Zavinuté dušené listy mají v evropské kuchyni své pevné místo. Ve Středozemí, zejména východním, se plní vinné listy, na Balkáně zelné. Naše lichořeřišnice je v tomto směru nedoceněná. Její listy jsou lahodné a manipulace s nimi mnohem jednodušší než s výše jmenovanými lupeny. Žádná předběžná příprava, prostě se vyberou dost velké a rovnou se do nich balí náplň.
Pro 4 osoby
100 g kulatozrnné rýže olivový olej na restování a vymazání pekáčku
500 ml zeleninového vývaru sůl a mletý pepř
2 lžíce mandlí
2 lžíce malých černých rozinek
½ lžičky mletého koriandru 20 velkých mladých listů lichořeřišnice i se stonky
1 šalotka
300 ml drcených rajčat nebo rajčatového protlaku
¼ lžičky skořice 1 lžička třtinového cukru listy a květy lichořeřišnice větší na ozdobu
Rýži krátce orestujte na troše oleje, přidejte vývar, osolte a uvařte doměkka, podobně jako se vaří rizoto. Mandle nasekejte na kousky, rozinky operte a zamíchejte do rýže společně s mletým koriandrem. Nechte vychladnout tak, aby se rýže dala brát do ruky.
Válejte malé válečky jako na suši a balte do lichořeřišnicových listů. Nejlepší způsob je následující. List položte rubovou stranou nahoru, stonkem k sobě a položte na něj přiměřenou hromádku náplně. Přeložte přes náplň pravý a levý okraj a směrem k sobě zaviňte. Zbytek stonku poslouží jako provázek, který přeložíte přes závitek, čímž se upevní. Pokračujte do spotřebování listů a náplně.
Dno pekáčku vymažte olejem a skládejte do něj závitky těsně vedle sebe. Na troše oleje orestujte v kastrůlku dosklovata nadrobno nakrájenou šalotku, přidejte rajčata či protlak, skořici a cukr, osolte a opepřete. Nalijte do pekáčku, případně trochu nařeďte vodou, aby byly závitky asi do poloviny ponořené. Pekáček zakryjte a pečte v troubě na 180 °C 20 až 30 minut podle velikosti závitků. Závitky se musí dusit v troubě pod pokličkou. Pečení na otevřeném teple způsobuje, že se list vysuší. Podávejte teplé s bílým chlebem a bílým vínem.
Tipy a triky
Masová varianta může obsahovat mezi sty a jedním procentem masa. Závitky se mohou plnit směsí dušeného mletého nebo směsí masa a rýže. Čím více je masa, tím méně může být v rýži mandlí a rozinek. Čím více je masa, tím méně může být rajčatové omáčky, kterou nahradí podlití červeným vínem. S touto středomořskou delikatesou výborně ladí i další koření – hřebíček a skořice do rýže, kumin do masa. Ladit tohle jídlo můžete podobně, jako když se na mixážním pultu míchají basy a výšky.