1) Klimatizace a větráky
Nastavení klimatizace v parných dnech bývá předmětem sporů. Podle nařízení vlády se místnosti nemají ochlazovat na méně než 24,5 stupně Celsia. Týká se to především kanceláří. Tam, kde lidé pracují v pohybu, může teplota klimatizace klesnout na 23 °C. Přílišný chlad může vést k různým onemocněním, proto firmy investují do oddělených ovládacích panelů klimatizace. Díky nim je možné nastavovat teplou v kancelářích podle jednotlivých zón. Kde není klimatizace, pomohou v horkém létě větráky. Ty by měly být nastaveny tak, aby neobtěžovaly kolegy u okolních stolů.
2) Přestávky nebo piknik
Pokud teplota na pracovišti přesáhne 36 stupňů Celsia, je nutné individuálně posuzovat tepelnou zátěž zaměstnanců. Někteří zaměstnavatelé situaci řeší tak, že zkracují svým zaměstnancům pracovní dobu nebo častěji zařazují přestávky. „Některé firmy organizují v letním horku netradiční pracovní pikniky, které se mohou konat například někde u řeky. Tím pracovníkům zpříjemní horký pracovní den,“ říká Tomáš Surka, Managing Partner v personálně-poradenské společnosti Devire.
3) Oblečení
Správné oblékání souvisí s plány na aktuální pracovní den. Pokud má pracovník na programu setkání s lidmi z jiných firem, neměl by upouštět od běžného standardu. „V případě, že naopak stráví celý den na svém pracovišti, může zvolit uvolněnější styl oblékání,“ uvádí Tomáš Surka. Nebývá výjimkou, že se člověk na jednání s klientem převleče do obleku a po konci schůzky se vrátí k letnímu oblečení. Plážové nebo dovolenkové oblečení však nemusí na kolegy v práci působit příjemně. Stále je dobré nezapomínat na to, že sandály, kraťasy a tričko s palmou nepatří do každé kanceláře. Výjimkou jsou start-upové a jim podobné firmy, kde uvolněná atmosféra panuje po celý rok.
4) Parfémy a deodoranty
Jedním z nejtěžších manažerských úkolů bývá komunikace s podřízenými ohledně nevhodného oblékání či přílišného pocení. V letních dnech se doporučuje lehké nebo také funkční oblečení a používání deodorantů a parfémů. V takové míře, aby člověk své okolí neobtěžoval ani zápachem potu, ani přílišnou vůní parfému.
5) Nápoje
Možná tím naštvete své šéfy, ale ti by měli vědět, že jakmile teplota na pracoviště přesáhne hranici 34 stupňů Celsia, musí zaměstnavatel zajistit tak zvané ochranné nápoje. Týká se to zaměstnanců na venkovních i vnitřních pracovištích. Minimálním množstvím ochranného nápoje je 1,5 litru na osobu za směnu, při extrémních venkovních podmínkách se jedná až o 2,5 litru.