Zabraňuje degradaci i ostatních buněk v lidském těle.Týká se to zejména DNA v důsledku vlivu volných radikálů, které jej poškozují. Další významnou látkou je cineol, který má také blahodárné účinky na zlepšení paměti.
JIž v Řecku v době antiky si studenti navykli umísťovat výhonky rozmarýnu tam, kde studovali nebo kde se připravovali ke zkouškám.
Rozmarýn pochází ze Středomoří a dá se s úspěchem pěstovat i u nás. Pěstuje se v nádobách, v létě lze i venku. A kvete krásnými drobnými a modrými kvítky. Ale na zimu dávejme nádoby s rozmarýnem raději dovnitř. Ideální teplota pro přezimování je 5st.C.- 15 st.C.
Sbíráme na začátku léta kdy začíná kvést, a to buď listy nebo nezdřevnatělé části nati.
Využití v kuchyni
- Bývá součástí provensálského koření. Je silně aromatický, proto jej používáme v menším množství, jinak přebije chuť připravovaného pokrmu. Používáme ho jak čerstvý, tak i sušený. Hodí se zejména k sýrům,masům - skopové, jehněčí, telecí, drůbež, vařené ryby a někde se dává i do rajské omáčky. A také bývá součástí marmelád.
Pozor - lidé s vyšším krevním tlakem, děti do 6ti let, kojící ženy a epileptici by rozmarýn používat neměli.
Využití v současné medicíně
- Na potlačení bolesti hlavy, při migrénách, na svědící pokožku, na trávící potíže a pro uklidnění svalů.
- Používají se buď čerstvé výhonky a nebo sušené.
Antiseptické účinky má zejména rozmarýnový esenciální olej.
- Na nervovou vyčerpanost, celulitidu, hojení ran, lupy, fyzickou slabost, křeče, svalové bolesti.
Výborný je repelent proti klíšťatům
1 litr vody přivedeme k varu, přidáme cca 5 gramů sušeného rozmarýnu a necháme vyluhovat. Po vychladnití nálev scedíme a přidáme 1 lžíci bílého octa. Tento repelent musíme uchovávat v chladu. Poté jej přelijeme do nádobky s rozprašovačem a používáme vždy před odchodem do míst, kde hrozí klíšťata.
S využitím zdroje: Rastliny v kozmetice, autoři B.Hlava,F.Starý,F.Pospíšil