Ilustrační foto: pixabay.com
Příběhy republiky – básně a texty písní
21. 4. 2018
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Jírová
28.6.2018 02:49
Přidala bych ještě jednu, mnou milovanou od Jaroslava Seiferta:
Viděl jsem hory plné ledu, však zpívat o nich nedovedu.
Jiskřily v dáli nad horami
jak bleděmodré drahokamy.
Když ale vidím na obzoru
uprostřed kraje nízkou horu,
na nebi mráček běloskvoucí,
přestane srdce chvíli tlouci.
Oblaka letí v klasech zralých a koně dupou po maštalích.
V panácích jsou už všude snopy
a Svatý Jiří zvedá kopí , aby je vrazil ve chřtán dračí -
a motýl spěchá po bodláčí
a jako krůpěj na prstenu třpytí se drobná kvítka rmenu.
Tu nemohu se vynadívat
a všechno ve mně začne zpívat.
Zpívat a plakat, maminko má, jak je to hezké u nás doma
Jana Kollinová
22.4.2018 10:49
Moc se mi líbí autorčino zpracování soutěžního tématu. Navazuji na Zuzanu P. a pokud budou i další články tak skvělé porotě nezávidím její úlohu vybrat ten nejlepší.
Olga Štolbová
22.4.2018 10:02
Blanko a ostatní, děkuji. Jsem dojatá, skoro všechny básně i písně znám. A jsem šťastná, že do téhle země patřím, že jsem tu doma. Básně Jaroslava Seiferta, o naší krásné zemi, jsou líbezné a nenapodobitelné. *********
Věra Ježková
22.4.2018 07:47
Blanko, myslím, že trochu záleží na pojetí. Protože by sem mohla patřit třeba každá básnička, písnička vztahující se k určitému městu nebo místu. My jsme ti Pražáci, Praha je zlatá loď, Kolíne, Kolíne .. (Nebo ne?) A pak ty zahrnující zemi celou. Kromě toho mě napadly ještě tyto texty: „Lví silou vzletem sokolím kupředu kráčejme a drahé vlasti v oběti své síly snášejme! A byť i cesta daleká, ta Sokolíka neleká. Jen mužně statně kupředu, vždyť drahá vlast čeká!“ „Zasviť mi ty, slunko zlaté, na poslední z vlasti krok…“
Zdenka Jírová
22.4.2018 00:28
J.V.Sládek . Znám křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les, tam ptáci, laně chodí pít.. Alenko, Horu Říp jsi napsala na prvním místě a velmi s Tebou souhlasím, Moc se líbí, dokonce si je celou pamatuji. Seifert byl opravdový básník.
Blanka Macháčková
21.4.2018 21:47
http://www.authorstream.com/Presentation/wistariecz-2125722-hora-rip-jaroslav-seifert/ - moc pěkná prezentace Seifertovi Hory Říp. Zatím děkuji za připomenutí dalších básní. Aleno T., asi si tu Nobelovu cenu oprávněně zasloužil. Ty básně jsou krásné.
Věra Ježková
21.4.2018 17:06
Blanko, hezký nápad. Mě zrovna nic nenapadá, ale zkusím se večer zamyslet.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA