Ilustrační foto: Elena Valeriánová
Na Hromnice o hodinu více
2. 2. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
3.2.2017 18:32
Děkuji za moc pěkné povídání, pokud někde skřivan vrznul, neslyšela jsem ho. Tak již se můžeme těšit na jaro, které určitě přijde !
Helenka Vambleki
3.2.2017 11:36
Jarmilko, dávám souhvězdí, je dobře, že připomínáš staré svátky. Z dnešní konzumní doby se dávno vytratily a čeká to možná do budoucna i velké svátky, protože hlavně mladší generace je všechny bere jen jako den volna navíc a po původech svátku se nepídí.
Lidmila Nejedlá
3.2.2017 09:04
Milá Jarmilko, ještě že tě máme. Ty nás tak hezky provedeš rokem a jeho svátky. Je zajímavé vědět, jak rok mapovali a přijímali lidé v dávnověku.
Zdenka Jírová
3.2.2017 01:59
Znám ještě jeden rituál, který se pojí k první bouřce: při zahřmění se musí zvedat něco těžkého, aby měl člověk celý rok sílu.
Jarmila Komberec Jakubcová
2.2.2017 19:48
Děkuji všem za příspěvky k mému článku. Rozhodla jsem se, že trochu zmapuji naše české a moravsko-slezské tradice. Elenko vím, že Tvoje fotka zdobí můj článek a i já si toho vážím. Jsi dobrá fotografka, ale i umíš psát zajímavé příběhy.
Elena Valeriánová
2.2.2017 17:03
Moc pěkný článek. Už m význam Hromnice vypadl z palice. Krasně se článek četl, je svěží i když je psaný k tématu, který dnes už není u nás v kurzu. Těší mě, že ho ilustruje moje fotka. Jarmilko, ani nevíš jak :-)
Karel Hyndrák
2.2.2017 16:34
Zimní slunovrat byl 21.12.2016 a den trval 8 hod a 3 min. Od této chvíle se den prodlužuje: Na Nový rok o 5,5 minuty (slepičí krok). Na Tři Krále o 12 minut (o krok dále). Na Hromnice o 1 hod a 7 minut (o hodinu více) oproti délce dne (východ - západ slunce) v zimním slunovratu. Za jasné oblohy existuje ještě tzv."občanský" východ a západ, o půlhodinu je vidět dřív a tma je o půlhodinu později.
Naděžda Špásová
2.2.2017 14:22
Jarmilko, doufám, že to bude s tím počasím dobře, protože u nás byla od rána inverze a mlžná deka a dopoledne slušně padala ledovka. Po žlutém pupenu (slunci) ani památky. Přísloví samozřejmě znám, ale to nevadí, opakování je matka moudrosti. To jaro už netrpělivě vyhlížím.
Marie Seitlová
2.2.2017 14:04
Jarmilko pěkné povídání o Hromnicích, uvidíme jak se předpověď vyplní. Ale už se na jaro těším.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA