Nezdravé zdravé jídlo. Znáte ho?
Ilustrační foto: ingimage.com

Nezdravé zdravé jídlo. Znáte ho?

9. 2. 2018

Zní to jako paradox, ale takových potravin je hodně. Trůní si v klidu v regálech označených jako zdravá výživa, ale ve skutečnosti s ní nemají moc společného. Je to možné? Ano, dokonce je to čím dál častější.

Jedná se o důsledek toho, že většina lidí propadla touze stravovat se co nejzdravěji a nákupy začaly připomínat detektivní pátrání po tom nejsprávnějším složení toho, co vložíme do svých bříšek. Je to i důsledek toho, že se objevují další a další rady a tipy, co je zaručeně zdraví prospěšné a čemu se máme vyhnout. Výsledek? Posedlost takzvaně zdravou stravou přecházející v psychickou poruchu zvanou ortorexie a s ní se rozvíjející byznys. Právě ti, kteří jí podlehli, mnohdy nejsou schopni zapojit takzvaný zdravý selský rozum a bezmyšlenkovitě kupují vše, co je označeno jako zdravá výživa.

Odborníci na stravování používají v této souvislosti výraz maskované nezdravé potraviny. Uznávaná výživová poradkyně Margit Slimáková například uvádí na svých stránkách seznam takzvaně zdravých produktů, kterým je lepší se vyhnout. Jsou mezi nimi například extrudáty. „To jsou nejrůznější obiloviny zpracované za vysokých teplot a tlaku, mohou mít například podobu křehkých plátků. Preferují je hubnoucí lidé, kterým je jako dietní produkty doporučují výživoví poradci. Jsou totiž lehoučké. Že mají vysoký glykemický index, jsou obvykle naprosto nechutné a v podstatě nemají výživovou hodnotu, mnoho poradců vůbec neřeší. V podobě nejrůznějších křupek a instantních kaší jsou extrudáty oblíbené i u některých maminek. Tělu dodávají jen cukry. Obzvláště pro lidi s cukrovkou nebo s nadváhou by měly být prostě tabu,“ vysvětluje.

Mezi nezdravé potraviny vydávané za zdravé jsou často řazeny i produkty ze sóji. Lidé je jedí v dobré víře, že jsou zdravou náhražkou za maso, ve skutečnosti jsou velmi často těžko stravitelné. Pozor, netýká se to fermentované sóji, která má například podobu tradiční sojové omáčky nebo oblíbené miso pasty. Zkrátka, výrobky ze sóji jsou ukázkou, že mezi potravinami všeobecně považovanými za zdravé je dobré vybírat, číst složení, zajímat se, jak to skutečně s jejich účinky na zdraví je. Ne bezhlavě kupovat vše, co leží v regálu s nápisem zdravé potraviny.

Mnozí lidé snažící se vyhýbat cukru nakupují v prodejnách zdravých potravin různé bonbony slazené fruktózou. Jenže pozor, právě fruktóza se podle lékařů velmi dobře ukládá v těle, tedy se po ní tloustne a navíc ještě zvyšuje riziko cukrovky a srdečních nemocí. Podobné je to s různými tolik populárními müsli tyčinkami. Často jde o slepenec cukrů, který, když ho sníme, udělá pro naše tělo tolik, jako bychom si dali čokoládu či pytlík bonbónů.

„Lidé bohužel velmi často dají na to, co slyší od známých nebo co si někde přečetli, místo toho, aby se zajímali, z čeho je to, co jedí, skutečně složeno,“ říká lékařka Kateřina Cajthamlová. „Na jedné straně si mnozí lidé úzkostlivě hlídají, co jedí, na straně druhé tomu slepě věří, investují do nákupu spoustu peněz a už nejsou schopni zapojit takzvaný selský rozum,“ dodává.

Zkrátka, lékaři čím dál častěji nabádají lidi, aby základ jejich stravy tvořily takzvané normální, základní potraviny. Mnohdy paradoxně dělá lépe ten, kdo si jednou týdně dá doma upečený kvalitní klasický koláč z mouky a másla, než ten, kdo do sebe každý den naláduje pět müsli tyčinek a deset extrudovaných rýžových chlebíčků.

Někdy jsou některé potraviny vydávané za zdravé prostě omylem, jindy je za tím skrytý promyšlený byznys, dá se říct až organizovaný podvod na zákazníky. To se týká vlastně většiny průmyslově zpracovaných potravin, které v kategorii zdravá výživa nemají co dělat. Jedná se například o už zmíněné takzvaně zdravé bonbóny slazené fruktózou nebo sirupem agáve, které jsou všeobecně považované za zdravé, ač zdraví prospěšné nejsou. Zákazník je často zmaten a po přečtení článku jako je tento, přímo zděšen. Obvyklá reakce: Kdo s v tom má vyznat, co mám tedy kupovat, když už ani prodejny zdravé výživy nejsou zárukou, že si kupuji zdravé jídlo? Otázka je to logická a jednoznačná odpověď na ni neexistuje. Vlastně, částečně existuje. Neuškodí si vzpomenout, co jedly naše babičky. Nepřemýšlely, čím slazené sladkosti koupit. Prostě si nakrájely hrušku a když byly moc mlsné, pokapaly ji medem a posypaly ořechy. Nebály se, že jde o kalorickou bombu, protože si to daly občas jako pochoutku. Jedly ovoce v jeho původní podobě, protože neznaly řady krabic džusů, které nyní lidé zkoumají s lupou v ruce, aby přečetli, z čeho přesně jsou složené, kolik procent cukru obsahují a zda vůbec mají s ovocem něco společného. Mimochodem, právě některé džusy objevující se v prodejnách se zdravým jídlem jsou ve skutečnosti jakýmsi chemickým koktejlem.

Tak na závěr ještě jedni podvodníci skrývající se tam, kde nemají co dělat. Nízkotučné potraviny. Všechny ty jogurty, sýry, pomazánky s nápisem light. Ve skutečnosti jsou do nich místo tuků přidány ve velkém cukr, sůl a různé chemické zvýrazňovače chuti, protože bez tuku vlastně chuť ztratily. A jsou tak ve výsledné podobě rozhodně zdraví škodlivější, než takzvané zdravé tuky, tedy přirozené nasycené živočišné a rostlinné tuky, bez kterých lidské tělo prostě nemůže fungovat.

Krajíc kvalitního celozrnného chleba s kvalitním máslem je rozhodně lepší než několik extrudovaných chlebíčků s margarínem a plátky něčeho, co se nazývá light sýr. Ano, je to složité a nespravedlivé vůči zákazníkům, kteří věří, že když něco kupují v regálu či v prodejně se zdravou výživou, musí to být zdravé. Jenže svět je složitý a nespravedlivý. Takže v něm přežije jen ten, kdo umí hledat informace, přemýšlet a zpracovávat je. Kdo slepě nevěří tomu, co někdo někde napsal či řekl.

potraviny Zdravá strava
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Škopánová
Co má ubohý spotřebitel dělat když odborníci každou chvíli mění svá doporučení? Máslo ne máslo ano cukr ano nebo radši ne musli rozhodně ano ale pokud možno ne zase moc.
Dagmar Bartušková
Nechutnají mi light jogurty ani sýry. Je to blaf. Brr! I když se v jídle trochu krotím, občas skočím do "mekáče" na hranolky s kousky kuřete a chilli omáčkou, v dobré jídelně zakrojím do pěkně prorostlého bůčku nebo plněných bramborových knedlíků s uzeninou, kysaným zelím, polité na sádle dozlatova osmaženou cibulkou. jdu i do sladkého. Ale všeho s mírou.
Milan Sova
Vyrobit kvalitní nízkotučný sýr je větší umění než vyrobit klasický ;–) jenže pořád je to sýr. To znamená mléko, kulturu, syřidlo sůl. Nic víc, nic míň nepotřebujete :-)
Dana Puchalská
Ovšem nejhorší je tzv. móda bezlepkových jídel. Člověk, který je zdráv a skutečně nemá celiakii si tímto způsobem zadělá i na další nemoci.Lepší je jíst to,na co jsme zvyklí a nevrhat se hlava nehlava do všelijakých podivných dietních nesmyslů. Ale je to prostě trend a podle mně je to hloupost.
Eva Balúchová
Opravdu musí každého napadnout otázka:Kdo se v tom má vyznat?Takže jím téměř všechno,ale s mírou.
Alena Tollarová
Jednou se doporučují třeba vejce, pak zase ne, pak zase jo. Sádlo a další potraviny také. Takže podobná doporučení beru s rezervou a jím to, co mi chutná. Takový smetanový jogurt žádný light nenahradí a pěkně upečený bůček s kysaným zelím?
Zdenka Jírová
Naprosto pravdivý článek. Než vyhledávat tzv. zdravé potraviny, které zdravé nejsou, je normálnější jíst vše s mírou a držet se přísloví: Jez do polosyta, pij do polopita a budeš živ dlouhá léta.
Oldřich Čepelka
Vážení, v ČR jsou určitě tisíce, možná desetitisíce lidí, kteří si vydělávají tím, že podvádějí ostatní. Cpou do jídla nekvalitní suroviny a náhražky, malují nepravdivé obaly, kterými chtějí vzbudit falešný dojem o výrobku, vymýšlejí manipulativní hesla, která nás mají zmást, vybírají jen informace o několika výhodách (většinou cena) a zamlčí všechny podstatné nevýhody a nedostatky. Kdo to dělá? Kdo se tím živí? Bohužel asi i někteří naši sousedé, známí a nedejbože vlastní děti. Bylo by zajímavé slyšet, jak večer přijde chlap domů a řekne: „Tak se mi zas dnes ženo povedlo obalamutit takových 20 lidí. Budou prémie.“ – „No ty seš šikovenj, táto, tak tady máš za to večeři a to se určitě sejdeme v posteli.“ Pohodový večer podvodníka začíná...
Věra Ježková
Libore, smůla, co? Já jsem se na light nedala nachytat. Nízkotučné mléčné výrobky mi nechutnají. Ale jogurt nemusí být rovnou smetanový. Některé bílé nelehké jsou taky dobré. A když si do nich dám skořici, jsou skvělé. Hani, dobře jsi udělala. Jsi štíhlá holka, můžeš si to dovolit.
Hana Rypáčková
Zastávám názor , že se mají jíst tradiční jídla a proto jsem měla k obědu masopustní koblihy .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?