Hrátky s češtinou. Čučíš jako tele na nový vrata…
ilustrační foto: pixabay.com

Hrátky s češtinou. Čučíš jako tele na nový vrata…

6. 10. 2017
Hrátky s češtinou
Autor: Libor Farský
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marta Novotná
Hurvínek říkal v jakési hře: Kouká jako žába ze salátu. A děti říkávaly : Čumí jak když mu spadly hračky do kanálu nebo jak bagr na myší díru.
Jan Krones
Zvířata obecně nemají ráda změnu. Tele si tak kráčí z pastvy obvyklou cestou - a najednou bum - jiná vrata! Co teď? Jdu správně, nejdu správně... u telete jde hlavně o ten kukuč. Další z uvedených přirovnání znám ve formě: " Je to ve mně jako v koze mlíko!" A jedno, které mne zaujalo, přidávám: "Ten má tak prázdnou hlavu, že by ji mohl pronajímat."
Zdenka Jírová
Podobnými přirovnáními, zejména nelogickými, se zabýval již Ignát Herrmann v drobném románu "Artur a Leontýna". Používala podobná přirovnání tehdejší " zlatá mládež", tj. mládež z nejvyšších tehdejších kruhů. Možná, že zůstalo do dnes Vaše citované " Kouká jak péro z gauče".
Anna Potůčková
Vesele jen vesele život musíš brát.....jak by bylo dobře když by bylo jen veselo. Jinak i já používám toto přirovnání
Elena Valeriánová
A já čumím jak žába z kyšky.
Alena Tollarová
Jak si vždycky vzpomenu, tak napíšu: Má účes, jako kdyby prošla chroštím.
Libor Farský
Děkuji všem za obohacení článku a Milušce Blešce za poučení.
Lidmila Nejedlá
Tedy Liborku, koukám na to jak vrabci z jara a železňák /hrnec/ z trávy. Povedené.
Alena Tollarová
Červená se jako panna.
Zuzana Pivcová
ještě jsme si se sestrou vzpomněly, že jeden známý říkal (i o sobě): Čuměl, jak když nadloube volovi.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%