Tentokrát vás zavedu na jedno pietní místo. Místo, které bylo pro mnohé tím posledním, co na tomto světě viděli. Konkrétně pro více než 750 lidí, kteří byli za protektorátu zastřeleni v Kobyliské střelnici. Půjdeme potichu, a i když nebudeme myslet na konkrétní události s tímto místem spojené, budeme vnímat genia loci. Neuvidíme nic monumentálního, nic krutého. „Jen“ jednoduchý památník, kříž, nápis na zdi a desky s daty a jmény těch, kteří zde svůj život skončili. Pod několika je pár svíček a květin. A pak už jen kámen, tráva, několik stromů. V tom slunném únorovém dni ty bez listí a sněhu posilují pocit ponuré posvátnosti, který se nás zmocní, jakmile projdeme betonovou branou. Jak tohle místo asi působí na jaře, když všechno kvete? Nevím, jsem tu prvně. Půjdeme?
FOTO: autorka
Na vážné téma
5. 3. 2018
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Šenbergerová
7.3.2018 09:16
Hezká připomínka, jen mě děsí, že právě teď, my lidé, znesvěcujeme jiný krásný kus naší Země dalšími hanebnými činy. A že je to daleko? Kdepak, je to za našimi humny a teče tam stejně rudá krev.
Zdenka Jírová
7.3.2018 00:57
O tomto místě jsem nevěděla, při čtení jmen se vždy otřesu hrůzou.Tolik ztracených životů!
Věra Ježková
5.3.2018 20:09
Děkuji vám. Už řadu let jsem považovala za vážnou mezeru ve vzdělání, že jsem tam ještě nebyla, ačkoliv to nemám z Holešovic daleko. A místo na mě skutečně hluboce zapůsobilo. Vzpomněla jsem si pak na podobný, dokonce silnější, pocit, který jsem měla v Leningradě na Piskarjovském hřbitově, v komplexu připomínajícím oběti blokády. Ve výstavní síni byly dobové fotografie a zněla Leningradská symfonie D. Šostakoviče.
Zuzana Pivcová
5.3.2018 17:47
Ačkoliv to možná zní divně, tak taková místa navštívím ráda. Protože pro mě představují další kus v mozaice historie, s níž jsem se setkávala v dokumentaci vojenského archivu. A Kobyliská střelnice k nim, hlavně za heydrichiády, patřila. Na ďáblickém hřbitově byly údajně anonymně uloženy nebo rozprášeny i ostatky nacistických zločinců, především K. H. Franka. Bohužel. Díky, Věrko.
Helena Votíková
5.3.2018 12:14
Včera jsem se tam byli podívat, nejprve jsme navštívili ďáblický hřbitov, kde je pietní místo obětí komunismu a pak Kobyliskou střelnici. I já jsem zde byla poprvé.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden
Tento týden končí dne 17. listopadu, tedy v Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. A to bude také téma vědomostního kvízu tohoto týdne.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Nakupujete vánoční dárky prostřednictvím e-shopů?
Ano, hlavně proto, že je to snadné a rychlé
Ano, hlavně kvůli výhodnějším cenám
Ano, ale jen výjimečně (např. není v blízkosti prodejna, kde bych zboží koupil(a)
Ne, hlavně proto, že zboží nevidím na vlastní oči a nemohu jej prověřit
Ne, protože nechci platit zboží kartou ani převodem