Hrátky s češtinou. Týíí brďo, ty nejsou na jedno brdo!

Hrátky s češtinou. Týíí brďo, ty nejsou na jedno brdo!

10. 11. 2017
Hrátky s češtinou
Autor: Libor Farský
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Doplňuji a omlouvám se Helence Července, že jsem zapomněl uvést její přímou inspiraci k tomuto článku. Předcházel mu totiž její článek zde: https://www.i60.cz/clanek/detail/18436/hratky-s-cestinou-jezisku
Jiří Libánský
Každá doba má nějaká svá oblíbená lidová slova. Prostě se něco chytne a používá to kdekdo. Do nějakých učebnic jazyka českého se to ale ani nedostane. Málokdo dnes už může pamatovat předválečné doby, kdy se lidé oslovovali, hlavně v Praze, hodně slovem "člověče" a z toho slangově "čéče". Ale také "člobrdo", "člobrdíku" i "člobrdíčku". Tak bychom mohli tenkrát běžně slyšet větu : "To se ale, milej člobrdíčku, pěkně pletete". Nebo: "I kakrholte, člobrdo, kde vy se tu berete?" Přišla jiná podobně módní univerzální oslovení. "Ty brďo" přetrvalo. Renesanci zažilo hlavně v dobách oslovení "ty vole ", jako jeho společensky přijatelnější varianta vyjádření údivu, i když se stejnou intonací. Tolik k týbrďu.
Elena Valeriánová
Ty a Helenka Červenka jste v Hrátkách nepřekonatelní.
Lenka Hudečková
Tý brďo, Borku, to je skvělé a není to na jedno brdo.
Zuzana Pivcová
Ráda jsem si to přečetla, ale na nějaké odbornější bádání už nemám buňky.
Marie Novotná
Tý brďo,na tohle nemám buňky.Brďo u mne zdomácnělo,ale-tý drďo-nevíte někdo proč?
Jana Šenbergerová
Moc pěkně bádáte a já vás nabádám, abyste v bádání pokračovali. Hezky se to čte. :-)
Naděžda Špásová
Tý brďo, Liborku, ten pejsek na fotce vypadá jako náš Amíček. Opravdu je lepší použití tohoto výrazu, než třeba ty vole, nebo podobných oslovení. Ale hlavně by mě zajímalo, jak je to s těmi Číňany. Měj se hezky. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%