Hrátky s češtinou. Proč se to říká? Jen jestli nekecáš!
Ilustrační foto: pixabay.com

Hrátky s češtinou. Proč se to říká? Jen jestli nekecáš!

8. 11. 2017
Hrátky s češtinou
Autor: Libor Farský
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Ano, Helča to uhodla, byl to fór. Vietnamce již také rozlišuji, Číňané v naší oblasti nejsou.
Elena Valeriánová
Obrázek je pro mě "nečitelný", ale to je můj problém. Liborku, v Tvém obsáhlém článku jsem se poněkud ztratila.
Helenka Vambleki
Myslím, že obrázek číňanů je jen fór, protože nám připadají všichni stejní, takže učitele ani dvojčata hledat nebudu, Já mám problém si pamatovat bílé. :-). Jde o ilustraci k pojmu jako vejce vejci - tedy k hledání, proč se to tak říká, o čemž pojednává celý článek. Každopádně kafrání a pindání moje rodina do nevím kterého kolena používala, já už jsem na ty výrazy jaksi zapomněla...a proto díky za vysvětlení!!!
Zdenka Jírová
Obrázek nemohu rozluštit, ale z vlastní zkušenosti už dovedu rozlišovat některé Vietnamce v obchodech. Jinak nemám moc rozlišovacích schopností mezi aziaty, to spíš rozliším černochy, ale asi hlavně ty americké, ti už možná za tu dobu, co jsou v Americe, jsou už zkříženi s bělochy a získávají tak i bělošské rysy.
Zuzana Pivcová
My jsme se kdysi učili v literatuře o díle Jana Blahoslava z Jednoty bratrské "Filipika proti misomusům", které je považováno za jedno z nejlepších humanistických děl u nás. Jak píše Libor, ta "filipika" později přijala význam ostrých kritických projevů obecně, a misomusové byli nepřátelé vzdělanosti. Tady bych hledala vysvětlení. Naproti tomu v obrázku podobných lidí se nevyznám vůbec. Ale dřív, když jsem byla mladinká, se mi zdáli skoro všichni černoši (kolik jsem jich asi měla možnost vidět:-D) stejní a právě tak Japonci.
Věra Ježková
Libore, pokládám si za čest, že jsem byla vyvolána. Vy jste ale téma zpracoval tak dokonale a vtipně, že téměř nevím, co bych dodala. Napadlo mě jen, že Rusové jsou si podobni „kak dve kapli vody“, Němci jako vejce. A že je to radost číst si v jazykozpytných knížkách? Znáte internetové Uzlíky na jazyku? Lze se přihlásit k jejich odběru: https://www.stream.cz/porady/uzliky-na-jazyku#.
Naděžda Špásová
1. ospalce nevidím, 2. nezdá se mi, že by tam byla dvojčata, možná proti mně 1. zprava dole a v 2. řadě kluk 2. zprava. 3. Tak tady taky nevím, možná ve 3. řadě první a druhá zprava. 4. Holek je asi 8 kousků. 5. Učitele bych si tipla v první řadě uprostřed. 6. Řekla bych, že pokud mají něco v hlavě, tak se jim nemůžeme zdát úplně stejní. Bude odtajnění? :-)
Blanka Macháčková
Občas vedu kydy, ale kdo má filipa, tak z mého pindání určitě něco vytěží. Na vaše otázky neznám odpověď, jen snad to, že my Evropani se občas lišíme barvou vlasů.
Jitka Hašková
Moc pěkné. Hodně je teď rozšířené, že se různá anglická rčení a výrazy překládají doslovně a užívají v češtině, např. "tahal ho za nohu", "to není můj šálek čaje", "mějte hezký den" a mnoho dalších, které mě vadí jako ničení češtiny i angličtiny.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%