Boleslav Komárek
7.8.2018 12:02
Když se na to dívám z pohledu jednotlivců-třeba pana Karla, tak je to individuální názor, jak se kdo mohl zachovat s ohledem peníze a stáří. Jak kdo žije - zda na vysoké noze, nebo střídmě. Když má někdo výdaje měsíčně plácnu 60 000,-Kč a vydělává měsíčně 70 000,-Kč, pak se cítí opravdu jako chudák, když mu měsíční příjem klesne na 30 000,-Kč. Ale jiný by za tu třicítku zase žil jako král. To je tedy životní styl - kdo je kdy chudák.
No a co se týká dluhu seniorů v globále-celospolečensky? To je jiná kapitola. To je hold kapitalismus ve vší své podobě. A takový jsme si v roce 1989 přáli.
Zuzana Pivcová
6.8.2018 18:36
Pán si vzal sem tam půjčku, přitom vydělával výrazně nadprůměrně, žili si dobře včetně dovolené a teď má ještě na krku nesplacených 400 tisíc? Vše zvládá, a na druhou stranu se cítí v pasti?? To mi hlava nějak nebere. Tak asi žil tak trochu na dluh a na budoucnost nepomyslel?? Tak ať ještě do penze nechodí, ale už začne trochu pomýšlet na "zadní kolečka".
Olga Škopánová
6.8.2018 12:16
Myslím, že dokud člověk může měl by pracovat a vytvořit si rezervu pro dobu až už nebude moct.
Eliška Houšková
5.8.2018 21:26
Pan Karel půjde do penze až za pět let a pořád ještě může i pak pracovat i k důchodu, takže si myslím, že nebude mít velký problém nějaké peníze našetřit a dluhy zaplatit. Když jsem se stala důchodkyní, stále jsem ještě pracovala, našetřila jsem dost, abych splatila dluhy, které udělal můj muž před svou smrtí a nebyly to dluhy malé. Teď už dluhy nemám, ale musím mít rezervu na údržbu domečku či auta a takže něco měsíčně posílám na spořící účet a dokonce mám tak hodnou dceru, že mi měsíčně na můj spořící účet posílá také příspěvek, a pokud mohou, pomáhají i ostatní dcery. Přiznám se, že si každý rok vezmu půjčku deset tisíc, splátka je nízká a jsem schopná ji zaplatit za necelý rok, a tím udržuji rezervu, pokud mi ji nějaká neblahá příhoda o kousek vyčerpá. Přiznám, že tenhle rok mi dal zabrat, měla jsem kočičku ve veterinární nemocnici a dál se jí musí veterinář věnovat, a letos mne začala opouštět čerpadla, jak vodárna, tak čerpadlo z dešťové nádrže a kalové čerpadlo do čističky a včera navíc mne opustilo v těchto horkých dnech i jezírkové čerpadlo.Ale říkám si, peníze budou a já nebudu a dokud mám co jíst a kde bydlet, nemyslím, že bych si zoufala.
Věra Halátová
3.8.2018 10:42
Karel z Prahy měl zřejmě nebo ještě má dobré a finančně výhodné zaměstnání. Do starobního důchodu nemusí odcházet, když nechce. Jak: "Penze se blíží". Když o sobě říká že je stále dost výkonný manažer, ať pracuje dál. Když je Karel z Prahy schopný manažer, neměl by být finanční analfabet. Jestliže si kdokoliv bere hypotéku, musí vědět, kde bude brát na splátky.
Libor Farský
2.8.2018 22:06
Tento článek by ovšem byl daleko přínosnější v nějakém magazínu i40+