Ilustrační foto: ingimage.com
Tykání v rodině. Samozřejmost nebo ne?
19. 8. 2018
Starší generace byla zvyklá všem vykat, mnohdy dokonce i rodičům. Dnes se mnohem běžnější stává tykání, oslovování křestním jménem. Někomu se neformální komunikace líbí, někomu připadá nezdvořilá.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marcela Pivcová
19.8.2018 15:35
Zažila jsem v mládí, že dva z mých vrstevníků rodičům vykali a jak mi jednou prozradila maminka, tak zpočátku táta navrhoval vykání rodičům i v naší rodině. Naštěstí maminka byla pro tykání a tak se také nakonec dohodli. Z rodiny kamarádky vím, že ji její syn oslovuje jménem a ne maminko. V zaměstnání jsem oslovení používala asi podle toho, komu patřilo a vy- nebo ty- rovněž. Bývalé žáky po letech oslovuji jmény, ale už jim netykám, stejně tak jako dospělým dětem sousedů a kamarádů.
Libor Farský
19.8.2018 15:08
To je výborné téma a já plně souhlasím s názory autorky. Angličané na to vyzráli. Ovšem, opravdu obtížný je překlad dialogů z angličtiny do češtiny - t.j. odhadnout tu správnou situaci ve které se začíná tykat.
Zorka Horká
19.8.2018 13:53
Vůbec to takhle nevnímám. Nemá pro mne vy nebo ty až tak zásadní význam. I kdybych si s někým onikala.... pokud je vzájemná úcta a respekt jen formální, jaký smysl má, zda si myslím - ty jsi idiot nebo vy jste idiot ? V práci nebo v rodině, je to stejné. Pokud se tyká, je to venku coby dup a pokud se vyká, bývá to šeptandou.
Jana Šenbergerová
19.8.2018 12:22
Mám to přesně naopak. Tykání je mi mnohem sympatičtější. Mám s ním ale problém u lidí, ke kterým z nepochopitelných důvodů necítím sympatie. Neměla jsem to tak vždy. Starší Řekové žijící v našem městě všem tykají a zpočátku mi to přišlo také nepatřičné.
Zuzana Pivcová
19.8.2018 12:11
Vím, že s tím kdysi přišel do archivu Američan, hned se představil jménem a že mu mám tak říkat, protože to bude méně formální. Já tedy všeobecně tykací mezigenerační typ nejsem. Asi proto, že nemám žádné mladé příbuzenstvo. Jméno a vykání se mi naopak líbí.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA