Louky mého dětství
Ilustrační foto: pixabay.com

Louky mého dětství

20. 4. 2018

Je nádherné jarní ráno. Prohlížím si květiny v parku a na malou chvíli jsem zpět v minulém století, malá holka s kamarádem na louce pod letištěm Brno-Tuřany. Tehdy byla louka jen pár metrů od domu, dívala jsem se na ni z okna, byla nekonečná, plná květin, trav a dětských dobrodružství. Cítím pošetilou touhu vrátit se zpět v čase, ale mohu  jen snít, představovat si jednotlivá místa a vzpomínat  na barevnost brněnských strání a luk.

První se mi vybaví slzičky Panny Marie – hvozdík kartouzek. Dočítám se, že když prý Židé vedli Krista na Kalvarii, Panna Maria ho následovala, ačkoli jí srdce pukalo. Viděla na cestě krvavé stopy Kristových ran, plakala a z těch slz vyrůstala po cestě tato kvítka. Babička Boženy Němcové tak poučovala kněžnu o původu slziček. Tenkrát jsem to možná nevěděla, ale všichni jsme jako první vyhledávali právě tento kvítek, protože každý jeho název znal. Dalším je  pantoflíček – lnice květel. Říká se, že na útěku sv. Rodiny do Egypta před Herodem ztratila Panna Maria pantoflíček a proto začaly růst „Pantoflíčky Panny Marie." Vybaví se mi rudé vlčí máky, modré čekanky, fialové koniklece, kakost, devětsil, kvetoucí jetel, dlouhý ovísek, trsy různých trav a další. Vzpomínám a v uších mi zní melodie a prvních pár veršů písně Petra Rezka: "Zpívám píseň o setkání, zpívám píseň laskavou, s písní lesů, vod a strání bloudím řekou Svitavou.“

Louky starých časů, kde jste, kam jste mi zmizely? Dost stýskání. Je tolik nových zážitků, barev, vůní, zajímavých lidí a informací. Stačí se jen dívat, vnímat a naslouchat.

Vlastní fotografie nemám, bohužel, tak nabízím ilustrační fotografie lučního kvítí převzaté od Pixabay.com.  Těším se, že ve Fotu dne nebo u článků zahlédnu luční květiny z autorské tvorby čtenářů i60.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Před domem máme ostrůvky zeleně, kde vždy kvetly nádherné kopretiny. Všichni z okolí jsme si je vždy trhali do vázy. Teď už si je neutrhneme, ostrůvky se v posledních letech stále sekají, takže kytky ani luční trávy nemají čas vyrůst. A protože nejsou už moc luční květiny tak není vidět už ani moc krásných barevných motýlů, což je veliká škoda i pro přírodu...
Naděžda Špásová
Jano, při čtení článku jsem si uvědomila, že je na loukách hrozně málo květin. Mám ráda vlčí máky, kopretiny a určitě ještě nějaké, ale v botanice nejsem honěná, takže neznám jména. Fakt zmizely. :-)
Alena Vávrová
Také stále v úžasu vzpomínám na pěstěné louky na Soláni. Po jedné louce chodím zkratkou na nákup a do města, je plná pampelišek, jetele a šťovíku. Mám raději kopretiny, modré zvonky, vlčí máky...chrpy u nás nejsou k vidění, máky jen mezi kolejemi a kopretiny ochraňuji v trávě na zahradě, nesmějí se sekat.
Marie Doušová
U nás v Příbrami pod Svatou Horou byla nádherná louka plná kopretin a dalšího lučního kvítí, ale dnes je tam jen tráva a plevel. Začalo se tam stavět a tak louky musely ustoupit civilizaci. Škoda, louku už u nás nenajdete, pouze trávníky.
Jana Šenbergerová
Také mám rádá luční kvítí a těším se, až rozkvete. U nás pořád ještě takové louky jsou, jen to mládí nějak chybí.
Elena Valeriánová
Jano, kdybych mohla tak nasázím dva řádky hvězdiček za takový milý, jímavý a tak trochu i melancholický článek a za popisky u kytiček.
Dana Puchalská
Oprava. Skočilo mi to tam 2x.A ta lnice je skvělá léčivka. Na žlučníkovou koliku. Může se použít jak čerstvá tak i sušená. Udělá se z ní výluh. A pomáhá na 100%.
Dana Puchalská
Já měla ráda vždy kytici z lučního kvítí. A ještě se mi líbila květina co jsme jí říkali kominik. A ona se správně jmenuje krvavec toten. Rostla vždy kolem polí a na loukách. A je k vidění dál. Moc hezká byla s chrpami a kopretinami. Já si teď pěstují na terase hrachory. Až budou kvést budu ráda a určitě to vyfotím.
Dana Puchalská
Já měla ráda vždy kytici z lučního kvítí. A ještě se mi líbila květina co jsme jí říkali kominik. A ona se správně jmenuje krvavec toten. Rostla vždy kolem polí a na loukách. A je k vidění dál. Moc hezká byla s chrpami a kopretinami. Já si teď pěstují na terase hrachory. Až budou kvést budu ráda a určitě to vyfotím.
Jana Kollinová
Blanko M, děkuji! Nádherná kytice kopretin. Jak jsou krásné ve své jednoduchosti.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 49. týden

Staré české filmy a pohádky se minulý týden líbily, a tak v nich ještě budeme pokračovat i v tomto týdnu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

19%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

22%

Nevím, neumím to odhadnout

18%