Ilustrační foto: pixabay.com
Příběhy republiky – básně a texty písní
21. 4. 2018
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Libor Farský
21.4.2018 16:38
Čechy krásné, Čechy mé ... je asi nejznámější a dokážu si ji představit i jako pokračování české hymny.
Tamara Brebisová
21.4.2018 14:37
Krásně napsáno, bohužel mě nenapadá další skvělá báseň . Potěšilo mě tvé připomenutí díla Viktora Dyka :-D !
Naděžda Špásová
21.4.2018 13:27
To bys po mně, Blanko, chtěla fakt hodně. Až takový patriot nejsem, aby mi v hlavě zůstaly básně z dob minulých. Kromě Modlitby to šlo jedním uchem dovnitř a druhým ven. Ale úplný barbar nejsem, básníky samozřejmě znám. :-)
Alena Tollarová
21.4.2018 13:04
A hned úvodní fotka mě potěšila, neboť je z Českého středohoří, je na ní je Porta Bohemica, Lovoš ...
Alena Tollarová
21.4.2018 13:02
Já podřipanka nemohu jinak než připomenout Jaroslava Seiferta a jeho báseň Hora Říp: Viděl jsem hory plné ledu, však zpívat o nich nedovedu.
Jiskřily dálky nad hlavami
jak bledě modré drahokamy.
Jímala závrať při pohledu,
zpívat však o nich nedovedu.
Když ale vidím na obzoru
uprostřed kraje nízkou horu,
na nebi mráček běloskvoucí
- přestane srdce chvíli tlouci.
Oblaka letí v klasech zralých
a koně dupou po maštalích.
V panácích jsou už všude snopy
a svatý Jiří zvedá kopí,
aby je vrazil ve chřtán dračí,
a motýl spěchá po bodláčí;
a jako krůpěj na prstenu
třpytí se drobná kvítka rmenu.
Tu nemohu se vynadívat
a všechno ve mně začne zpívat,
zpívat i plakat. Maminko má,
jak je to hezké u nás doma. / Před chvílí jsem se z oné magické hory už po x-té vrátila.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA