Hrátky s češtinou: před - za
Foto: autorka

Hrátky s češtinou: před - za

8. 8. 2017

Napadla mne zas taková krávovina, mne totiž nikdy nenapadá nic rozumného :-)

Jeli jsme s malým na cyklovýlet. Dědeček jako předvoj, malý uprostřed a já...jako závoj?

Uvažovala jsem, že když je něco před - předložka, předvoj, předek, přední – znamená to, že je to asi vepředu.

Když je něco vzadu či pozadu, je to za - zadní, zadnice, zádveří, zaostalý, zapomenutý.

Za těchto podmínek jsou smysluplné dvojice: předklon-záklon, přednožit-zanožit...

A pak už jen nesmysluplné dvojice, takže si hraju a hrajte si s námi:

Předvoj-závoj

Předpona-zápona

Představitel-zastavitel

Přednosta-zanosta

Předurčený-zaurčený

Zamítnuto-předmítnuto

Zapadákov-předpadákov

Zamordovat-předmordovat

Zákon-předkon

Zámek-předmek

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
Pane Libore, přeji zlepšení zdravotního stavu a je moc prima, že jste tu. Předpečený - zapečený, předložka - záložka, předpraný - zapraný., předplacený - zaplacený.
Libor Farský
Předák - zadák (důležité na vojně). Předáci, zadáci - podle větší obliby partií ženského těla.
Helenka Vambleki
zárubeň-předrubeň, předjaří-zájaří, záhumenek-předhumenek, zásady- předsedy, závada-předvada, předhrada-zahrada, zahrádkář-předhrátkář, záliba-předliba, záře-předře, předmluva-zamluva
Alena Tollarová
Teda to je hustý. Představuju si děj předmordování asi tak jako předžvejkání. Nebo zažvejkání. Sakra nějak se nemůžu vyžvejknout.
Helenka Vambleki
Kočka přede-kočka zade, závit-předvit, zatmění-předtmění, závislák-předvislák, zásoba-předsoba, zánět-přednět, předseda-záseda...
Jana Šenbergerová
Někdy vznikají zajímavé dvojice: předprodat - zaprodat, předrážka - zarážka, předbíhat - zabíhat, předpírat - zapírat, předsudek - posudek, předstihnout - zastihnout, předvádět - zavádět, představit - zastavit. Čeština je moc hezký jazyk. Takový hravý jako ti, kteří ho používají k dorozumívání, ale často i k nedorozumění. :-)
Marcela Pivcová
Tentokrát mne napadlo to, co skutečně existuje, a to jsou názvy obcí: Předmostí a Zámostí. Přidám Vám, Helenko, ale ještě jeden snad fór. Když naše babička pletla rozepínací svetr, upletla nejprve zadní díl a pak, jak říkala, vytvářela dvě přednice. Pletla nejprve záda a nebo snad zadnici?
Zuzana Pivcová
Mě napadla akorát Předkožka a zákožka. :-)
Jiří Libánský
Představa - zástava, předmluva - zamluva , zamluvit - předmluvit. Předehra - zadehra? Přednícení - zanícení?
Věra Ježková
Hraju – a ráda: předzvěst – zazvěst; předsíň – zasíň; předtucha – zatucha; předehra – zadehra; předvčírem – zavčírem; zamčený – předmčený; zátiší – předtiší; zaskvět (se) – předskvět; závitek – předvitek; zakouřit - předkouřit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%