
Ilustrační foto: obecnetin.cz
Úvaha: Na okraji civilizace?
1. 11. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
petr stejskal
2.11.2016 07:20
Já jsem taky z té staré školy. Ale když tu čtu tyhle články, tak nevím kde jsem celý život bydlel. Ano, dřív bylo běžné, že si domácnosti ledacos pěstovaly sami. Zvláště na vesnicích či menších městech. Brambory jsme zásadně na spotřebu nekupovali. byly vlastní. Ano, vajíčka se skladovala v těch velkých lahvích spolu s vápnem. Byl to tehdy způsob uchování.A navíc vajčka byla vesměs vlastní. V obchodě se moc nekupovala.A maso? Doma jsme měii kromě slepic i králíky a další. A to jsme nebyli v žádném JZD, kde lidi měli další možnosti. Zabíjačka nebyla vzácností. A zelenina byla vlastní. Problém bylo , že nebyly tak ve velkém třeba ledničky či mrazáky. Prostě to nesla nějak doba, ale vše se měnilo, ne však převratem.
Věra Lišková
2.11.2016 06:43
Také záleželo, kde člověk bydlel. Lépe byla zásobovaná velká města. V menších se nedostatkové zboží ani nedostalo do běžného prodeje. Malé přidělené množství skončilo pod pultem pro známé, ale ta radost, když se přesto podařilo něco sehnat. Jezdili jsme na výstavu Země živitelka, tam vystáli fronty na ovoce a jiné dobroty a tuto kořist táhli domů dětem.
Zdenka Jírová
2.11.2016 01:02
Své zkušenosti jsem už napsala v předešlém článku o nakupování v supermarketech. Je takové rčení, že co oči nevidí, po tom srdce neželí. Dá se to použít i na minulou dobu. Mnoho věcí, potravin a jiných výdobytků jsme neznali, a proto jsme se bez nich obešli a vůbec nám to nepřišlo.Maminka uvařila chutné jídlo z toho, co bylo. Musím přiznat, že je teď mnohem větší výběr zeleniny, která dřív na pultech nebyla,tak si ji většina národa pěstovala na zahrádkách u domků či na chalupě. Nedávno jsem četla, že se k tomu lidé opět vracejí, protože jsou nespokojení s kvalitou na pultech.
Lidmila Nejedlá
1.11.2016 21:21
Zuzko, nevím, co k tomu napsat. Jsme snad stejně staré, ale já jsem nestrádala. Nedostatek mne naučil šít, pěstovat, manuálně pracovat.
Hana Rypáčková
1.11.2016 21:16
Máš pravdu.Jídlo nebylo samo sebou. Když jsme bydleli v Praze - živili nás příbuzní z venkova. A tady jsme si vyhledali soukromé zemědělce, kteří potřebovali každou korunu a rádi výpěstky a mléko , chleba prodali. Brambory jsme měli až z Václavova od Koryty, ale mléko a chleba z Radošovic .Vajíčka se nakládala do vápna a nudle se tvořily do foroty. Zelí v sudě a cibule v copech. Maminka se nejvíc bála hladu, když ho za války zažila. Nesnáším plýtvání potravinami.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA