FOTO: autorka
Vůně mého dětství
5. 4. 2018Nemám zrovna dobře vyvinutý čich; vůně identifikuji obtížně a koupě drahé voňavky pro mne by byly zbytečně vyhozené peníze. Přesto mám některé vůně kdesi v sobě hluboko uložené. Jsou to vůně mého dětství.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Elena Valeriánová
5.4.2018 18:12
Vůně čerstvě upečného chleba, vůně okurkového salátu, vůně borůvkového koláče ... vůně siláže z traktoru jedoucího přes vesnici. Věrko, tvé vůně se mi líbí.
Věra Ježková
5.4.2018 16:48
Děkuji vám za milou odezvu. A Borku, za připomenutí filmu. Mám špatnou paměť na přečtené knihy a zhlédnuté filmy. Pryskyřice voní také krásně; Pařížskou moc nechodím, zejména ne ráno po dešti. :-)
Dana Puchalská
5.4.2018 16:04
A víte někdo jak krásně voní na jaře po dešti Pařížská ulice? Ale musíte tam být ráno do 9ti hodin. Pak už to není ono. To tam najednou šílení turisté je to všechno pryč.
Libor Farský
5.4.2018 15:05
Rád bych vám ještě připomenul nádherný film USA - drama z r.1992 "Vůně ženy". K obsahu: Slepota změnila plukovníka Franka Sladea v zatrpknutého, osamělého a cynického člověka, kterému se už nechce žít. Než se rozhodne definitivně skončit se svým životem, chce se ještě jednou pořádně pobavit. Spolu se studentem Charliem, kterého mu Sladeova rodina najala jako opatrovníka, odchází do New Yorku a jeho poslední výlet nekončí plánovanou sebevraždou. Slade si s Chrisovou pomocí začne znovu uvědomovat krásy života a pomalu se změní na energického muže, jakým kdysi býval. Mezi slepcem a Chrisem postupně vzniká sympatie a důvěra. Slade pomůže chlapcovi vyřešit i jeho školní problémy. Vůně ženy je jednoznačně hereckým a mistrovským sólem Al Pacina. Za svůj výkon slepého důstojníka získal svého prvního Oscara /1993/ a Zlatý glóbus /1993/ za nejlepší mužský herecký výkon.
Libor Farský
5.4.2018 15:02
To je, Věrko, moc hezký článek. Já jsem zcela přišel o čich po ráně do hlavy železnou trubkou při nočním přepadení a můj život je tak velmi ochuzen. Přesto mi zůstala určitá čichová paměť, takže když popisuješ třeba vůně pilin, jehličí, pokosené trávy, nasbíraných hub a pod. zázračně si je vybavuji a rozlévá se ve mně příjemný pocit. Děkuji Ti za to.
Libuše Křapová
5.4.2018 14:53
Mně voní jaro a zima. Když si v tyhle roční období domů donesu usušené a vyvětrané prádlo, to je nádherná vůně ! Moc pěkné, Věro :-)
Jana Kollinová
5.4.2018 12:18
Z vůní vyjmenovaných v článku jsem okamžitě pocítila vůni čerstvě pokosené trávy a vůni deště. Třetí z mých nejmilejších vůní je intenzivní vůně jehličnanů a pryskyřice za časného mlhavého rána při procházkách spolu s ostatními pacienty dětské léčebny v Jeseníkách. Děkuji za článek, který mi vrátil provoněné vzpomínky z dětství.
Zuzana Pivcová
5.4.2018 12:05
Mám sice vzhledem k horšímu čichu dnešní okruh vůní značně zúžen, ale vůně z přírody nebo při vaření některých domácích jídel mi zůstaly v paměti natrvalo. Díky.
Blanka Macháčková
5.4.2018 11:54
Vůně vody u splavu v Jaroměři, vůně kůže v obuvi, vůně vinných sklepů - to jsou vůně mého dětství. A vždy mi ho připomenou. Krásné téma.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA