Hrátky s češtinou. Týíí brďo, ty nejsou na jedno brdo!
10. 11. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Libor Farský
15.3.2018 15:37
Doplňuji a omlouvám se Helence Července, že jsem zapomněl uvést její přímou inspiraci k tomuto článku. Předcházel mu totiž její článek zde: https://www.i60.cz/clanek/detail/18436/hratky-s-cestinou-jezisku
Jiří Libánský
11.11.2017 23:10
Každá doba má nějaká svá oblíbená lidová slova. Prostě se něco chytne a používá to kdekdo. Do nějakých učebnic jazyka českého se to ale ani nedostane. Málokdo dnes už může pamatovat předválečné doby, kdy se lidé oslovovali, hlavně v Praze, hodně slovem "člověče" a z toho slangově "čéče". Ale také "člobrdo", "člobrdíku" i "člobrdíčku". Tak bychom mohli tenkrát běžně slyšet větu : "To se ale, milej člobrdíčku, pěkně pletete". Nebo: "I kakrholte, člobrdo, kde vy se tu berete?" Přišla jiná podobně módní univerzální oslovení. "Ty brďo" přetrvalo. Renesanci zažilo hlavně v dobách oslovení "ty vole ", jako jeho společensky přijatelnější varianta vyjádření údivu, i když se stejnou intonací. Tolik k týbrďu.
Zuzana Pivcová
10.11.2017 18:12
Ráda jsem si to přečetla, ale na nějaké odbornější bádání už nemám buňky.
Marie Novotná
10.11.2017 17:39
Tý brďo,na tohle nemám buňky.Brďo u mne zdomácnělo,ale-tý drďo-nevíte někdo proč?
Jana Šenbergerová
10.11.2017 16:06
Moc pěkně bádáte a já vás nabádám, abyste v bádání pokračovali. Hezky se to čte. :-)
Naděžda Špásová
10.11.2017 13:59
Tý brďo, Liborku, ten pejsek na fotce vypadá jako náš Amíček. Opravdu je lepší použití tohoto výrazu, než třeba ty vole, nebo podobných oslovení. Ale hlavně by mě zajímalo, jak je to s těmi Číňany. Měj se hezky. :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA