400 let od třetí pražské defenestrace r. 1618
FOTO: Francesco Gasparetti pro wikimedia.org

400 let od třetí pražské defenestrace r. 1618

14. 5. 2018
výročí
Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Vlaďko, naprosto s Vámi souhlasím s hodnocením nepodařeného filmu. Moc jsem se na něj těšila, ale ani jsem nedokoukala, jak mě rozčílil. Hezké byly jen ty kostýmy. Váš přehledný článek vypověděl kvalitně a stručně , o co šlo. Škoda, že se to také nepodařilo filmu.
Věra Lišková
Stručné, jasné , přehledné, to by byla paráda, takhle se učit dějiny.
Vladka Steinová
Dobrý den přátelé, děkuji za Vaše hodnocení. Z filmu, který uvedla včera večer CT1, jsem velmi zklamaná. Snad jen kostýmy a natáčecí místa-to stálo za to, ale samotný děj, jádro příběhu to ne. Ano, i když děj byl prezentován z pohledu a nitra hraběnky Thurnové, přesto myslím, že nás tvůrci moc neoslovili. Tři vyhození místodržící také mělí své další a zajimavé osudy. Nejvice mě zklamaly záběry bitvy na Bílé hoře.Tam byla věrohodná jen ta mlha.Léta jsem chodila s vnukem na rekonstrulci bitvy na BH, která vždy byla věrohodná, zážitková a nekolidovala s dějinnou linií. Každý máme ale svůj názor.Děkuji Jarce Handlové, která ve svém příspěvku připomíná výstavu v letohrádku Hvězda.
Jaroslav Rodzenák
Je naprosto namístě si připomínat byvší významné události k nimž určitě zmíněná defenestrace patří. Dějiny se opakují, dnešní někteří vrcholní politici by si také zasloužili podobnou kratochvíli ve formě výhozu o okna. A film ? Moc a moc špatný, čekal jsem více. A přitom tolik zajímavý scénář. Každopádně díky za článek !
Věra Ježková
Jano, také jsem se včera dívala a byla jsem z toho trochu na rozpacích. Od filmu jsem čekala víc. Tento článek vítám.
Jana Šenbergerová
Obávám se, že ač učenliví, jsme nepoučitelní.
Jana Šenbergerová
Na Čt 1 dávali včera večer film na toto téma Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře. Česká televize ho natočila v koprodukci s rakouskou ORF a francouzkou-německou ARTE ke čtyřstému výročí. Kromě Pražského hradu se natáčelo na zámku Kratochvíle, v Telči, na hradě Švihov a v dalších historických objektech. Události byly předkládány z pohledu ženy vůdce povstání Jindřicha Matyáše Thurna. Mě moc nezaujal a docela by mě zajímalo, jak ho vnímali jiní diváci. Dnešní článek hezky doplnil včerejší film.
Zuzana Pivcová
Díky za vysoce informativní článek. Zajímavé, že dřív se nespokojenost s vysokými "vládními činiteli" řešila takto - ručně a stručně. Dnes se na ně vztahuje imunita a kde zůstalo právo...
Jaroslava Handlová
Vladko, to je náhoda. Já zrovna včera dopoledne jsem byla v letohrádku Hvězda, kde probíhá zajímavá výstava Ferdinand II., která připomíná tyto a další dějinné souvislosti. Tam jsem si osvěžila dávnou historii a dnes je zde připomínka od Tebe. Díky, výborné.
Blanka Macháčková
Jsem moc ráda, že jste tuto historickou událost připomněla. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%