Sýrovo - salámový dort
FOTO: autorka

Sýrovo - salámový dort

13. 1. 2017

Potřebujeme:

Sýry měkké i plátkový, žervé nebo Lučinu - co máte rádi
Salámy nebo uzeniny - dle Vaší chuti
Toustový chléb - dala jsem celozrnný, příště zkusím tmavý
Vejce na tvrdo a zeleninu na ozdobu

Tento dort jsem dělala poprvé v životě, takže jsem nakoupila vše možné a potom experimentovala.  Základem jsou různé barevné sýrové pomazánky, udělané z měkkých sýrů a pomazánkového másla, nebo s Lučinou apod.  Z měkkého sýru s paprikou, s přidáním termizovaného sýru (žervé) jsem udělala pomazánku a´la Budapešťská. Druhou pomazánku jsem vyrobila ze šunkových sýrů, opět jednoho žervé a přidala jsem trochu másla.

Dále se hodí třeba vlašský salát nebo topinková pomazánka, salát Rumcajs, opět, jak to máte rádi. Já jsem doma vyrobila „vlašák“, ten mám osvědčený.

A nyní již vyrábíme dort:

Na dno dortové formy dáme potravinovou folii a na ni rozložíme plátky toustového chleba, potřeme jednou pomazánkou, já dala plátky Moravského uzeného, na to vlašský salát a další vrstvu chleba. Na to druhou pomazánku, uzeninu (nemusí být), zase salát a poslední vrstvu chleba. Toto celé zatížíme a dáme nejméně na 2 hodiny do lednice.

Po vychlazení dort podle vlastní fantazie ozdobíme. Namazala jsem zbylou pomazánkou, na to jsem „nalepila“ plátky Eidamu a nahoře ozdobila zeleninou, salámovými vějířky a vejcem.

Kdyby mi zbylo více pomazánky, šla by finální výzdoba udělat zdobičkou. Příště zkusím třeba pažitkovou pomazánku.

Ještě Vám dlužím recept na domácí „vlašský salát“:

Ingredience

· vejce na tvrdo, 3 ks
· majonéza 200 ml
· jemný šunkový salám  250 g
· sýr eidam 200 g
· cibulka 1 ks
· hrášek z plechovky, 1 sklenička
·  sůl, pepř a koření dle potřeby
 

Postup:

Na hrubém struhadle nastrouháme sýr, salám, vejce a cibulku. Protože já cibulku v syrovém stavu nejím, přidala jsem 2 kyselé okurky - nastrouhané. Vysypeme k tomu slitý hrášek z plechovky a přidáme majonézu. Malinko osolíme, opepříme a zamícháme.

Hotovo - necháme chvíli uležet anebo hned podáváme s pečivem. Můžeme dozdobit petrželkou.

Přeji úspěšnou výrobu „slaného“ dortu a dobrou chuť.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Korpášová
Slaný dort se ti velmi povedl, věřím, že byl dobrý a Jiříkovi k narozeninám udělal velkou radost.
Lenka Hudečková
Děkuji všem za reakce... musíme zkoušet něco nového, abychom nepekly jen sladké... My, když nás chytne mlsná, si třeba uděláme chia pohár, nebo chia puding se tomu také říká,...
Jarmila Komberec Jakubcová
Bezva inspirace - udělám svému Karlovi k jeho narozkám. Jste šikulka
Elena Valeriánová
Leni, děkuji. Vyzkouším to, vypadá to fakt dobře a budu mít originální dárek.
Lenka Hudečková
Zuzko, je to tak - 1 - 2 kousky stačí. Příště, když to budu dělat, udělám menší tvar, jen dva chleby vedle sebe. To by mělo stačit...
Zuzana Pivcová
Dala bych mu přednost před sladkým dortem. Jenže pro svou spotřebu , to abych měla jen tak jeden kousek, nebo dva??
Lenka Hudečková
Hani, byl opravdu dobrý... hrozně sytý
Hana Rypáčková
Vypadá to moc pěkně a jistě to dobře chutná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.