Ilustrační foto: pixabay.com
Glosa: Opičení po "americku"
9. 11. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Květoslava HOUDKOVÁ
10.11.2016 08:27
Pokud by začalo "opičení" po Česku/zejm. Moravsku - tak by si všichni po ránu na lačno dali stopečku slivovice (Lidi -prý- nevznikli z opice, ale ze švestky = švestka-slivovice-opice-člověk.!)
Zuzana Pivcová
9.11.2016 19:09
Myslím, že poznání různých stránek cizí společnosti včetně kultury samo o sobě nepoškodí, pokud je člověk schopen selekce, co z toho přijmout a co zavhnout. Přijímá většinou něco tam, kde nemá vlastní dostačující domácí model. Není to tak v životě se vším, včetně lásky? A protože zakázané ovoce nejvíc chutná, tak bych dala raději přednost chvále domácího před odsuzováním či zakazováním cizího. Já vím, asi se mi to mluví, když nikoho nevychovávám, ale třeba z práce znám mladé lidi, kteří jsou opravdu vlastenecky naladěni. Včetně připnutí si červeného vlčího máku na pozítřejší Den válečných veteránů.
Libor Farský
9.11.2016 18:15
Článek je podnětný, naštěstí podobné problémy se svými potomky nemám. Řekl bych, že je to o zdařilé nebo nezdařilé výchově v dětství a též o vlastním příkladu dětem i vnoučatům.
Hana Šimková
9.11.2016 16:33
Asi jsem to opravdu napsala nesrozumitelně , protože je mi podsouváno něco, co jsem říci vůbec nechtěla. ať se děti učí všechny řeči, ale a´t doma mluví a zpívají česky.Nebo to je špatně?
Jana Slavíková
9.11.2016 16:09
Cestou k "neopičení se" je jen uzavření se, zákaz elektronické, vlastně jakékoliv komunikace s okolním světem. Že děti mluví anglicky? Můžeme jim buď závidět nebo se sami zkusit naučit, česky se bohužel za hranicemi nedomluví. Všechno ostatní je o vlastním rozhodnutí. Chce někdo slavit Valentýna? Ať ho slaví, aspoň květináři a cukráři budou mít větší tržby. Chce někdo slavit Halloween? Ať si ho slaví, pokud nebude k oslavám nutit ostatní. A k filmům? Přiznejme si, že ne všechny české filmy jsou vtipné, milé a chytré a pak možná přiznáme, že ne všechny americké veselohry jsou pitomé. Může nám pomoci známá prosba: Bože (nebo pro ateisty - přírodo), dej mi sílu, abych změnil věci, které změnit mohu, dej mi trpělivost, abych snášel věci, které změnit nemohu a dej mi moudrost, abych obojí od sebe odlišil.
Helena Votíková
9.11.2016 13:34
Mě teda nikdo nenutí. Můžu si vybrat třeba cestopisy. A upřímně, než bych se koukala na naivní telenovely (ty jsou i evropské), nebo na staré filmy, které tak nějak do dnešní doby nezapadnou, to raději sáhnu po knize. Dýni jsme měli na dvorku taky - je to hezká dekorace. A že se vztahuje k Halloweenu, co na tom. V Praze je průvod Pražských strašidel (postavy z pověstí) a taky jsou zkrvavení a oběšení, bez hlavy apod... . Různé soutěže a programy běží jak u nás, tak i v okolních státech a myslím, že nejsou jen americké. Ono je to jednodušší převzít pořad, kde je sledovanost, než vymýšlet něco o čem se neví jak dopadne. Tak to je i s knížkami, raději se vydávají překlady již známých autorů, než by někdo vydal třeba začínajícího autora. Bohužel.
Ladislav Vesecký
9.11.2016 13:00
Souhlas s paní Šimkovou. Není pravda, že nás nikdo nenutí! Nutí a vlezle, samé Americké opičárny, včetně té TV24!
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA