Ilustrační foto: pixabay.com
Hrátky s češtinou - jména
21. 1. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Anna Potůčková
21.1.2017 16:36
Tak mám vnučku Alenku narozenou v r.2013, takže by tam chyběla když v článku je napsáno že Alenky jsou narozené letech 1921-1966 ? Spolu s ní přišla na svět i Anička, jsou to totiž dvojčátka. Jinak si pamatuji z dětství jednu starou babičku, která se jmenovala EMERENCIE
Hana Čadová
21.1.2017 16:11
Pracovala jsem v bance, kde jsem si zapisovala jména a příjmení. Někdy to bylo zajímavé např. Nora Zajícová nebo paní Pochcaná! Já jsem měla za svobodna také pěkné příjmení, ale v mužském rodě to zní lépe. Nyní se snad jména zdrobnělin nesmí dítěti dát např. Jaruška, Helenka atd. Dcera má knihu jmen, kde jsou jména i arabská. Nyní rodiče dávají svým potomkům různá jména.
Lenka Hudečková
21.1.2017 15:06
Helenko, moc hezky sepsané, líbí se mi to...ze jmen, která znám ve zdrobělině, byla moje kolegyně Jituška a pak jsem znala i Itušku... :-)
Anna Čípová
21.1.2017 13:38
Helenko, a jedno jediné "a" změní mužské jméno na ženské. Jan - Jana, Petr - Petra, Josef -Josefa, Miroslav -Miroslava, Jarmil - Jarmila, Vladimír- Vladimíra, Ivan - Ivana, atd. Znám pána jménem Neklan a s vnukem do školky chodil Zachariáš.
Jana Šenbergerová
21.1.2017 11:52
Heli, to sis dala pěknou práci! A inspirovala jsi mě k něčemu, co zatím mám jenom v hlavě a není jisté, že to dám i na papír skutečný nebo pomyslný v PC.
Naděžda Špásová
21.1.2017 10:39
No já bych měla Gerlinda, říkáme jí Lída, Petronila, té jsme říkali Petra, Květoslava, Jaroslava, Antonie, Gabriel/a, Dominik/a, Ronja a možná, že bych ještě něco vypotila, ale už mě bolí mozek. Helenko, ty jsi taky hračička, viď. Máš to pěkné sepsané. *****
Hana Rypáčková
21.1.2017 10:38
To jsou tedy zajímavé hrátky . Ve škole jsme brali jako zdrobnělinu Blanku a puberťáci jí říkali Blána.... Mezi našimi vnoučaty má nejdelší jméno Magdalena a kluci Max a Jan se ve škole podepisovali rychleji./ Honzíka 2 teprve škola čeká.../
Zuzana Pivcová
21.1.2017 08:49
1.Žofie, 2.Valentýn, 3.Šárka, 4.Čeněk, 5.Dagmar(ahoj, Ájo), 6.Roxana, 7.Narcis, 8.Miroslav, 9.Réza, 10.Rex, 11. na 2 písmena mě nic nenapadá, 12. Anastázie, 13.Uwe, 14.Mořic, 15.Vivien, 16.Rudolf, 17. Vítězslav, 18.Přemek. Víc už mě nenapadá, snad jenm že na paměť Lidic se ve světě dávalo děvčátkům toto jméno. A u nás byla Pětiletka. Helenko, Tys mi po ránu dala. Ale nikde jsem nehledala, lámala jsem vlastní hlavu. Díky za nápad.
Zdenka Žichovská
21.1.2017 08:35
Se mnou na střední školu chodila Petra - křtěná Petruška. Náhodou jsem si toho všimla, když jsme dostávali vysvědčení. Dost jí to vadilo, nechtěla aby to někdo věděl. Samozřejmě, že jsem mlčela.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA