Pečení všeho druhu je původně mojí profesí a postupem času se stalo mojí velkou zálibou. České buchty mne provázejí celým životem a pouze s malými přestávkami se k nim stále vracím a věřte, ať už rodina, či návštěvy mnou nabídnutými buchtami nikdy nepohrdli. Otevřené buchty se od klasických liší pouze vzhledem a menší pracností.
Suroviny na těsto: 40 dkg výběrové hl. mouky, 20 dkg výběrové polohrubé mouky, 1 dcl vody, 2,75 dcl mléka, 12 dkg cukru krupice/krystalu, 10 dkg hery/stelly, 2 dkg oleje, 5 dkg droždí, 1 žloutek + 1 celé vejce, 1/2 lžičky soli.
Začínám tím, že ve vodě rozvařím cukr a v jiném kastrolku rozpustím tuk.
V prosáté mouce vytvořím důlek a rozdrobím droždí (kupuji vážené)
Do 1 dcl teplého mléka dám 2 lžičky rozvařeného cukru a směs
naliji na droždí,
vymíchám kvásek,
zapráším moukou
a přikrytý papírem nechám zrát.
Na zralý kvásek dám sůl,
naliji v 1dcl teplého mléka rozkvedlané vajíčko + 1 žloutek,
rozvařený cukr
a lehce promíchám, aby se kvasinky obalily směsí bez účasti tuku,
poté naliji tuk s přimíchaným olejem a doliji zbytek mléka.
Dobře promíchané
vařečkou vytahuji do hladka,
vypracované těsto zapráším moukou a přikryté nechám vykynout.
Když těsto zdvojnásobí obsah,
přetužím a znovu nechám kynout.
V době dvojího kynutí si připravím drobenku, tvarohovou náplň a švestky.
Podruhé přetužené těsto rozdělím na 30 kousků, vytvořím malé bochánky,
po obvodu pomazané olejem, narovnám na lehce předehřátý,
olejem vymazaný pekáč.
)
Po mírném nakynutí udělám důlky,
naplním tvarohovou náplní,
přidám a lehce přitlačím půlku švestky,
posypu drobenkou a dám péci do horkovzdušné trouby, předem
vyhřáté na 200°C. Doba pečení dle zbarvení cca 25 minut.
A pak už jen Dobrou chuť :-)