FOTO: autorka
Nastává čas švestek, upečte si buďáky
20. 8. 2020Švestky dozrávají. Je to skromné ovoce z rodu slivoň a čeledi růžovitých. Má ale i své krajové názvy, v Čechách slíva, ve Slezsku taky, navíc se jí tam řílká i slivka, nejzábavnější název je ale na Moravě - karlátko, kadlátko či trnka.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
21.8.2020 14:08
A já udělám zítra náš tradiční švestkový koláč. Mám ráda více ovoce, než těsta. Takže ní na ovocné často používám třené těsto.
Margita Melegova
20.8.2020 15:13
Pamatuji si, ze kolegyne je kupovala na Bratri Synku a velice chvalila, psal se rok 1992, nekupovala jsem je u nas se peklo ve velkem, kynute testo na plech, svestky a drobenka s makem a skorici. Dnes uz plech nemusim ani vytahovat, staci pekacek na osm kousku.
Alena Tollarová
20.8.2020 07:53
Ivano, taky jsem si párkrát na ni vzpomněla ... asi někde vaří a peče. Slívy se u nás říká takovým těm větším kulatým žlutým a tmavě červeným plodům. Buchty se švestkami jsem nezkoušela, ale právě sedím u koláčků z kynutého těsta se švestkami, nastal jejich čas :)
Růžena Marková
20.8.2020 07:10
Karlátka nebo taky kadlátka se říká nebo říkalo švestkám i v Orlických Horách, aspoň když jsem byla malá. Je škoda, že se na místní pojmenování zapomíná. Nářečí v České republice je hodně a rozlišovala jednotlivá místa místa . Recept je zajímavý, s mákem jsem je ještě nedělala Jednotlivě ano, ale dá mák a kadle dohromady mě nenapadlo. To vyzkouším.
Eva Flachsová
20.8.2020 06:56
Tento konkrétní recept na buchty neznám.Ale maminka dělávala koláče s mákem a švestkami,já peču též.Možná zkusím udělat toto ve variantě závinu.Švestky mák se krásně snoubí,například švestkové knedlíky s mákem...Zvolila bych u knedlíků švestkových bramborové těsto..Ted mám zrovna hubnoucí období,daří se mi.Nemohu nic kde je mouka,cukr.Tak jedině že upeču manželovi...
Helena Hejduková
11.10.2016 14:27
Ivano ony se mohou otevřít, švestky mají vodu a ta chce ven. Jinak těsto je hodně tukové, ale to je o tom, že zůstanou vláčné delší dobu.
Karel Boháček
2.9.2016 07:49
Tak to Helenko klobouk dolů . Já rár všechny ženské práce, ale dodnes se necpu manželce do žehlení a praní, to mi nejde a nějak mně to i silně nebaví, mám totiž fobii na knoflíky.
Helena Hejduková
1.9.2016 20:04
Karle je vidět, že pečete. Nemá smysl polemizovat kolik žloutků ( celá vejce do těchto těst nepatří), či másla. Co se týká postupu, k tomu jsem se propracovala dlouhodobým pečením. Vím, že pekaři to takhle nedělají. Mi se to ale osvědčilo, protože tuk-máslo se perfektně zapracuje, na první pohled to vypadá zdlouhavě, ale opak je pravdou. těsto je hedvábné, suprově vykyne, zadělání těsta i z 2 kg mouky mám do 15-20 minut. Jinak recept na těsto běžně používám na moravské koláčky, které peču velmi často na zakázku. Peču je ve třech velikostech a mám čtyři náplně, jak jsem již psala Helence Votíkové. Navíc u makové a ořechové náplně stříhám koláčky do kytiček, jak vypadají, mám ve své fotogalerii. Jinak, když peču koláče,dělám 80-100 ks za hodinu, trouba ale nestíhá.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA