O klobouku zámecké paní a taky trochu o české královské koruně

O klobouku zámecké paní a taky trochu o české královské koruně

2. 9. 2017
Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Je to velmi zajímavé vyprávění. Letos jsem zámek, kde se nachází Památník národního útlaku a odboje, navštívila, a proto se i snažím představit vylíčený tehdejší život.
Hana Rypáčková
V několika knížkách jsem četla o životě vdovy na zámku v P. Břežanech , snad opravdu byla nevědomá o zvěstvech nacistů ? Vzpomínky žijících svědků jsou velmi cenné. Paměť je identita našeho bytí.
Naděžda Špásová
Zajímavé vyprávění.
Zuzana Pivcová
Díky své 27leté práci ve vojenském archivu do března letošního roku jsem se samozřejmě dostala i k dokumentaci související s atentátem na Heydricha. To jsou věci celkem známé. Vzpomínám si ale vedle toho na rozhovor někdejšího našeho zpravodaje Cyrila Smolíka s Linou Heydrichovou někdy koncem 70. let v jejím tehdejším bydlišti. Vzpomínala na Panenské Břežany jako na idylickou dobu a tvrdila, že neměla vůbec ponětí o nějakých vyhlazovacích táborech nebo popravách v protektorátu. V archivu ve Freiburgu v SRN jsem však četla v dokumentaci korespondenci Heydrichové, tehdy již vdovy, s úřadem Státního ministra K. H. Franka. Žádala pro práci na své zahradě a v zámku další židovské vězně z Terezína. Zároveň chtěla vybavení, např. nový psací stroj, z majetku zkonfiskovaného v bytech deportovaných židovských občanů u nás. V té době už jako osoba neměla pro velení SS u nás žádnou cenu a její žádost si přehazovali a nevěděli, jak ji odmítnout, protože se všude už šetřilo. Touto dokumentací tedy mohu potvrdit údaj ve vyprávění, že v zámku pracovali židovští chlapci. Vím také o smrti syna Klause, který při hře vběhl pod kola auta. Šlo o tom zpravodajské hlášení do Londýna, že "si to kluk zavinil sám". Děkuji Vám i paní Heleně za vyprávění. Dějiny 2. světové války jsou pro mě nesmírně zajímavé.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%