Červená řepa: životabudič do plískanic
Ilustrační foto: pixabay.com

Červená řepa: životabudič do plískanic

31. 10. 2017

Podzim už se přihlásil v plné parádě. Na zahrádkách nám toho, kromě listí, zrovna moc nezbývá, a tak se porozhlédneme po trzích. Určitě tam najdeme červenou řepu, která je ideální pro zvládání nepříjemných plískanic. Obahuje totiž celou řadu důležitách prvků a vitamínů.

Červená řepa byla před lety takřka „strašákem“ ve školních jídelnách. „Kompot“ na kostičky, lák jednodruhový.. Spousta z nás k ní měla spíše odpor. Ale chutě se postupem času mění a vyvíjí se též postupy v přípravě pokrmů. I když: někteří z našich prarodičů nakrouhanou řepu, promíchanou s kmínem a křenem, „našlapanou“ v kameninovém hrnci, chodili do sklepa dokonce tajně ujídat. Kdo ochutnal, uvěří v životabudič! 

Řepa červená (Beta vulgaris conditiva)
Dříve častá příloha k masitým pokrmům se na čas pomalu vytratila z našich jídelníčků. Je to ale nesmírná škoda. Její léčivé síle se totiž vyrovná jen málo co! Jedním z důležitých prvků, který řepa obsahuje, je křemík, nepostradatelný například pro naše vazivové tkáně, cévy, kosti, nehty, vlasy, zubní sklovinu. Dále je to draslík, který organismus odvodňuje a zbavuje jedovatých látek. Růst nové tkáně a červených krvinek zase podporuje kyselina listová, jedna ze složek vitaminů skupiny B. V řepě najdeme i sodík, železo a mangan. LLéčivé účinky červené řepy ocení především ženy, neboť v ní obsažené látky napomáhají k regulaci menstruačního cyklu a při potížích v menopauze. Šťáva z červené řepy působí také proti zácpě.  

Prevence s určitou dávkou ostražitosti
Řepa má  protinádorové účinky, čehož se využívá v prevenci a léčbě rakoviny. V těchto případech se konzumují šťávy (stejně tak jako u paradontózy), jejichž složkou mohou být i mrkev a celer. Denně se ale nedoporučuje vypít více než jeden decilitr řepné šťávy. I ten je ale dobré rozředit vodou. Připomínám přípravu z čerstvé zeleniny! Pokud můžete, vybírejte u farmářů, které znáte. Ideální je sklizeň z vlastní zahrádky, červená řepa totiž velmi ochotně nasává pesticidy.  

Fantazii se meze nekladou  
S červenou řepou se dá doslova kouzlit, a to na mnoho způsobů. Asi nejméně pracný, přesto lahodný, je salát z řepy pečené. Omytou, středně velkou řepu necháme oschnout, zapícháme do ní pár hřebíčků, celou bulvu pomažeme olivovým olejem, lehce posolíme a zabalíme ji do alobalu (nejlépe do dvou vrstev). Pečeme zhruba hodinu na 180 stupňů, poté necháme vychladnout. Oloupeme, vytaháme hřebíčky, popřípadě rozpůlíme, rozčtvrtíme (podle velikosti suroviny) a nastrouháme na tenké plátky. Zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme, kdo chce, může okyselit octem vybraného druhu. Fantazii se meze nekladou. V kombinaci se sýrem (kozím, parmezánem,  goudou, ale i plísňovým) a kouskem čerstvé bagety potěšíte sebe i případnou návštěvu.

Protože nejcennější látky najdeme pod slupkou, nabízíme recept na syrový řepný salát: Řepu pečlivě omyjeme, oškrábeme nožem (oloupeme jen na zhrublých místech), co nejjemněji nastrouháme, okořeníme mletým kmínem, který by měl potlačit charakteristickou zemitou chuť této plodiny. Přidáme citronovou šťávu, sůl a med. Zředíme podle potřeby vodou a zamícháme. Pro zvýraznění chuti vmícháme nastrouhaný křen.  

Řepný salát s jablky pro posílení imunity
40 dkg červené řepy, 20 dkg jablek, 1 malá cibule,  lžička  strouhaného křenu, drcený kmín, sůl, cukr, olej, citronová šťáva. Lze zkombinovat s kozím sýrem či tvarohem. Čerstvou řepu omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. K ní  nahrubo nastrouháme omytá neoloupaná jablka, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, trochu kmínu a nastrouhaný křen. Osolíme, osladíme a důkladně promícháme. Olej prošleháme s trochou citronové šťávy, přilijeme k ostatním ingrediencím, znovu promícháme a můžeme podávat. Recept je od výživového poradce Oldřicha Beránka.  

Pečená řepa po mallorsku
Omytou řepu upečeme v alobalu (aspoň hodinu při střední velikosti). Lehce vychladlou oloupeme, nakrájíme zhruba na půlcentimetrové plátky a naložíme do marinády z olivového oleje, balzamikového octa, soli, tymiánu nebo oregana. V marinádě necháme v troubě cca pět minut zapéct. Konzumovat lze v této úpravě jako přílohu k masu, případně podávat v kombinaci s různými druhy sýra, což je, zvláště v letních vedrech plnohodnotná krmě. Ale rozhodně potěší i teď! Kdo si chce skutečně užít, může marinované plátky nasázet na plech, poklást je parmezánem či mozzarelou (zkoušet ale můžete i jiné sýry dle chuti a výběru) a nechat minutku zapéct, aby se sýr roztavil. Čerstvou bagetou jen znásobíte kulinářský zážitek.  

S červenou řepou se dá vymýšlet, tvořit či vyhrát  podobně jako s cuketou. Nikdy bych nevěřila, jak skvostný perník se dá upéct s přídavkem cukety! Podobně nasladko lze využít i řepu, stačí jen hledat v různých internetových receptářích. Přeji sladké i slané hledání, a hlavně: dobrou chuť!

recepty
Hodnocení:
(4.6 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marta Kovacsiková
Já dělám červenou řepu jako zelí. S kačenou je to bašta.
Dana Tomanová
Také mi moc chutná, většinou z ní dělám salát, ať už ze syrové, a nebo pečené. Nastrouhám na hrubém struhadle, přidám špetku soli, med, citronovou šťávu, trochu loupaného sezamu, trochu slunečnicových semínek, lžičku oleje a když mám, tak trochu nasekaného koriandru. Dá se přidat i sýr, nebo tofu.
Marie Ženatová
Červenou řepu mám také moc ráda a když jsem ji začala jíst tak jsem také měla přesně tu zkušenost co Zuzanka... Dnešní Prahu jsem musela zrušit, z akce se omluvit, takže se neobjevím ani u Vás Zuzanko... Vnuk totiž dostal těžkou angínu, takže musím být s ním doma...
Helenka Vambleki
Jojo, taky ji miluju a taky vím, že dovede postrašit :-)
Elena Valeriánová
Též mám červenou řepu moc ráda. Děkuji za zajímavé recepty, určitě vyzkouším. Letos jsem řepu na zahradě neměla, tak budu muset kupovat, ale i tak si ji udělám. Zuzko, mám úplně stejnou zkušenost :-9
Zuzana Pivcová
Červenou řepu jím moc ráda. Akorát si vždycky s úsměvem vzpomenu, jak jsem se před lety vyděsila, jak najednou krvácím. A ona ta potvůrka pěkně barvila. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%