Prázdninový tip: Slezsko
FOTO: autorka

Prázdninový tip: Slezsko

31. 7. 2018

České Slezsko je nejmenší a nejméně lidnatá historická část naší republiky. Co nabízí pro své návštěvníky? Výšlapy na vrcholy Jeseníků, Beskyd a Rychlebských hor, množství kulturních památek i řadu míst pro aktivní prožití volného času. S manželem jsme strávili čtyři dny v Opavě a jejím okolí. Nebudu se rozepisovat o navštívených místech, spíše se pokusím sdělit svoje dojmy.

V Opavě (historické hlavní město českého Slezska) jsem obdivovala široké ulice, barevné fasády domů, množství kostelů, náměstí a upravených parků. Celý střed města byl provoněn vůní lipového květu, tolik vzrostlých lip jsem ještě v žádném jiném městě neviděla.

Hradec nad Moravicí nabídl úžasnou procházku zámeckým areálem a příjemné chvíle u řeky Moravice.

Na Cvilíně /kopec nad městem Krnov/ jsem prožila dvě milá setkání. První bylo s průvodcem v poutním kostele, který vyprávěl o historii kostela a upozornil na jeho zvláštnosti. Po skončení prohlídky jsme si povídali a já zjistila, že osobně zná mého bratrance, který žije v Brně. Jak je ta naše zemička malá. Druhé setkání se odehrálo na ochozu rozhledny. Mladý muž z Krnova popisoval, co je vidět na obzoru a ochotně odpovídal na moje dotazy.

Krnov je pro mne město plné protikladů. Vedle opraveným budov je zde i mnoho chátrajících objektů bývalých továren.

Zámek Raduň byl oázou klidu a pohody. Ráda budu vzpomínat na staršího muže, který naši šestičlennou skupinu zámkem prováděl a milou průvodkyni z oranžérie. Od ní darovaný sukulent mi snad bude dlouho Raduň připomínat.

Arboretum Nový dvůr je v mých vzpomínkách spojen s řadou nepříjemností. Na výstavě exotických motýlů se podařilo zachytit jen pár krasavců, protože fotoaparát ve vlhku odmítl pracovat. Bouře a silný lijavec znemožnily prohlídku areálu, stihla jsem si prohlédnout jen skleníky. A protože deštník zůstal v penzionu, tak jsem byla mokrá od hlavy až k patě.

Na zpáteční cestě domů jsme navštívili Kravaře /malé městečko se zámkem a zajímavým kostelem/. Je nedělní dopoledne a do vyzdobeného kostela přicházejí malé „nevěsty“a malí „ženiši“ k prvnímu svatému přijímání. Pěkná podívaná.

Putování po části Slezska jsme zakončili ve Studénce prohlídkou zámeckého areálu a obědem.

Ve fotoreportáži uvidíte, jak se mi podařilo Slezsko zachytit. Tak vítejte v tomto koutě naší vlasti.

cestování Soutěž: Prázdninový tip
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Putovala jsem s nadšením Slezskem a ty krásné fotky k tomu. Díky Aničko.
Ivona Lachová
Jsem ze Slezska a mám to tam moc ráda. Není to 7 divů světa, je tam moc zajímavých objektů historických, technických i přírodovědných. Není to přelidněné, je to milé.
Lidmila Nejedlá
Málo znám Slezsko, tak díky, Aničko.
Anna Čípová
Moc děkuji všem za komentáře. Ráda jsem se s vámi podělila o zážitky z rázovitého kraje. Elenko, Jeseníky nebylo dobře vidět, tak ti mávám až nyní. Majko, určitě do Slezska vyrazíme znovu. Třinec, Bohumín, Ostrava, Jeseník , Bruntál a hlavně Rychlebské hory bych chtěla navštívit. Ještě jednou děkuji.
Eliška Murasová
Aničko, skvělý článek, senzační fotky.Většinu těch míst jsem navštívila a jsem ráda, žes i ostatní z daleka seznámila e Slezskem.
Jitka Mošovská
Krásně zpracované fota.
Alena Tollarová
O červeném zámku v Hradci nad Moravicí jsem slyšela chválu, ale je to přece jenom dost daleko na výlet. Slezsko neznám a jsem ráda za jeho přiblížení.
Alena Vávrová
Krásně zachycená slezská města a místa v nich. Bohužel, neznám.
Libor Farský
Moc hezké. Škoda, že pro mne příliš daleko.
Dana Puchalská
Nikdy jsem tam bohužel nebyla. Ale až teď vidím o co krásného jsem přišla. Děkuju

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%