Ale víte, že má široké uplatnění nejen v kuchyni, ale má i léčivé účinky?
Používané části
- Sbíráme květy od dubna do května za suchého počasí. Ukládáme je volně, protože při pomačkání hnědnou. Sušíme je v tenké vrstvě při maximální teplotě 40 stupňů Celsia. Správně usušené květy mají bílou až nažloutlou barvu.
Při stejné teplotě sušíme i plody. Ty trháme v jejich plné zralosti od září do října.
Léčivé účinky
- Čistí krev a má močopudné účinky.
- Je vhodný při nadýmání, průjmu, úplavici, zácpě, vysokému krevnímu tlaku, je podporou při hubnutí, je dobrý při rekonvalescenci po nachlazení.
- Napomáhá při léčbě paradentózy, zánětům zažívacího ústrojí.Je vhodný jako koktadlo při zánětu dásní.
Odvar
- 1 polévkovou lžíci květu a plodů zalijeme 300 ml studené vody a necháme pozvolna přivést k varu. Vaříme 3 minuty a pak 15 minut necháme vyluhovat. Popíjíme jedenkrát denně. Je vhodný k léčbě aftů v dutině ústní, zánětu dásní a paradentóze.
Čaj z plodů
- 2 polévkové lžíce čerstvých nebo sušených trnek, 3 dcl vody. Trnky dejte do hrnce s vodou a vařte 6-7 minut. Až bude mít pokojovou teplotu, tak do něj přidejte lžičku medu, jinak je čaj kyselý až hořký. Pijte 2 x denně 2,5 dcl před jídlem.
Je velmi účinný během chřipky, rýmy, pro lepší odvodnění, úpravy stolice, při průjmu, vysokém krevním tlaku či během hubnutí.
Čaj z květů
- 1 lžičku sušeného nebo čerstvého květu dejte do sítka na čaj a zalijte ho 3 dcl vroucí vody a nechte jej 10-13 minut vyluhovat. Po scezení pijte 3x denně - před snídaní, obědem a večeří.
A abych stále nepsala jen o léčení, připojuji i dva recepty na využití trnek v kuchyni.
Trnkový likér
- 1.) 2 kg trnek, 2 litry vodky nebo konzumního lihu,1 kg cukru, hřebíček, celá skořice, strouhaný muškátový oříšek. Rozmačkané trnky dejte do skleněné láhve. Zalijte alkoholem, přidejte koření a uzavřete a nechte 14 dní vyluhovat. Sceďte, přidejte vychladlý cukerný roztok a promíchejte. Nechte ještě 1 den ustát a plňte do lahví.
- 2.) nebo cukr přidejte hned k rozmačkaným trnkám, zalijte alkoholem, přidejte koření a nechte 14 dní uležet. Poté sceďte. Likér bude o hodně silnější.
Kompot
- Zralé a měkké trnky nasypte do sklenic a zalijte horkým cukerným nálevem. Na 1 litr vody dejte 750 gr cukru. Uzavřete víčky a sterilujte. Při 85 stupních Celsia 20 minut (sklenice o objemu 0.3 až 0,5 litru). Větší sklenice sterilujte o 5 minut déle.
Informace jsem čerpala z mých zápisků a něco jsem dohledala i na internetu.