Hrátky s češtinou:  přidej

Hrátky s češtinou: přidej

24. 1. 2018

Milovníci krásné češtiny, pojďme si zase hrát.

Vyberte si základní krátké slovo a přidejte písmenko - kamkoli - na začátek, na konec, doprostřed... tak, aby vzniklo nové slovo a přidejte další písmeno a další a další...časujte, používejte pády. Tak kdopak bude mít nejdelšího hada?

Například:

kop-kopí-koupí-skoupí-skoupím-skoupíme

sud-soud-soudí-usoudí-usoudím-usoudíme

kol-kole-kolen-koulen-koulený-kouleným-koulenými-skoulenými

Obrázek ze Seznamu.cz

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helenka Vambleki
o-ob-obr-obra-obraz-zobraz-zobrazí-zobrazím-zobrazíme
Helenka Vambleki
o-os-ose-osel-posel-postel-postelí-postelích
Marcela Pivcová
Za sebe bych ráda přidala: ro (řecké písmeno)-pro-pros-proso-prosol-prosoli-prosolim-prosolime.
Věra Ježková
Ještě mě napadlo před spaním: blud – bloud – bloudi – bloudit – zbloudit – zabloudit // blud – bloud – bloudi – bloudil – zbloudil - zbloudilý.
Eliška Murasová
bal-obal-obalí-dobalí-dobalím-dobalíme....hra-hrad-hrady-ohrady....mys-mysl-smysl-smyslí-smyslím-smyslíme
Helenka Vambleki
Děvčátka, já nechci nikoho kárat. Já chci, abyste si chvíli hrály a nechaly trochu probublat a rozpohybovat mozkové buňky, což by potřeboval každý stárnoucí mozek. Spousta lidských buněk denně zaniká, ale naštěstí se tvoří náhradní. Jen u těch paměťových to nějak není vyrovnané a asi víc ubývá. Tak procvičujme mozek, dokud nám to aspoň trochu myslí.
Věra Ježková
Helenko, byla to fuška. Moc daleko jsem se nedostala. Ale aspoň něco: tál – stál – ustál – ustála; rok – krok – úkrok – úkroky; raz – vraz – vrazi – vrazit – vraziti; mat – mate – mates – matjes – matjesy; lad – hlad – hladí – uhladí – uhladím – uhladíme. :-)
Lidmila Nejedlá
lov-loví-lovec- lovecký-loveckým- loveckými, kos-kost-kosti-kostival-kostivalový-kostivalovým-kostivalovými
Alena Tollarová
Jsem na tom jako Blanka ...
Anna Čípová
Žel - želí - oželí - oželím...pan - paní - spaní....lep - lept - leptá - leptáš.....lože- louže - klouže .... skon - sklon - skloní... to snad stačí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%