Ilustrační obr.: http://strelak.jinak.cz
Hrátky s češtinou. O přezdívkách
29. 10. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Dana Tomanová
5.12.2017 11:07
Přezdívky jsou někdy ošemetné.Jako vdaná jsem se jmenovala Placáková, a tak jsem si vysloužila přezdívku Placka, i moje dcery byly Placky. Kolegyně, co se mi nejvíc smála, se nakonec vdala za pana Bobka...a hádejte, jakou dostala přezdívku?
Marie Faldynová
21.11.2017 22:13
Perfektní téma! Byla jsem pár dní na chmelu a začali mi říkat Brouk Pytlík. Moc mne nepotěšili, ale až jako rodič jsem se plně seznámila s touto literární postavou a ocenila, jak to tenkrát sedělo. Pak jsem si v prvním zaměstnání tak dlouho pískala trampské písničky, až mi začali říkat Hvízdavej Dan. Na vandru jsem byla Kytka a v zaměstnání Mary. Téhle přezdívce jsem trochu pomohla: byly jsme v práci tři Marie a bylo třeba se v nás vyznat. V dalším zaměstnání jsem byla Čajda, což byla postavička z večerníčku a já ráda čaj a dneska bych se přimlouvala za označení Slaměnka. Na těchto kytkách není vidět, jak jsou vlastně starý. Místo toho jsem Babička Mary...
Jana Šenbergerová
30.10.2017 20:04
Léta jsem oslovovala pana Packu a vždy měla pocit, že se na mě zvláštně podívá, než jsem se dověděla, že se jmenuje Nožička. Byla jsem snad jediná, komu toto oslovení toleroval, aniž by dal najevo, že se jmenuje jinak.
Elena Valeriánová
30.10.2017 06:10
V rubrice Politika se mi líbí nová přezdívka Mluvčáček, autor LF :-)
Elena Valeriánová
30.10.2017 05:20
Liborku, ta naše čeština je v tvém podání vytříbená, libozvučná. Článek za deset hvězdiček. Na základce parta pěti holek, čtyři z nich měly přezdívky podle Beatles a já, přestože nezaspívám ani tón, jsem byla Karel. Učitelka dějepisu byla Ovečka, podle kudrnatého účesu, kolega v práci byl Longo, podle své výšky, pak jsme tam měli třeba Karlose, Květáka - to na základě jmen. Uvidím, jestli ještě na něco přijdu.
Hana Rypáčková
29.10.2017 21:57
Opravdu poučné, zábavné a inspirující.. Ač jsem také i učila a jméno měla zvířecí , zjistila jsem přezdívku Rypinda a Čmuchna. Kolega Žíla byl Šlacha Kejtová kupodivu Stehno.Mašková Mašle a některé přezdívky opravdu se jménem nesouvisely, ale s příhodou.
Zuzana Pivcová
29.10.2017 19:13
Některé přezdívky našich kantorů si ještě pamatuji, ale takhle komplexně bych otázku přezdívek nezpracovala. Možná se zapojí sestra, která měla vesměs stejné učitele jako já. Přezdívky spolužáků raději připomínat nebudu, aby se opravdu někoho nedotkly. Stejně si je už nepamatuji. A co se týče mě, měla jsem v mládí přezdívky Twiggy nebo Žídě. Proč asi?? :-)
Naděžda Špásová
29.10.2017 18:35
Liborku, máš můj obdiv. Já byla za svobodna Sýkorová, takže jsem byla sýkorka koňadra. Pak jsem byla taky číňánek, to bylo ve školce a v ozdravovně a taky Krupská, tu jsem recitovala na akcích. Zdrobněliny moc nepoužívám, ale tvoje Naděnko mi je docela příjemný.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA