Poznáš toto nádraží?
Foto: autorka

Poznáš toto nádraží?

31. 3. 2017

Toto nádraží má velice dramatický zrod. Obyvatelé a radní osady, kudy měla vést železnice, plánovanou smradlavou Severní Ferdinandovu dráhu odmítli a stěžovali si až u císaře. Ferdinandova dráha proto odkoupila od polské hraběnky Marie Rudnické bažinatou část panství o tři km dále a pokračovala se stavbou. Počátkem roku 1847 zde byla postavena původní staniční budova a první vlak, směřující z Vídně do Lvova zde zastavil 1.května 1847.  Místo se časem stalo jednou z nejdůležitějších křižovatek v Rakousku-Uhersku, kdy se v něm křížily tratě z Vídně do dnešního Polska s tratí do Berlína a Košic. Koleje přitáhly průmysl a kolem železnice vzniklo nové město. Ještě před dvaceti lety zaměstnával zdejší obří průmyslový podnik čtyři tisíce pracovníků.

n9         n13        n10

Současná novorenesanční podoba nádražní budovy je z přestavby v letech 1902-1904. Objekt je zapsaný na seznamu českých kulturních památek. Nádraží bylo v roce 2004 s citem zrekonstruováno, např. na nástupištích zůstalo původní zábradlí. Ve štukové výzdobě nádražní budovy se mnohokrát opakuje okřídlené železniční kolo. Motiv kola se dostal i do znaku města.

n15        n7       n14

Z prostorné nádražní haly se před lety podařilo vymýtit bezdomovce a loni přibyla veřejná knihovnička - kniha do vlaku. Letos zde budou velké oslavy 170 let od příjezdu prvního vlaku a nádraží k nim dostane dárek v podobě oprav omítek a hlavně zatékající střechy.

n12        n16        n5

Protože jde o důležitý železniční uzel, najdeme tu desítky kolejišť a moderní depo s opravnou a myčkou vagónů. Deset let se nádraží pyšnilo nejmodernějším centrem s řídicím a zabezpečovacím systémem za půl miliardy, ale to, bohužel, loni vyhořelo a zprovozněno by mělo být v roce 2018.

n6        n3-1.jpg        n1-1.jpg

Kdo bude vědět, prosím, ať hned neprozrazuje. Můžeš přidat další indicii a nech hádat i ostatní

Fotohádanky nádraží
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helenka Vambleki
Tak už můžu odtajnit - Bohumín
Marie Seitlová
Měla bych dobře znát, jsem tu velmi často.
Naděžda Špásová
Tak už to taky možná vím. Musím poděkovat Bohu za wiki. Ty 3 samohlásky tam jsou. Tak snad jsem se trefila.
Jana Šenbergerová
Už jsme ho také odhalili. Málokdy jím projíždíme, je mimo naše trasy. :-)
Anna Potůčková
Tak pro mně to je jasné. Zde jsem dokonce i byla, neboť tu mám kamarádku. Pochází odsud známý fotbalista narozený v roce Pražského jara, který hrál také za zemi, kde žijí pohádkové bytosti jako např. král, královna, princ, princezna atd....
Libuše Křapová
Mimořádně se chytám i já :-)
Hana Rypáčková
No jo, je krásné. A tolik využívané...A jak vstřícné...A podobné se dává do hrnce s bramborama...
Zuzana Pivcová
Že mě to nenapadlo! Bohu-dík jsem se chytla. Helčo, Helčo, Ty mi dáváš!
Jana Kovářová
Taky se mně asi zadařilo, mají tam i Bospor:)
Helenka Vambleki
Radku, ano

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%