Jeřabiny. Krásné, ale hlavně užitečné
Ilustrační foto: pixabay.com

Jeřabiny. Krásné, ale hlavně užitečné

1. 9. 2018

Není mnoho stromů, jejichž dřevo a plody mají takové využití, jako jsou jeřáby. Právě nyní, na sklonku léta, nastává sezóna chutných a krásných jeřabin.

bylinky příroda
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Před několika lety se na Jesenicko zásluhou několika nadšenců začal podél cest vysazovat jeřáb sladkoplodý. Letos je obsypaný jeřabinami. Je to původní dřevina, která zde kdysi rostla.
Jana Šenbergerová
Dokud jsem ještě zavařovala, přidávala jsem jeřabiny do hruškového kompotu. Jeřabiny zesládly a kompot získal příjemně nakyslou chuť. Nejedlé jeřabiny mají listy zoubkované od špičky až k řapíku, ty jedlé jen do poloviny listu. Jeřabiny na obrázku jedlé nejsou, i když ptákům chutnají. :-)
Zuzana Pivcová
Z léčebných prostředků jsem znala jen jeřáb ptačí. A jeřabiny? Vždycky, když jsem se odněkud vrátila domů na jih a už se červenaly jeřabiny, byl to pro mě signál, že se blíží konec léta a začne škola. Dnes už se mě škola netýká a navíc i to zrání je posunuto. Nevím, proč, ale najednou se mi vybavil dávný text jedné písně Karla Kryla: Pod rozkvetlými jeřabinami zahynul motýl mezi karabinami...
Naděžda Špásová
Jeřabiny se mi líbí jako okrasný strom, vím, že má i léčivé účinky, ale nikdy mě nenapadlo z toho něco udělat. Jedlé a nejedlé bych asi nepoznala. Jsi dobrá, že nám to takhle prezentuješ. Máš to za 5 ***** :-)
Marie Doušová
Jeřabiny jsem kdysi zavařovala dohromady s rybízem a byla z toho dobrá zavařenina a také dohromady s brusinkami. Nyní už tolik nezavařuji ,ale vím , že jeřabina je zdravá.Musí se ale ,rozlišit jedlá, od nejedlé.
Jitka Hašková
Jeřabiny nesbírám, ale před lety jsem se naučila rozlišovat podle listů jedlé a chutné a ty nejedlé, nechutné.
Marie Seitlová
Jeřabiny znám, ale jen některé jsou chutné. Ostatní jsou trpké, ale mají být zdravé. U nás v Jeseníkách jich rostlo hodně a starousedlíci o nich říkali, že to jsou citrony severu. Používali se hlavně při zavařování hrušek, kompot měl lepší chuť, sušili se a dělalo se z nich víno.
Jana Kollinová
Jeřabiny jsou nejen krásné, ale hlavně jsou v přírodě krmivem pro ptactvo. Z toho důvodu je nikdy venku netrhám stejně jako plody černého bezu. Docela se zlobím, když vidím v Zámecké zahradě vidím paní s košíkem jak se snaží ostříhat všechny bobule černého rybízu z pěti keřů, které tam jsou.
Věra Ježková
Jeřabiny obdivuji, ale nekonzumuji. A mám s nimi spojenu jednu nepříjemnou vzpomínku. Měla jsem je doma ve skleněné váze. A jak od nich odpadávaly listy, nechávala jsem je na stole, protože mi to přišlo malebné. Ne tak ovšem mé mamince, která mi doma v té době čekala na nějakého řemeslníka. A aby se nenudila, i přes můj výslovný zákaz uklízela. A spadané listy považovala za nepořádek. Jak já jsem zuřila, když jsem přišla domů a uviděla „čistý“ stůl!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

19%

Vitamíny

20%