Ilustrační foto: pixabay.com
Hrátky s češtinou. Proč se to říká? Jen jestli nekecáš!
8. 11. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Libor Farský
9.11.2017 16:23
Ano, Helča to uhodla, byl to fór. Vietnamce již také rozlišuji, Číňané v naší oblasti nejsou.
Elena Valeriánová
9.11.2017 06:33
Obrázek je pro mě "nečitelný", ale to je můj problém. Liborku, v Tvém obsáhlém článku jsem se poněkud ztratila.
Helenka Vambleki
9.11.2017 05:59
Myslím, že obrázek číňanů je jen fór, protože nám připadají všichni stejní, takže učitele ani dvojčata hledat nebudu, Já mám problém si pamatovat bílé. :-). Jde o ilustraci k pojmu jako vejce vejci - tedy k hledání, proč se to tak říká, o čemž pojednává celý článek. Každopádně kafrání a pindání moje rodina do nevím kterého kolena používala, já už jsem na ty výrazy jaksi zapomněla...a proto díky za vysvětlení!!!
Zdenka Jírová
9.11.2017 01:05
Obrázek nemohu rozluštit, ale z vlastní zkušenosti už dovedu rozlišovat některé Vietnamce v obchodech. Jinak nemám moc rozlišovacích schopností mezi aziaty, to spíš rozliším černochy, ale asi hlavně ty americké, ti už možná za tu dobu, co jsou v Americe, jsou už zkříženi s bělochy a získávají tak i bělošské rysy.
Zuzana Pivcová
8.11.2017 17:30
My jsme se kdysi učili v literatuře o díle Jana Blahoslava z Jednoty bratrské "Filipika proti misomusům", které je považováno za jedno z nejlepších humanistických děl u nás. Jak píše Libor, ta "filipika" později přijala význam ostrých kritických projevů obecně, a misomusové byli nepřátelé vzdělanosti. Tady bych hledala vysvětlení. Naproti tomu v obrázku podobných lidí se nevyznám vůbec. Ale dřív, když jsem byla mladinká, se mi zdáli skoro všichni černoši (kolik jsem jich asi měla možnost vidět:-D) stejní a právě tak Japonci.
Věra Ježková
8.11.2017 16:44
Libore, pokládám si za čest, že jsem byla vyvolána. Vy jste ale téma zpracoval tak dokonale a vtipně, že téměř nevím, co bych dodala. Napadlo mě jen, že Rusové jsou si podobni „kak dve kapli vody“, Němci jako vejce. A že je to radost číst si v jazykozpytných knížkách? Znáte internetové Uzlíky na jazyku? Lze se přihlásit k jejich odběru: https://www.stream.cz/porady/uzliky-na-jazyku#.
Naděžda Špásová
8.11.2017 14:06
1. ospalce nevidím, 2. nezdá se mi, že by tam byla dvojčata, možná proti mně 1. zprava dole a v 2. řadě kluk 2. zprava. 3. Tak tady taky nevím, možná ve 3. řadě první a druhá zprava. 4. Holek je asi 8 kousků. 5. Učitele bych si tipla v první řadě uprostřed. 6. Řekla bych, že pokud mají něco v hlavě, tak se jim nemůžeme zdát úplně stejní. Bude odtajnění? :-)
Blanka Macháčková
8.11.2017 10:56
Občas vedu kydy, ale kdo má filipa, tak z mého pindání určitě něco vytěží. Na vaše otázky neznám odpověď, jen snad to, že my Evropani se občas lišíme barvou vlasů.
Jitka Hašková
8.11.2017 10:21
Moc pěkné. Hodně je teď rozšířené, že se různá anglická rčení a výrazy překládají doslovně a užívají v češtině, např. "tahal ho za nohu", "to není můj šálek čaje", "mějte hezký den" a mnoho dalších, které mě vadí jako ničení češtiny i angličtiny.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA