Hrátky s češtinou: Připojování slabik
Foto: autorka

Hrátky s češtinou: Připojování slabik

11. 8. 2017

Dobrý den,

k těmto hrátkám mě inspirovala paní Helenka svým Klíčem. Zůstala jsem ale na úrovni slabik. Zadání zní: tvořme slova tak, že k prvnímu jednoslabičnému slovu budeme postupně připojovat slabiky, aby vznikala slova nová. Můžeme libovolně kombinovat slovní druhy, avšak měli bychom důsledně dodržovat slabiky: tedy ne např. VÝR – VÝRAZ. Můžeme zaměňovat krátké a dlouhé samohlásky. Zde je několik mých nápadů:

BOD - BODLÁK

KOST - KOSTKA

KŮL - KŮLNA

MOR - MORČE

PAS - PASTA

PAST - PASTVA

PÓL - POLKA

ROV - ROVNOST

DO - DOVOZ - DOVOZCE

KOS - KOSTEL - KOSTELNÍK

LEV - LEVNĚ - LEVNĚJI

MOC - MOCNÍ - MOCNINA

PLAV - PLAVKY - PLAVKYNĚ

PO - POHOV - POHOVKA

PŘE - PŘEDE - PŘEDEHRA

PŘI - PŘÍBOR - PŘÍBORNÍK

ZAS - ZASTAV - ZASTÁVKA

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Halátová
Napadá mne jen "had - hadice".
Jana Kovářová
Helenko, moje nemoc, nečtu pořádně zadání:(! Stalo se.....
Věra Ježková
Hezký den všem a děkuji za spoustu nápadů. Ta první slabika má být slovo mající význam, slovní druh libovolný. A k němu připojovat slabiky. Asi jsem se nevyjádřila přesně. Paní Zuzana, Marcela a Helenka mají za jedna. Hlavně, že jsme se pobavily.
Helenka Vambleki
Jano, co znamenají slova kla, mlí, klí, plo, stro, klo, slu, plu????????
Jana Kovářová
Taky jsem něco málo "vypotila: clo-clona, ble-blecha, bum-bumbat, kla-kláda, mlí-mlíčí, klí-klíček, sta-starý, mla-mladý, hlo-hlodat, mlu-mluvit, klá-klání, plo-plodit, stro-strojit, pro-prosit, sto-stopa, klo-klopit, slu-sluha, plu-pluhy
Helenka Vambleki
a ten mečík bych mohla teda takhle: mečí-mečíky
Helenka Vambleki
Ano, Zuzko, použila jsem několikrát "nepovolené :-) takže přidám: po-pole-polesí, pro-prodej-prodejna, máš-maštal, pod-podběl, za-zábal, ví-více, dá-dáma, my-mýdlo, jí-jídlo, po-porod-porodník, ob-obchod-obchodní-obchodnice
Zuzana Pivcová
Já jsem tomu ale rozuměla tak, že paní Věra chce ponechat první slabiku a přidat další, tedy ne třeba meč-mečík (to by bylo me-čík), ale naopak ano soud-soudce. Nebo jsem to pochopila nesprávně?
Helenka Vambleki
kos-kosti-kostival, pole-poleva-polévaný, hora-horal-horalka, pas-past-pastýř, meč-mečík, díl-dílna, růže-Růžena, ku-kur-kurník, po-poví-povídka, šum-šumař, au-auto-autobus, v-vrch-vrchní, med-medvěd, volno-volnoběh, stud-studna, seno-senoseč, rak-rakve, pes-pestík, pro-propad-propadli-propadliště, soud-soudce, žal-žalmy
Anna Potůčková
Přidám také něco: suk - sukně, rub - rubín, led - ledek, vor - vorař, zob - zobák, sen - seník, sek- sekáč - sekáček, bar - barel, klep - klepeto, koš - koště, řez - řezák, sok - sokol - sokolník, sed - sedlo, bol - bolák, jed - jedlík, kec - kecal, rod - rodin, hod - hodina, kos - kostel, rám - rámek, zem - zemák, prst - prsten, ples - pleso, let - letní - letnička, a určitě by se našlo spousta dalších slov.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%