Ilustrační foto: ingimage.com
Demence: Problém, který děsí a nemizí
21. 4. 2017Varování: Ke čtení tohoto článku je třeba sebrat trochu odvahy. Česká alzheimerovská společnost totiž zveřejnila zprávu o stavu demence za rok 2016 a prognózy na další roky. Jsou to smutná čísla. Bohužel, jsou realitou.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Květoslava HOUDKOVÁ
24.4.2017 06:37
Po registraci jsem si přečetla, že patronkou našeho "í"čka je paní DocMUDr Iva HOLMEROVÁ - její články tu -bohužel- chybí (a byly by potřeba !)
Jaroslava Havlíčková
22.4.2017 20:56
Ano ,je to velká životní zkouška, zažila jsem to téměř před dvaceti lety osobně a naprosto mi to změnilo život a hodnoty. Myslím,že společnost není stále připravena .
Hana Čadová
22.4.2017 15:10
Je to moc smutné! Mám zkušenost s osobou, která trpí Alz. chorobou. Pacient ten nemoc nevnímá, ale okolí a hlavně rodina nemocného!
Květoslava HOUDKOVÁ
22.4.2017 08:09
V sousedním městě rušili Domov ment. postiž. osob. Ty schopnější samost.životu rozmístili (s pečov.dozorem) do okolí (2 domky obsadili i u nás). Chápu, že jde o nemoc, ale až se oteplí, nastane to, co bylo i loni: chodí (bez pečov.) volně po městě a -nemoc nenemoc- žebrají ! (lezou nejen do obchodů, k řidičům aut, čekajícím na křižovatce, obtěžují občany. (Lidi si už loni stěžovali na MěÚř). Já-když jedu na kole - je poznám = včas se vyhnu!
Drahomíra Stínilová
21.4.2017 20:41
Demence spojená s Alzheimerovou chorobou je opravdu strašidlo všech starších, ještě zdravě uvažujících lidí. Nemyslím však, že by byla způsobena tím, jak člověk žije. Znám lidi vzdělané, zdravě žijící obklopené láskou své rodiny, které to postihlo. Naopak sobeckého, lakomého samotáře, který po osmdesátce žije čile zdravým duševním životem. To, že je v Praze nejvíc nemocných s touto chorobou je samozřejmé, protože Praha má nejvíc obyvatel. To, že se to týká více žen je také logické. Vždyť ženy se dožívají vyššího věku a muži umírají dřív než stačí tuto chorobu dostat. To, že je dneska více takto nemocných lidí je důsledkem toho, že je lékařství tak vyspělé, že to zjistí oproti dřívějšku, kdy se lidé nedožívali takového věku a když, tak se prostě nepoznalo, že je to Alzheimerova choroba. Nechci snižovat význam zprávy zmíněné společnosti, ale myslím si, že by se mělo věnovat více pozornosti tomu, jak pomoci lidem, kteří zůstanou samotní v takové těžké situaci, aby dožili kvalitně a důstojně svůj život. Aby pro ně bylo dostatek zařízení na úrovni, i když si to nemohou zaplatit. Jinak, já se toho také bojím.
Soňa Prachfeldová
21.4.2017 18:33
Je to strašná nemoc, před očima se rozpadá inteligentní člověk do posledního stádia. Postihuje to i mladší lidi, kéž by se našel lék !
Věra Lišková
21.4.2017 12:31
Je to opravdu smutné téma. Šťastný každý člověk, kterému hlava dobře slouží. Je jen naděje, že se jednou odhalí příčina nemoci a najde způsob léčení.
Jana Šenbergerová
21.4.2017 11:45
Jsem přesvědčena o tom, že záleží na tom, čím svůj mozek živíme, a to jak v reálném tak přeneseném smyslu. Všech "děsivých" nemocí přibývá. Proč? To je otázka, kterou bychom měli řešit především. Ale to je ta poslední, kterou by někdo řešit chtěl, tak se nedivme.
Zuzana Pivcová
21.4.2017 11:20
Je to tak. Nemoc nerozlišuje mezi bohatými a méně bohatými, mezi vzdělanými a méně vzdělanými. Jako kdyby nám dávala hodně najevo, že v lidské nahotě jsme všichni stejní. A čím dříve si to kdo uvědomí, tím lépe pro něj.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA