Kdo opravdu byl OSVÍCENÝ PANOVNÍK?
Titulní ilustrační obr. wikimedia.org, autor Josef Mathauser: Kněžna Libuše věští slávu Prahy

Kdo opravdu byl OSVÍCENÝ PANOVNÍK?

27. 7. 2016
historie politika
Autor: Libor Farský
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Souhlasím, jen jsem do starověku a pravěku nechtěl zacházet, článek by byl moc dlouhý. Ze stejného důvodu jsem nakonec vyjmul i Rudolfa II. Po dlouhé době učinil z Prahy opět sídelní město královského dvora a podporoval umění a vědu všeho druhu. Alchymisté ani astrologové mi nevadí.
Jiří Libánský
Článek se mi líbí. Rozhodně je čtivý. Co se týče sporu o osvícení, tak tímto slovem se označuje nový způsob myšlení. Oproštění se od zajetých myšlenkových schemat, tvoření nového náhledu na svět, často spojené s jiným náhledem na morálku a životní hodnoty. A teprve následně se tak začal nazývat i celý filozofický směr. Osvícený mohl být i náčelník tlupy pralidí, který místo aby se sousední tlupou bojoval, zavedl směnný obchod. :-)
Elena Valeriánová
Já, zřejmě ovlivněná sklenkou merlotu, jsem se hezky u článku bavila. Nejdříve jsem Ti chtěla, Liborku, ke každému bodu napsat komentář. Když jsem však četla již napsané komentáře, tak jsem si řekla, že tu historii berou někteří moc vážně, že na to já nemám. A tak dovol jen několik málo poznámek: 1. Praotec Čech mohl popolézt ještě kousek k Jadranu. 2. Libuška byla pěkně vyčuraná, přece si nevezme nějakého troubu, když už měla milého dávno vyhlédnutého. 3. Myslím, že by se Karlovi IV. dnes na Karlově mostě moc nelíbilo, Taky ho miuluji - ten most. 4. Jiřík je pro mě nejsympatičtější, už proto, že chtěl hnát Turky tam kam patří. 5. Jindru bych nepustila přes práh, holomka jednoho. 6. Terezka musela být utahaná a přece jí to myslelo, tleskám že myslela se vzděláním i na dívky. 7. Já myslela, že jméno Josef je u nás v oblibě pro bujaré oslavy tohoto svátku, vidíš a ono je to kvůli Josefu II. 8. Míša to určitě myslel dobře, jen nevím, jestli to ostatní pochopili. (Leporelo zkusím pro vnoučka sehnat.) :-) Na zdraví!
Zuzana Pivcová
O alchymistech, pardon, vynechané písmeno
Zuzana Pivcová
Tys, Libore, myslel jistě to označení "osvícený panovník" jako osobnost na svou dobu mimořádně nadanou, s kulturním i politickým rozhledem, se schopnostmi správně rozhodovat ve státních otázkách, ano? Pro mě je to velmi těžké, jistě bych určitého vládce hodnotila jinak jako člověk, žijící v jeho době, občan, jehož se vladařské výnosy a nařízení přímo dotýkaly, a něco jiného za řadu století, když vím, k čemu třeba ta vláda později vedla, co následovalo. Přimlouvala bych se i za alespoň částečně pozitivní hodnocení Rudolfa II., na nějž pohlížíme poněkud zkresleně díky povědomí o achymistech, vyrábějících zlato, a dalších na tu dobu nezvyklých "vědcích", a koneckonců i díky jeho karikatuře ve filmu Císařův pekař. Ale byl to člověk vzdělaný a rudolfinská doba byla rozkvětem umění u nás.
Helena Votíková
Řekla bych, že každá doba měla svého "osvícence". Někdo vydal patent, někdo rozšířil české království, buď sňatkem, nebo bojem. Další v řadě to pak mohl celé zas obrátit naruby. Nepřemýšlela jsem o tom a tak vlastní tip nemám. Tady bych dala hlas Karlu a Josefovi. A borůvkové prázdniny se mi moc líbí.
Věra Lišková
Za dobrého panovníka považuji Karla IV . a Josefa II. K výjimečným mužům naší historie bych přidala ještě T. G. Masaryka. Dobře vládnout nám Čechům, věčným nespokojencům, je těžké.
Jarmila Komberec Jakubcová
Určitě mezi osvícence nepatřil praotec Čech a ani Gorbi. Kdo byl osvícenec velmi dobře napsala Vladka S. Jinak každý státník či monarcha určitě ovlivnují dějiny své země. Např. kancléřka A.Merklová tím, že pozvala ilegály do Německa ovlivnila a destabilizovala celou EU a nejen Německo. To samé se děje třeba v Turecku. Špatné politické rozhodnutí ovlivní život většiny obyvatel dané země. Bohužel historie národů se neustále opakuje jen s jinými lidmi.Asi to tak má být.
Libor Farský
Pani Vladko, jistěže jsem to myslel jinak. Definice dle Wikipedie praví: Osvícenství je intelektuální hnutí, životní postoj a filosofický směr 18. století, který znamenal převrat ve vývoji evropského myšlení. Chtěl jsem se na naše dějiny podívat s trochou humoru, s nadhledem a bez definic.
Karel Boháček
...nejsem historik, ale jedna osobnost nedělala dějiny , ale jeho rádci, ministři a generálové.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%