Chřest, kapary, kambala. Jak se vařilo za první republiky?
Ilustrační foto: pixabay.com

Chřest, kapary, kambala. Jak se vařilo za první republiky?

26. 4. 2018

Mnohé z toho, co nyní považujeme za luxusní a módní, běžně používaly hospodyňky v období první republiky. Umět vařit tehdy patřilo k dobrému vychování a dívky se ve školách učily, jak udělat jíšku do polévek a omáček.

1918-1938 Příběhy naší republiky
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Pašingr
Rodinnou školu absolvovala moje matka, ale nakonec s větší invencí vařil můj otec strojní zámečník. Ano máme všechny možné vymoženosti a polotovary, ale můj složitý elektronický hrnec na pomalé vaření moje matka jednoduše nahradila tím, že hrnec šoupla do jiného místa sporáku na uhlí. :-)
Zdenka Jírová
Z dětství vím, že moje maminka vařila různá jídla, která se dnes už nevaří. V 50. letech, kdy byly navíc potravinové lístky, vůbec nevím, jak dovedla uvařit dobré jídlo z toho málo, co bylo. Domácí jídla mám ráda celý život, vařila jsem každý den pro rodinu, nechodili jsme do jídelen. Vařím si vlastní jídlo i dnes, kdy jsem už řadu let sama a nepoužívám žádné "urychlovače", nejím hamburgry, do " mekáče " také nechodím. Občas uvařím společný oběd pro dcery a vnoučata a ty se těší na něco z české kuchyně, jako svíčková, kuře na smetaně s domácími knedlíky a podobně. Velmi mě překvapila vnučka/ 25/ , že ráda vaří a umí opravdu dobrou koprovku.
Zuzana Pivcová
Naše maminka vzhledem k tomu, že k nám byla starší, byla prvorepubliková kuchařka, i když byla vzdělaná. Nejspíš se to naučila podle své matky nebo kuchařských knih. Vařila ale hodně klasicky a v těch 50. letech už nebyl valný výběr. Např. chřest jsem jedla poprvé až koncem 70. let na nějakém večírku v NDR, Spargel - nevěděla jsem, co to je.
Marie Faldynová
Doma vařená jídla jsou kvalitnější a levnější, ale záleží na tom, jestli maminka ráda vaří nebo to bere jako nutné zlo. Zaměstnané maminky na to vaření moc času nemají a nabídka, jak si to usnadnit, je veliká. U dcery vidím i to, jak moc záleží na tom, co dětem chutná a co ne. A fandím všem tatínkům, kteří se nebojí stoupnout si ke sporáku a nakrmit celou rodinu!
Dana Puchalská
Ty školy existují a lidově se jim říká KNEDLIKARNA. Ale myslím že za první republiky se vařilo dobře a rozmanitost byla. A hlavně suroviny byly čerstvé zejména co se týče zeleniny a ovoce. I maso bylo lepší a hlavně bylo naše a nemuselo se dovážet z celého světa jako nyní.
Libor Farský
Rodinné školy s maturitou snad již opět existují, ale je jich žalostně málo. Že by byl tak malý zájem děvčat či jejich rodičů o ně? Budeme tomu říkat retrovzdělání?
Věra Ježková
Moc hezký článek. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%