Učitel v nesnázích: Vyhýbavá odpověď, část 2.
11. 11. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marcela Pivcová
15.11.2016 13:30
Libore, otázka, či spíš konstatování, mně patřící, nesouviselo s problémy minulé doby, ale jen se školou - přesto bylo také provokativní. Suplovala jsem v deváté třídě němčinu, na začátku hodiny jsem žákům rozdala nakopírované písemné úkoly, které jim jejich paní učitelka připravila. K nim jsem jim něco málo česky řekla. A tehdy jistý Honza přidrzle prohlásil:...ale, na nás paní učitelka mluví německy! Netušil onen hoch, že jsem měla němčinu ve škole jako druhý jazyk. Následovala moje (nevyhýbavá) odpověď a drzý hoch, překvapen, splnil můj příkaz: zalezl s věcmi do poslední lavice, plnil zadané úkoly a do konce hodiny jsem o něm nevěděla. Ostatní žáci pracovali pak aspoň s úsměvem.
Hana Rypáčková
11.11.2016 21:43
Moc mi není do smíchu, když si vzpomenu na roztlemené děti důstojníků. Učila jsem rok v Dejvicích a tam to bylo hustý. To pak na vsi jsem o rok později v 68 vyhýbavé odpovědi neřešila, tam jsme nazývali věci pravým jménem. Těhotenstvím jsem se pak vyhnula prověrkám, ještě jsem učila v Táboře na sportovní škole - výborný kolektiv. Zpátky ve Strakonicích to později byl docela nátlak na nahánění žáků na vojenské školy a plnění kvót. Všichni od dědečků věděli, kdo osvobodil naše město a tak jsem nelhala, jak to bylo běžné. Tak jsem odešla do volnočasových aktivit CEV. Tam jsem neřešila Pattona nebo přátelskou výpomoc alias okupaci.
Ale obdivuji tvé vtipné povídání- vlastně celý program...
A ty stalinistické domy z šedesátých let jsou asi všude. Máme také jedno sídliště s obrázky a malými okénky...
Jiří Libánský
11.11.2016 18:37
Ten zamýšlený palác sovětů, to je tedy morda. Prý byl Hitler megaloman. Houby megaloman, břídil.
Jarmila Komberec Jakubcová
11.11.2016 16:44
dávám pět hvězdiček ale dala bych dese. Pěkně napsané, moc jsem se nasmála. Připomnělo mi to studenská léta - mám ráda takové veselé a vtipné články. Liborku pište dál - jste sluníčko v šedi podzimu.
Naděžda Špásová
11.11.2016 16:41
Liborku, na otázku neodpovím, protože si na nic podstatného nevzpomínám. Nebyla jsem nijak významná, abych byla nějak konfrontována s tehdejším režimem. O architektuře toho moc nevím, ale určitě z té doby jsou i hodnotná díla, všechno se nedá šmahem zavrhnout. Máš to hezky napsané. *****
Zuzana Pivcová
11.11.2016 16:31
A ještě z jiného soudku: Stavby bych rozhodně nelikvidovala, ať jsou jakkoliv poplatny době, v níž vznikly. To je totéž jako spálit dokumenty. Něco jiného jsou snad jen sochy kultů osobnosti na veřejných prostranstvích. Docela mi vadilo, že v Berlíně zbourali někdejší Palác republiky. Údajně kvůli škodlivému azbestu, ale víc jako politický památník, ačkoliv těch sjezdů a dalších podobných akcí tam bylo zanedbatelně málo ve srovnání s kulturními a restauračními zařízeními.
Zuzana Pivcová
11.11.2016 16:25
Takovou situaci jsem zažila, šlo mi o existenci, ale ještě po 40 letech nemám odvahu to zveřejnit. Takže snad jen tolik, že na jedné straně bylo svědomí a na druhé pud sebezáchovy. A mezi tím jediné možné vyhýbavé odpovědi.
Věra Lišková
11.11.2016 14:51
Zajímavý článek, říká se, že o každé době výstižně vypovídá architektura staveb, které vznikají.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA