Ilustrační foto: pixabay.com
Pět smyslů – pět našich zpravodajů
6. 4. 2018To mě naučili hned na počátku školní docházky. Pět smyslů – pět našich zpravodajů. Krásné a důležité. Vzpomínám, kdy jsem se setkal s lidmi, kteří to štěstí neměli a jejich některé smysly byly nenávratně poškozeny či dokonce úplně zničeny.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Mirek Hahn
6.4.2018 10:35
Článek mi připomenul, že si mám občas uvědomit, že jsem relativně zdráv. Mám štěstí.
Zuzana Pivcová
6.4.2018 10:22
Čím je člověk starší, tím víc si uvědomuje, jak jsou i jeho smysly potřebné a jak se mnohdy rapidně zhoršují. Moje maminka měla jednou velkou rýmu a pak nám říkala, že jí vyšlo při smrkání něco, co považovala za nosní sliznici. Od té doby neměla čich. Napřed ani na vůně, ani na pachy, v praxi jsme jí třeba musely pomáhat, aby nepoužila vejce "pukavec". Něco málo se jí, než zemřela, trochu obnovilo, ale minimum. Shodou okolností se čich poškodil i mně. Těžko mi to někdo uvěří, ale po sezóně 2000 jsem byla v Tunisu (viz příspěvek Zachránil mě osel....) a tam byl v tom místě hrozný nepořádek a všude zápach. To se mi usadilo v nose a nemohla jsem se toho zbavit ani doma. Překrylo mi to všechny další vůně i pachy. Postupně to sice vymizelo, ale schopnost dobře cítit se nevrátila. Opravdové vůně cítím minimálně a z nejmenší vzdálenosti, zatímco pachy, např. ze zoologické zahrady, mám v nose ještě večer. No, ale mohla jsem dopadnout hůř. Je to opravdu zvláštní, Olda nebo Libor přišli o kvalitní čich po úraze, ale já? Když jsem na ORL tehdy říkala, že to mám od té dovolené a že tomu říkám "tuniský smrad" (černý humor), doktorka padala smíchy, ale nevěděla, jestli nepřeháním, a nic mi nedala.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA