O klobouku zámecké paní a taky trochu o české královské koruně
2. 9. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Tollarová
3.9.2017 22:07
Je to velmi zajímavé vyprávění. Letos jsem zámek, kde se nachází Památník národního útlaku a odboje, navštívila, a proto se i snažím představit vylíčený tehdejší život.
Hana Rypáčková
3.9.2017 09:29
V několika knížkách jsem četla o životě vdovy na zámku v P. Břežanech , snad opravdu byla nevědomá o zvěstvech nacistů ? Vzpomínky žijících svědků jsou velmi cenné. Paměť je identita našeho bytí.
Zuzana Pivcová
2.9.2017 17:40
Díky své 27leté práci ve vojenském archivu do března letošního roku jsem se samozřejmě dostala i k dokumentaci související s atentátem na Heydricha. To jsou věci celkem známé. Vzpomínám si ale vedle toho na rozhovor někdejšího našeho zpravodaje Cyrila Smolíka s Linou Heydrichovou někdy koncem 70. let v jejím tehdejším bydlišti. Vzpomínala na Panenské Břežany jako na idylickou dobu a tvrdila, že neměla vůbec ponětí o nějakých vyhlazovacích táborech nebo popravách v protektorátu. V archivu ve Freiburgu v SRN jsem však četla v dokumentaci korespondenci Heydrichové, tehdy již vdovy, s úřadem Státního ministra K. H. Franka. Žádala pro práci na své zahradě a v zámku další židovské vězně z Terezína. Zároveň chtěla vybavení, např. nový psací stroj, z majetku zkonfiskovaného v bytech deportovaných židovských občanů u nás. V té době už jako osoba neměla pro velení SS u nás žádnou cenu a její žádost si přehazovali a nevěděli, jak ji odmítnout, protože se všude už šetřilo. Touto dokumentací tedy mohu potvrdit údaj ve vyprávění, že v zámku pracovali židovští chlapci. Vím také o smrti syna Klause, který při hře vběhl pod kola auta. Šlo o tom zpravodajské hlášení do Londýna, že "si to kluk zavinil sám". Děkuji Vám i paní Heleně za vyprávění. Dějiny 2. světové války jsou pro mě nesmírně zajímavé.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA