Kuňka
FOTO: autorka

Kuňka

18. 10. 2016

První podzimní víkend jsme strávili v Pardubicích a jeho okolí. Byl to výlet za vzpomínkami. Milé setkání se spolužáky, procházky městem, toulání kolem Labe a výlet na Kuňku. 

Kuňka (přezdívka pro vrchol a hrad Kunětická hora) se nachází nedaleko Pardubic a je dominantou Polabí. Nejstarší hradní stavbu na Kunětické hoře zařazují archeologické výzkumy do druhé poloviny 14. století. V roce 1491 se hrad stává majetkem rodu Pernštejnů, za nichž dochází k přestavbě celého hradního komplexu a města Pardubic. Na významu hrad ztrácí ve druhé polovině 16. století a v závěru třicetileté války byl poničen švédskými vojsky. V dalších staletích hrad ohrožovalo lámání kamene, které bylo zastaveno až počátkem 20. století.

A jak vypadá Kuňka dnes? Hrad je po částečné opravě a výhledy do kraje jsou kouzelné. Pokud máte zájem, tak mrkněte do fotogalerie.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marta Nosková
Tak vidíš Aničko, během září jsem byla v Pardubicích několikrát,škoda, že jsme se nepotkaly. Na Kuňce jsem byla na jaře, ale fotila jen na mobil. Tvoje fotky se mi moc líbí.
Květuše Pinkasová
Kromě ČT se účastníme i Celost. srazů ZdP turistů . Díky vl. autobusu stíháme navštívit spoustu zajímavých památek . Zdatní šlapou i 20 km a naší nechodící přátelé mají v cíli svůj program . Čtvrtý den jsme měli už z dálky Kuňku jako na dlani . Nádherná byla i nedaleká Perníková chaloupka Maruško Novotná - mám samozřejmě i odtamtud razítko s Ježibabou ! Aničko , jste všichni úžasní ! Pište a foťte ! Nádherně se s Vámi vzpomíná ! Květinka P.
Alena Tollarová
Na Kuňku by se mohla odstěhovat jedna slečna, z jejíhož kuňkání jsem vždycky úplně hotová. Ale vážně, nikdy jsem tam nebyla. V Pardubicích jen jednou před lety na svatbě a to nebyl na Kuňku čas. Asi bych i s tímto měla něco udělat. Že bych vzala kuňku s sebou?
Hana Rypáčková
Dík za Kuňku.Jezdíme do Hradce - MIlan tam bydlil do dvanácti let .Dominanta to je...
Eva Balúchová
O hradu Kuňka jsem ještě neslyšela.Jsem ráda,že jsi nám všechno pěkně nafotila.Dozvím se na íčku o tolika zajímavých míst,díky za to.
Marie Seitlová
Aničko pěkná připomínka Kuňky. Znám, byla jsem tam když syn bydlel v Hradci. Pěkně jsi to doplnila fotkami, které jsou jako vždy moc hezké.
Anna Čípová
Pro Marii N,: Perníčky jsme nekoupili, ani jsme si nevzpomněli. Na hradě jste byla v době, kdy se tam točila Arabela?
Anna Čípová
Děkuji za vaše řádky, potěšily. Netušila jsem, že název Kuňka není všeobecně znám. V Pardubicích jsem měla přechodné bydliště 5 roků, na Kuňce jsem byla několikrát. Pardubice jsou pěkné město, zvláště jejich stará část a mají tam moc zajímavě upravený park u zámku. Ještě jednou děkuji všem.
Alena Vávrová
Mnoho tomu let, co jsem se ocitla takřka před branami zchátralé Kuňky, bohužel zavřenými. Pod hradem kvetly krásně nějaké ovocné stromy. No a teď ji jenom vyhlížím, když mířím vlakem na Hradec. V Pardubicích jsem měla tu čest být asi 3x, m.j. na Aviatické pouti, ale prošla jsem i město a byla na prohlídce zámku.
Soňa Prachfeldová
Díky Tobě Aničko jsem poznala Kuňku a Pardubice bych ráda poznala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%