Věra Lišková
30.3.2018 16:49
Nejsem stoletá, ale některé předměty pamatuji. Asi proto, že si předci mnoho věcí vyráběli sami , víc si jich vážili a předměty sloužily desetiletí, takže i v druhé polovině dvacátého století. Odpadu bylo minimálně, až naše doba by se mohla nazývat doba odpadková, zamořujeme už i oceány. V článku se o dřině píše, "víc dřina než poezie", končí jedna věta. Takže vydat tolik energie na reptání mimo mísu , je asi zbytečné. Je lepší vytvořit něco sám, nebo sama.
ivana kosťunová
30.3.2018 16:30
Necítím potřebu omlouvat se za své postoje a názory, jsme lidé různí a vidíme to každý jinak. Na téhle a podobných výstavách vždy obdivuji tu šikovnost, um našich předků, kteří dokázali vymyslet a vyrobit ty rukodělné nástroje, je to nádherná řemeslná práce, se kterou se setkáváme stále méně a méně. Dokonce se obávám, že časem většina těch řemesel vymizí. A proto budu vždycky podobné kousky obdivovat a zkoumat, k čemu a jak která věc sloužila. Vy se zase dle svého zaměření můžete zamýšlet nad těžkým údělem venkovanů. Já jej nezpochybňuji, ani vám v podobných myšlenkách nebráním, Projevte prosím i vy stejnou toleranci k názorům ostatních. Děkuji. Tím považuji své vyjádření za dostatečné a nebudu je dále rozvádět.
Věra Ježková
30.3.2018 16:10
Žasnu, jakou diskusi dokáže vyvolat jeden nevinný článek. Bylo by hezké, kdyby kritizující vystoupili z anonymity a případně také něco napsali.
ivana kosťunová
30.3.2018 14:21
Pane Holsteine, jsem ráda, že zde Věra vyfotografovala různé dávno zapomenuté nástroje, podle četných ohlasů to zaujalo početnou část čtenářů. . Nevím, koho nazýváte rozplývačem, já si to vykládám jako opak škarohlída a to je snad v pořádku, ne ? A mě opravdu zajímá jak ta dřevěná pastička fungovala . :))
ivana kosťunová
30.3.2018 14:16
Libore, ta drátěná pastička -ano, ale podívej se na obrázek PV 19.
Věra Ježková
30.3.2018 13:30
Ivano, nevím, psala jsem to hned ve své první reakci.
ivana kosťunová
30.3.2018 12:52
A jak fungovala ta pastička na myši na PV19 náhodou nevíš ?
Věra Lišková
30.3.2018 02:55
Milé seznámení se zajímavou výstavou. Jezdila jsem v dětství na prázdniny na vesnici. Některé předměty pamatuji, v máselnici na kliku stloukala babička máslo. Neměla lednici, smetana se chladila v lochu (kamenný sklep). Na ošatku ( 6 fotka) se do trochu zrní dávala nastojato vajíčka.
Věra Ježková
29.3.2018 23:41
Děvčata, děkuji. :-)
Alena Vávrová
29.3.2018 22:03
Věrko, dík, připomnělo mi to moc věcí, jelikož jsem bývala jako dítě až slečinka každý rok o prázdninách na vsi střídavě u obou prarodičů. Měli kravku, kozu, prasátko, králíky , slepice, strýc i koně. Krávu jsem dojila strojně v hod. základů rostlin. a živočiš. výroby v JZD (flákla mě ocasem, to se nezapomíná). Starých zem. strojů jsem poznala mnohem víc, včetně mlátičky. Klásky jsem sbírala, mléko odstřeďovala a máslo stloukala...atd. Vůni babiččiné "almárky", kde měla i šuple na mouku, si pamatuji dodnes. A bez toho šoufku to na vsi nešlo...;-)
Načíst starší příspěvky