Ilustrační foto: ingimage.com
První rok v penzi. Jak ho přežít?
15. 1. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jaroslav Čtvrtečka
18.7.2024 16:09
Jsem asi představitelem nové generace důchodců. Nebaví mě vůbec dechovka a naopak, IT a moderní technologie, bych dosud mohl vyučovat, poslouchám rock a metal, hraju hry na PC, jezdím autem a když to jde dohromady se zdravím a počasím, jezdím na velkém skútru. No, poslední dobou moc ne. Z plného pracovního procesu, do invalidní penze, 4 roky před řádným důchodem, mne dostala zdlouhavá nemoc, jen jsem si odskočil s nevolností do nemocnice a po roce a půl, jsem po páté a snad už poslední (?) operaci, onkologie. Ač ve stavu stále ještě pooperačním, vypadá to, že se mé problémy chýlí k nějakému konci, i když ne úplně, jak tomu bylo před nemocí, pokud nebude ve zprávě, kterou čekám, zas ještě nějaké to "ale". V datové schránce mám potvrzení o přiznání ID3. No a vkrádá se ta otázka, co dál, až mi bude lépe? Před začátkem nemocí jsem aktivně hrál na baskytaru v kapele, dnes nezmáčknu struny, ruce ztuhly, prsty zpomalily, neuropatie, občas mi padají věci z rukou. Tudy to už nejde, svoje mám odehráno. Nemám ID3 jen tak pro nic, za nic, bohužel. Ještě před týdnem jsem měl i neschopenku a s ní nemohl nic, teď mi tohle omezení padlo. Mám jít na pár hodin, jako invalida do práce, žádat, pokud by to šlo, o mnohem mírnější pracovní dobu, až se zas trochu zmátořím? Něco bych tam ještě snad zvládl udělat, i když nesmím nic nosit. Nebo se už do práce nevracet a nestresovat se, nějakými těmi očekávanými nekonečnými obchodními výsledky a plánovanými zisky pro zaměstnavatele, kterých stejně nikdy není dost? Vím jistě jen to, že co si člověk odkládá a plánuje na důchod (třeba krabice s modely, které by rád stavěl, až na to bude čas), je spíš hloupost. V důchodu už tolik nemůžete, ruce ztratí přesnost a sílu, na procházkách si potřebujete častěji posedět a vydýchat se, než se někam za něčím hnát a šlapat plánované kilometry. Vytrácí se taky takové to nadšení pro bývalé záliby a koníčky, není tam už to "chci" a "musím". Jo někdo to má jinak, já už ne, každý jsme jiný. Byt si doma s manželkou, v rámci možností necháváme přestavět s ohledem na stáří už nějakou tu dekádu, ve sprše je mj. sedátko (jak se hodilo po prvních těžších operacích, mých i manželky), WC je zavěšené na přání výš, než normálně, lépe se z něj vstává s vrzavými koleny, k vyvýšenému umyvadlu se nemusíme tolik ohýbat. Koupili jsme si novou kuchyni, místo staré rozpadlé, tu si snad ještě spolu užijeme. Možná se vrátím k digitálnímu fotografování, na které jsem neměl kvůli práci čas, možná opět budu rybařit, snad budu trochu víc vídat vnuky, když nebudu celý den, od nevidím, do nevidím, v práci, či nemocnici. Chtěl jsem myslím taky projet všechny Zoo v ČR a všechna větší muzea u nás a Polsku. Nějaké větší spoření peněz už po šedesátce nedává žádný smysl, jednak se zkrátí příjmy a z práce, z té se stejně nebohatne. Jak říkávala moje maminka: "Peněz se nenajíš, kup si co potřebuješ a co si stihneš užít". Tak jo. Mějte se zdravě a zařiďte se ke v důchodu po svém, jak se to komu z vás líbí.
Dagmar Anderlová
19.6.2017 20:41
Zdravím nové přátele,
já šla do důchodu spíše o 9 měsíců a vůbec nelituji a vůbec se nenudím ...pracovala jsem jako školnice v MŠ práce mě bavila ,ale bylo s dětmi náročné a i s rodiči ....kolektiv byl docela fajn a zajdu s nimi i na pivko ....
Užívám si vnoučátek mám jich 7 ,ale vídám a stýkám se s 5 .....dva školáci a tři prťata ....
Když potkám některé fajn rodiče nebo i kolegyně tak říkají jak vypadám dobře ,že je vidět klídek a pohoda ...
Dana Tomanová
31.5.2017 11:16
Dobrý den, pěkný článek. Přiznávám, že se také bojím odchodu do důchodu - to slovo "důchod" se mi z podstaty nelíbí:-) Souhlasím s tím, že na důchod, pokud to jen trochu jde, by se měl každý připravit, tj. vytvořit si zázemí, které pro něj bude v tom "důchodu" přijatelné a co nejvíce příjemné. V roce 2013 na podzim jsem se rozhodla, že tu změnu a přípravu na důchod uskutečním, a to co nejdříve, dokud ještě chodím do práce, mám na to sílu a peníze, bylo mi 60 let. S utkvělou myšlenkou v hlavě, velkými plány a odvahou jsem sedla a vytvořila si plán - CO CHCI : čeho se musím zbavit, co mohu prodat, co mám našetřeno k dispozici a co mohu investovat...kolik mám na to ještě času... moc ne - a vrhla jsem se do toho. Mé dcery, ač znají svou akční matku, nejdříve nevěřícně kroutily hlavou. Přátelé si asi mysleli, že jsem se úplně zbláznila. V zimě jsem prodala byt v Praze, na Silvestra jsem se stěhovala do náhradní garsonky, mezitím jsem si hledala malý domek na vesnici. Podmínky byly zcela jasné: malý domek se zahrádkou - abych na něj měla, mezi zástavbou - abych se nebála, přízemní - abych se do něj na stáří dostala, v dobrém stavu - abych se mohla hned nastěhovat, provádět opravy a úpravy za pochodu, v místě to nejdůležitější, tj. obchod, pošta, BUS, úřad, lékař v dosahu - až nebudu schopná řídit auto, a kousek od svých dětí - když něco nebudu moci zvládnout sama. Plán dobrý, nároky, jak se ukázalo posléze, velké, realizace obtížná. Nakonec se po dvou měsících usilovného pátrání a nočního vysedávání u netu podařilo - domek na mne "mrknul" hned na první fotce a v tu chvíli bylo jasno. Hned ráno jsem volala makléřce a domlouvala schůzku s tím, že má s sebou vzít rezervační smlouvu... ukecala jsem kamaráda, aby se mnou na místo zajel, v tu dobu jsem ještě neměla auto. Přijeli jsme na místo, vešla jsem do domu - a bylo jasno - ten je můj:-) Podepsala jsem a šlo to ráz na ráz. Další nutnost - auto. Ač dobrá řidička, nejezdila jsem přes 15 let - objíždění bazarů byl horor, byla zima, špatné počasí, špatný výběr, ale nakonec bylo i auto. První cesty po těch letech také horor, ale nezbytnost, občas jsem si i zabrečela a vynadala. V únoru jsem koupila dům, v březnu jsem se nastěhovala a postupně začala pracovat, shánět místní řemeslníky a realizovat svá přání. Mladší dcera mne nenápadně "hlídala" a jistila po všech stánkách, kdyby náhodou něco nevycházelo v rámci plánu, starší stále nevěřila. A nastal den D "kolaudace", akce se musela řádně zapít a já se mohla konečně pochlubit, co jsem provedla. Byla jsem šťastná, že jsem v 60 letech byla schopna zrealizovat svůj sen znovu bydlet na venkově, v přírodě a ve svém. Bez dluhů a závazků, s dobrým pocitem, že i samotná ženská - "důchodkyně" ( no fuj, to je fakt ošklivé slovo), je ještě schopná něco hodnotného a hlavně smysluplného vytvořit. Všichni zírali a chválili, já se dmula pýchou. Jde to, jen se nesmí člověk bát udělat razantní změnu, byť i v pokročilém věku. Věřit sobě a věřit tomu, co chce změnit. Nespoléhat na zázraky a nespoléhat na někoho, že to udělá za Vás. Pokud se objeví někdo, kdo pomůže, je to příjemná a přínosná změna navíc. Tak mám své vysněné zázemí před tím "důchodem", kde je mi dobře a kde budu mít stále co dělat... i když finance už nebudou takové, jako byly, když zdraví není už to, co bývalo....ráno mi svítí slunce do oken, ptáci zpívají jak o život, místo garáže mám velkou dílnu ( chudák auto stojí na dvoře), kde mohu kutit a tvořit všechny ty "důležité a potřebné věci" kolem domu a do domu, děti s vnoučaty jezdí za babčou na vesnici, přátelé jezdí na "kukandu", co je zase nového, sousedé se staví na kus řeči a mávají na mne přes plot, mám nové přátele a kamarády a mně je dobře, jsem spokojená a raduji se z každé maličkosti. Zatím jezdím do práce do Prahy, denně vstávám ve 4.10 hod, domů z práce většinou navečer, ale beru to jako dačasnou zátěž, peníze navíc ještě potřebuji na realizaci oprav a dovybavení domu a nějakou nezbytnou rezervu na stáří. V zimě je to opruz, občas se musím i přemlouvat. Ale vím, že to mohu kdykoliv ukončit...jen ještě nejsem připravená k tomuto kroku, neumím odpočívat, ale pomalu se to učím, věřím, že i důchod může být aktivní a příjemný....no, čím bych to ještě mohla vylepšit ??? :-)))
Věra Ježková
24.4.2017 20:09
Koncem roku 2014 jsem odešla dobrovolně do předčasného důchodu, o dva roky dříve. Pracovala jsem jako vědecká pracovnice, psala jsem odbornou literaturu z oblasti školství. Práce mne bavila, unavovala mne ale věčná honba za granty a body za publikační činnost. Svého kroku jsem dosud ani vteřinu nelitovala. Zbavila jsem se stresu, našla jsem si nové zájmy (například přispívání na tento web). O jiné práci jsem neuvažovala: nešla jsem do důchodu proto, abych pracovala. S bývalým pracovištěm udržuji kontakt; kdykoli tam přijdu, slyším od kolegů chválu a obdiv, jak dobře vypadám a jak mi to svědčí.
Hana Rarasch
8.4.2017 11:09
Velmi pravdivý článek. Od VŠ jsem pracovala v uměleckém školství, semtam vystoupení, vášnivě ráda jsem organizovala kolektivní zahraniční zájezdy, vychovala s manželem, který je nejlepší na světě spolu s mým již zemřelým tatínkem, 2 syny, z toho jednoho nevidomého. Tam byla realizace snu tvrdá. Žádné speciální školství, ale různými prostředky normální až po dvě státní univerzity. Oba synové jsou samostatní, mají krásné rodiny a narodilo se nám 5 vnoučat. Po 5 letech přesluhování v penzi jsem se dobrovolně rozhodla zůstat doma (dojíždění s neustálým zpožděním vlaků a s tím spojené neúměrné nervové zatížení= studenti nemohli zůstat bez dozoru). mám kamarádky od dětství, z gymnázia i ze zaměstnání, ale každá máme své závazky rodinné. Ne, že bychom byly hlídacími babičkami, to dnes ani nejde, já např. nestačím dětem v rozvíjející se počítačové gramotnosti... Přestože vztahy v rodině jsou opravdu už 43 let ukázkové (přes občasné nepochopení moderních trendů ve výchově dětí...), zbýváme si tzv. s manželem většinou sami. Jsme na sobě chronicky závislí, manžel ovšem stále pracuje ve svém oboru, který je časově náročný a já začala trpět tzv. prokrastinací. Ono se vůbec nic nestane, když ten koš prádla vyžehlím zítra atp. Dříve bylo nepředstavitelné nemít rozvrhnutou každou minutu, dnes je čas pláň , značně rozlehlá. Ještě maminka musela denně nakoupit venku, já mám přece internet a nákup do domu! A to fakt všeho: potravin, drogerie, kosmetiky, oblečení, dárků...Takže chodím pravidelně 1x týdně ke kadeřnici, párkrát za měsíc do divadla, na koncert, s kamarádkami na oběd nebo kávu, zajedu za dětmi, občas si vezmu místní vnuky, v létě blízká rekreace a zájezdy...A hlavně pořád vyvářím. Manželovi, občas snachám, vymýšlím stále úpravy bydlení, protože bydlíme tzv. na penzi v přízemním bytě v centru a po těch 140 m2, které byly předtím, je 60 m2 nepředstavitelně malých. Jo, a napadají mě různé hlouposti od otevření "chlebíčkárny" až po strašný strach ze samoty. A teze, jak může být stáří krásné, bych zařadila do literatury science fiction.
Lenka Krátká
14.2.2017 17:21
Zatím jsem doma 14 dní, ale protože jsme končili se živností, stěhovala jsem se do vlastního malého bytu / který jsem nechala trochu přebudovat/ , do toho účetnictví, vyklízení prodejny, bytu, půdy, skladiště., bylo toho hrozně moc / bez rodiny naší a sestry a její rodiny by to nebylo možné zvládnout. Nyní postupně byt předělávám, dodělávám, dodělávám účetnictví /, do toho řeším budoucí finance/ jsem rozvedená, s mužem jsme se chtěli znovu vzít, ale zemřel, tak mám 10 000,- důchod. Něco ušetřené mám, ale musím počítat,že budu potřebovat třeba pečovatelku / děti mají svého až až/, taky abych měla na pohřeb. Ráno,když se budím,si říkám, že je to všechno k ničemu, že nemá ani cenu vstávat, bojím se nemoci, budoucnosti, o děti, o vnoučata,prostě,i když přes den něco udělám, nic se mi nechce. Nechce se mi ven ,nechce semi číst, prostě nic. Snad si zvyknu.
Dana Novotná
4.2.2017 12:41
Aleno Tollarová, tak to je jediné, co je na důchodu hrozné. Že mu dochází síly a zdraví. Jinak je to konečně svoboda. Žádné povinnosti, jenom to, co chci. Vstávám kdy chci , jím co chci, na dovolenou si vydělám na brigádě, a už se těším, že doplatím hypotéku na byteček. . A zvykla jsem si z 3pokojového na malý 1+1. A stačí. Důchod mám malý, protože jsem šla o 5 let dřív. Byla jsem bez práce, a kdo zaměstná 55letou ženskou! Změnila jsem zájmy, z trampingu a bydlení na zádech na turistiku, jenom na lehko, na kultůru, výstavy, kino atd. A jsem spokojená. Mě podobných je spousta, tak nechybí ani návštěvy a seznamování s novými lidmi. Kdyby mě sloužilo zdraví, (klouby) tak jsem spokojená s celým důchodem
spokojená
Hana Rypáčková
18.1.2017 09:57
Pro všechny lidi asi je první rok v penzi brnkačka proti tomu, jak prožijí poslední rok v penzi....
Alena Tollarová
17.1.2017 09:47
Nadpis článku dokonale vystihuje můj první rok v penzi. Jsem ráda, že jsem ho přežila jen s jednou "ztrátou kytičky", kterou je můj spadlý koutek. Pro někoho křivá huba. Tělo si tenkrát, když už nemuselo jet na doraz, asi řeklo, že teď už může a poslalo na mě neurologické onemocnění, o kterém jsem v životě neslyšela. Kdo mě zná, tak to ví a kdo mě nezná, tak to je GBS. Ale děkuji Ti, osude, i za tuto zkoušku.
Hana Čadová
16.1.2017 23:06
Důchodový věk přežívám v pohodě. Přesluhovala jsem 1,5 roku. Končila jsem v prosinci a hned v lednu jsem si našla brigádu! Žádné stresy. Nuda také není!
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA