Tip na výlet: Po stopách pomníků bitvy u Chlumce roku 1813
Kříž na místě zbořeného kostela. FOTO: autorka článku

Tip na výlet: Po stopách pomníků bitvy u Chlumce roku 1813

29. 5. 2018

Když se řekne bitva u Chlumce, skoro každý si nejspíš vybaví sedláky a rčení, že dopadl jako sedlák u Chlumce. Snad tak nedopadnu já, až dočtete, protože já mám na mysli úplně jiný Chlumec i bitvu.

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Macháčková
Aleno, krásně zpracované téma bitvy u Chlumce 1813. Ti z roku 1775 byli z Chlumce nad Cidlinou a bitva u HK na Chlumu byla z roku 1866. Doufám, že díky tvému článku a fotografiím se nám to už nebude nikdy plést.
Blanka Bílá
Moc hezky napsané, těchto pomníků je v naší zemi spousty, jak níže píše paní o Chlumu u Hk, tak mezi Hk a Jaroměří je lesík s mnoha pomníky , vždy v něm rozkvete tisíce konvalinek, jako tísíce slz a krůpějí zbytečně prolité krve prostých lidí.
Elena Valeriánová
Ty jsi jak chodící encyklopedie a taky fotící :-) super tip. Jen jsem článek prolétla, ale já se vrátím.
Věra Ježková
Ali, moc zajímavé, dobře zpracované, včetně hezkých fotek.
Jiri Bures
Ač nejsem ještě senior, rád jsem si přečetl článek a jen doplním, na 1. září 2018 je plánována v Chlumci bitevní ukázka za účasti cca 250 vojáků v dobových uniformách ( z Čech i ciziny) a dále jedna zajímavost k pomníkům. Na Varvažove vedle pruského pomníku stojí kamenný kříž z roku 1808, tedy svědek bitvy. Byl během bitvy poškozen, dále kolem roku 1975 zmizel a po jeho objevení vyl v roce 2015 obnoven. Je to jedna z mála staveb na bojišti, která bitvy a následnou dobu přežila.
Naděžda Špásová
K Napolenovi jsme se jezdili koupat, dokud to nekoupil soukromník a koupáním zakázal. Pomníky samozřejmě znám, byla by docela ostuda, kdyby ne.
Alena Vávrová
Kolem těch velkých pomníků jsem v minulosti určitě několikrát jela. Zdokumentovala jsi to bezvadně! Ona ještě byla na našem území svedena velká bitva r. 1866 u Chlumu, t.j. "tam u Králového Hradce ...., tam jsem byla, ale působilo to tam na mne hrozně morbidně.
Hana Rypáčková
Pro mne nové, nebyla jsem tam, ale to přísloví používám...
Marie Magdalena Klosová
Milá Ali, Tvůj výzkumný výlet byl príma! I pro mě.Zase jsem chytřejší.Ať se Ti daří na všech cestách.Pa mm
Zuzana Pivcová
To je pro mě vrcholně zajímavé. Sice jsem v archivu pracovala s dokumentací z 2. světové války, ale vojenská historie mě zajímá jako taková.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%