Dobrý den přátelé,
dnes jsem se rozhodla oživit své povídání obrázky, které se vztahují opět k domácím pracem. Konkrétně se jedná o činnost, která nepatří u mnoha žen k oblíbeným - jedná se o žehlení. Pár dobových ilustrací bude jako vždy na konci mého článku. A musíte uznat, že dříve to měly ty hospodyňky o mnoho horší.
A abych nepsala jen o domácích pracích, připojím i nějaký ten recept.
Víte, že tenkrát existovalo více druhů knedlíčků do polévky?
Uvádím ty, které byly v té době nejoblíbenější. Je jich tolik,že se dnešní žena bude určitě divit.
Houskové, moučné, máslové, chlebové, bramborové, krupičné, jaterní, míchané, rýžové, mozečkové, z hovězího tuku, masové, masové z uzeniny, slaninové, polské, císařské, z rybího masa, z mlíčí.
Co byste řekli receptu na míchané knedlíčky? Jedny husí neb několik kuřecích jatérek,14dkg telecího, 14 dkg vepřového, 1míchané vejce (studené), vše se umele nebo jemně useká, přidá se půl strouhané housky, 1 syrové vejce, trošku květu, soli a trošku mouky. Vše se dobře promíchá a upraví se v polodlouhé nočky, polovice se jich obalí ve vejci a dříve se usmaží v horkém másle, druhá polovice se zaváří přímo do polévky.
A nebo císařské knedlíčky? Koflík mléka, koflík rozkloktaných vajec, trochu mouky, trochu pepře, nového koření a trochu květu, kloktej to na stole asi 1/2 hodiny,,pak to dej na plotnu do páry, a než dáváš polévku na stůl, vyndávej lžící knedlíčky a dávej do polévky.
A co takhle příklad jídelního lístku dejme tomu na týden? (vybráno z Úsporné kuchařky Anuše Kejřové)
Pondělí: Polévka zeleninová s noky krupičnými. -Roštěná na divoko neb kotletky na divoko s knedlíkem. -Bramborové kroketky s makovou omáčkou neb jablkový nákyp.
Úterý: Polévka kroupová zapražená. -Vepřové maso na kmíně neb zadělávané vepřové s brukví. -Bramborové pomerančové řezy.
Středa: Polévka žampionová neb lanýžová s makarony. -Vepřová kýta po hambursku s knedlíkem. -Jemný koláč ze sádla s krémem z burských oříšků.
Čtvrtek: Polévka kmínová. -Roštěnka na česneku s bramborem. -Meruňkové řezy.
Pátek: Polévka rybí tmavá s knedlíčky z rybího masa. -Kapr neb štika na paprice s knedlíkem. -Dort Helenčin
Sobota: Polévka kroupová. -Vepřový guláš s bramborovým knedlíkem, -Kaštanové řezy.
Neděle: Polévka hovězí hnědá s hráškovým pudingem. -Paštičky nebo brukve, plněné mozečkem. -Krocan pečený s dušenou rýží nebo bramborem. -Citronové soufflé..
Jak vidíme, vepřové maso bylo u paní Kejřové velice oblíbené, asi jako dnes.
Neodolala jsem a přidám recept na Helenčin dort.
Utřeme 8 dkg másla,dva žloutky,15 dkg tlučeného cukru, pak přidáváme vždy po lžíci mouky a lžíci mléka, až spotřebovaly jsme čtvrt litru mléka a čtvrt kg mouky a docílily řidšího těsta. Pak zamícháme k tomu jeden pečivový prášek dra Oetkera a ze dvou až tří bílků tuhý sníh.
Těsto rozdělíme na dva díly: do prvního dáme 1-2 lžíce kakaa, špetku tlučené skořice a řebíčku, do druhého pak půl sáčku vanilkového cukru. Těsto ve dvou stejných, máslem vymazaných, moukou vysypaných dortových formách pečeme zvolna 20-30 minut. Upečené placky potřeme marmeládou, složíme je k sobě v dort, který taktéž celý marmeládou potřeme a hoblovanými mandlemi neb strouhanými ořechy poházíme.
Můžeme nalíti též do vyšší dortové formy nejdříve těsto bílé, na ně pak tmav, těsta se spojí a obdržíme upečený dort šekový,který je dosti pěkného vzhledu.
Jest to levný dort,vhodný pro dítky. Též můžeme dort políti malinovou polevou. Nedalo mi a připojím ještě krásné barevné ilustrace. Moc se mi líbily, a tak doufám, že se budou líbit i čtenářům.
A komu by se hodila domácí udírna na kamna? Obrázek najde tady také.
A kdo má dost trpělivosti, může vyzkoušet i ten Helenčin dort .