Pominu-li přírodní zákony jarního slunovratu, skoro se nabízí „nekřesťanské“ dilema: Kristovo narození je jisté, ale jakpak to vlastně bylo s datem jeho ukřižování?
Po televizní repríze filmu jsem se znovu po létech začetla do někdejšího bestselleru Dana Browna „Šifra Mistra Leonarda“. Slavný román je mistrnou spletí faktů a mystiky v takové koncentraci, že se nemůžete odtrhnout. Biblická dogmata nabývají úplně nových rozměrů prostřednictvím dávných symbolů a vy máte chuť uvěřit, že Kristus byl opravdu právoplatným manželem Máří Magdaleny, která s ním čekala dítě. Podstata křesťanství tu dostává pěkně na frak.
Jedno mi ale v knize i po druhém přečtení chybí. Kromě chleba na vzácném da Vinciho obrazu Poslední večeře, který hraje v příběhu důležitou roli, tu není jediná zmínka o jídle. Oba hlavní hrdinové jsou po celých pět set stran o hladu. Že by půst před Velikonocemi?
Z jakéhosi průzkumu vyplývá, že v těchto dnech nakupujeme ještě ve větším množství než před Vánocemi. Především uzeniny a maso. Ale jakkoli jsou Velikonoce pro křesťany důležitější než Vánoce, možná bychom letos mohli vyzkoušet něco jiného. A místo uzené krkovice nabídnout koledníkům něco nekřesťansky zdravého. Pokud možno bez chia semínek a kustovnice čínské… Co třeba celozrnné chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou? Recept na jednu móóóc dobrou dávám k dobru.
Hezké vztahy u svátečního stolu vám přeje
Hana Švejnohová
Hildin pochoutkový salát
Maminčina někdejší kolegyně z práce je autorkou receptu, kterým s oblibou nahrazuji tradiční „vlašák“ na chlebíčky. Jen musíte počítat s tím, že budou mít chlebíčky trochu jinou barvu… Základem je totiž sterilované červené zelí. Může bát i kysané, pak je salát ostřejší. Zelí scedíme, necháme okapat a drobně nasekáme do mísy. Přidáme tři natvrdo uvařená vejce, rovněž nasekaná. A ještě pár koleček dietního salámu, nakrájeného na jemné nudličky. Osolíme, opepříme a promícháme s majonézou napůl se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Ale řeckým, pěkně hustým! Jednoduché, prosté, zdravé. Stačí namazat na plátky celozrnné bagetky a posypat nasekanou pažitkou. Další oblohy netřeba…