Tinktura:
Lichořeřišnice k okrase i jako přírodní antibiotikum
26. 5. 2018Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majas) brzy rozkvete na zahrádkách i v parcích. Je to oblíbená letnička s oranžovými, žlutými a červenými květy. Poupata a nezralé plody, trojpouzdré tobolky, se hodí jako náhrada pravých kaparů, mladé listy a květy chutnají jako řeřicha a jsou pikantní v salátech.
Léčivé látky jsou obsaženy v celé rostlině. Isothyokyanát benzylnatý se řadí mezi přírodní antibiotika. Působí proti streptokokům a jiným bakteriím a virům. Dokonce prý hubí i Zlatého stafylokoka! Přitom neničí přirozenou mikroflóru ve střevech. Užívá se při zánětech močových cest a ledvin, chřipce a astmatu. Dokonce tinktura, vmasírovaná do vlasů, působí proti vypadávání vlasů. Čaj je ozdravovací prostředek. Jen se nesmí pít déle než tři týdny. Prostě všeho s mírou. Květy dobře vypadají i na chlebu s máslem.
Rostlina se množí přímým výsevem na stanoviště v květnu, nesnáší mráz a sama se často vysemeňuje. Hodí se do truhlíku, na pergolu i do záhonu na pokrytí volného místa. Dávám ji také kolem stromů, kde má klouzavý stín.
Tinktura:
500 ml 60% lihu a dvě hrsti květů a listů - umístit na na teplém místě.
Čaj:
Jedna lžíce rozdrcených semen zalitá 200ml voucí vody, 15 min. louhovaná.
Přímý konzum mladých semen, listů a květů- 4-5 kousků za den.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Lenka Hudečková
28.5.2018 08:15
Kapky z lichořeřišnice používám na své problémy s močovými cestami...a je krásná i jako květina, jak píšeš :-)
Dana Puchalská
27.5.2018 20:53
Já teď už 2 roky po sobě pěstuju lichorerisnici pnoucí. A ta má krásně roztrepene žluté květy. A roste jako blázen. A mšice na ní nejdou. Vloni dorostla do 2,5 výšky metrů. A to jí mám jen ve velkém květináči.
Alena Tollarová
27.5.2018 19:23
Mívali jsme ji na zahradě každým rokem, ale nějak zmizela. Tenkrát jsem nevěděla, jak je užitečná, okusovaly ji housenky. Nasbírala jsem si vloni někde semínka a dala do kapsy kalhot. Ale netuším, kam jsem je pak dala. To jsem celá já.
Zuzana Pivcová
26.5.2018 20:44
O jejím účinku jsem se dozvěděla od Ing. Janči z jeho knih z 90. let. Vím, že jsem ji jako tinkturu brala, ale abych se přiznala, už nevím přesně, na co.
Naděžda Špásová
26.5.2018 17:41
Nemám ji na zahradě, ale tinktura je jako přírodní antibiotikum a já si ji kupuju ve Viacellu, kde mám brigádu.
Alena Vávrová
26.5.2018 14:24
Mám ji každoročně někde vysetou, je to moje oblíbená letnička. Prý je velmi léčivá i na oči.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Do Bílého domu, úřadu prezidenta USA, nastupuje Donald Trump. Je to podle vás dobře nebo špatně?
Určitě dobře, nejen pro USA, ale i celý svět
Možná dobře pro USA, ale pro Evropu už méně
Není to dobře ani pro USA, pro Evropu už vůbec ne