Tykání v rodině. Samozřejmost nebo ne?
Ilustrační foto: ingimage.com

Tykání v rodině. Samozřejmost nebo ne?

19. 8. 2018

Starší generace byla zvyklá všem vykat, mnohdy dokonce i rodičům. Dnes se mnohem běžnější stává tykání, oslovování křestním jménem. Někomu se neformální komunikace líbí, někomu připadá nezdvořilá.

rodina
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Pivcová
Zažila jsem v mládí, že dva z mých vrstevníků rodičům vykali a jak mi jednou prozradila maminka, tak zpočátku táta navrhoval vykání rodičům i v naší rodině. Naštěstí maminka byla pro tykání a tak se také nakonec dohodli. Z rodiny kamarádky vím, že ji její syn oslovuje jménem a ne maminko. V zaměstnání jsem oslovení používala asi podle toho, komu patřilo a vy- nebo ty- rovněž. Bývalé žáky po letech oslovuji jmény, ale už jim netykám, stejně tak jako dospělým dětem sousedů a kamarádů.
Libor Farský
A netýká se to jen rodiny či zaměstnání.
Libor Farský
To je výborné téma a já plně souhlasím s názory autorky. Angličané na to vyzráli. Ovšem, opravdu obtížný je překlad dialogů z angličtiny do češtiny - t.j. odhadnout tu správnou situaci ve které se začíná tykat.
Jana Gondášová
U nás se tyká a oslovuje jmény, funguje to léta a bez problémů
Zorka Horká
Vůbec to takhle nevnímám. Nemá pro mne vy nebo ty až tak zásadní význam. I kdybych si s někým onikala.... pokud je vzájemná úcta a respekt jen formální, jaký smysl má, zda si myslím - ty jsi idiot nebo vy jste idiot ? V práci nebo v rodině, je to stejné. Pokud se tyká, je to venku coby dup a pokud se vyká, bývá to šeptandou.
Jana Šenbergerová
Mám to přesně naopak. Tykání je mi mnohem sympatičtější. Mám s ním ale problém u lidí, ke kterým z nepochopitelných důvodů necítím sympatie. Neměla jsem to tak vždy. Starší Řekové žijící v našem městě všem tykají a zpočátku mi to přišlo také nepatřičné.
Zuzana Pivcová
Vím, že s tím kdysi přišel do archivu Američan, hned se představil jménem a že mu mám tak říkat, protože to bude méně formální. Já tedy všeobecně tykací mezigenerační typ nejsem. Asi proto, že nemám žádné mladé příbuzenstvo. Jméno a vykání se mi naopak líbí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

19%

Vitamíny

20%