Kříž na místě zbořeného kostela. FOTO: autorka článku
Tip na výlet: Po stopách pomníků bitvy u Chlumce roku 1813
29. 5. 2018Když se řekne bitva u Chlumce, skoro každý si nejspíš vybaví sedláky a rčení, že dopadl jako sedlák u Chlumce. Snad tak nedopadnu já, až dočtete, protože já mám na mysli úplně jiný Chlumec i bitvu.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Blanka Macháčková
30.5.2018 00:40
Aleno, krásně zpracované téma bitvy u Chlumce 1813. Ti z roku 1775 byli z Chlumce nad Cidlinou a bitva u HK na Chlumu byla z roku 1866. Doufám, že díky tvému článku a fotografiím se nám to už nebude nikdy plést.
Blanka Bílá
29.5.2018 22:43
Moc hezky napsané, těchto pomníků je v naší zemi spousty, jak níže píše paní o Chlumu u Hk, tak mezi Hk a Jaroměří je lesík s mnoha pomníky , vždy v něm rozkvete tisíce konvalinek, jako tísíce slz a krůpějí zbytečně prolité krve prostých lidí.
Elena Valeriánová
29.5.2018 21:42
Ty jsi jak chodící encyklopedie a taky fotící :-) super tip. Jen jsem článek prolétla, ale já se vrátím.
Jiri Bures
29.5.2018 19:07
Ač nejsem ještě senior, rád jsem si přečetl článek a jen doplním, na 1. září 2018 je plánována v Chlumci bitevní ukázka za účasti cca 250 vojáků v dobových uniformách ( z Čech i ciziny) a dále jedna zajímavost k pomníkům. Na Varvažove vedle pruského pomníku stojí kamenný kříž z roku 1808, tedy svědek bitvy. Byl během bitvy poškozen, dále kolem roku 1975 zmizel a po jeho objevení vyl v roce 2015 obnoven. Je to jedna z mála staveb na bojišti, která bitvy a následnou dobu přežila.
Naděžda Špásová
29.5.2018 15:58
K Napolenovi jsme se jezdili koupat, dokud to nekoupil soukromník a koupáním zakázal. Pomníky samozřejmě znám, byla by docela ostuda, kdyby ne.
Alena Vávrová
29.5.2018 15:18
Kolem těch velkých pomníků jsem v minulosti určitě několikrát jela. Zdokumentovala jsi to bezvadně! Ona ještě byla na našem území svedena velká bitva r. 1866 u Chlumu, t.j. "tam u Králového Hradce ...., tam jsem byla, ale působilo to tam na mne hrozně morbidně.
Marie Magdalena Klosová
29.5.2018 12:49
Milá Ali, Tvůj výzkumný výlet byl príma! I pro mě.Zase jsem chytřejší.Ať se Ti daří na všech cestách.Pa mm
Zuzana Pivcová
29.5.2018 10:12
To je pro mě vrcholně zajímavé. Sice jsem v archivu pracovala s dokumentací z 2. světové války, ale vojenská historie mě zajímá jako taková.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA