Jak bydlí senioři v Evropské unii? 66,5 procenta má vlastní dům nebo byt
www.pixabay.cz

Jak bydlí senioři v Evropské unii? 66,5 procenta má vlastní dům nebo byt

11. 10. 2018

Jak bydlí senioři v Evropské unii? Kde převládá vlastnictví rodinných domů a kde nájemní bydlení?  Ponořte se do čísel nového seriálu portálu i60.cz, odpovědi přinášíme zde.

V Evropě s trochou nadsázky platí: čím více na východ, tím častěji si lidé potrpí na vlastnictví rodinných domů a bytů, spočítal Eurostat, statistický úřad EU. Z jeho údajů vyplývá, že své bydlení má v Evropské unii v průměru 69,5 procenta všech obyvatel. V 65,6 procentech se jedná o lidí starší 65 let, kteří obývají sami domácnost.

Nejvíce důchodců starších 65 let má vlastní bydlení v Rumunsku (98,4 procenta). Ve svých domech a bytech nejčastěji bydlí také důchodci v Chorvatsku (94,3 procenta), v Litvě je to 94,2 procenta a na Slovensku 90,7 procent. Hned za nimi jsou státy jako Maďarsko, Španělsko, Makedonie, Bulharsko, Island, Srbsko, Irsko a Řecko.

„V České republice má výhodu vlastního bydlení 69 procent lidí nad 65 let,“ uvádí Český statistický úřad. Nejméně důchodců žije „ve vlastním“ v Nizozemsku. V této věkové kategorii je jich pouze 36,4 procenta. O jeden procentní bod více je těchto lidí ve Švýcarsku (37,3 procenta). Senioři, kteří bydlí v jednočlenné domácnosti, v bytu, který vlastní a není jich více než 42 procenta, se nacházejí ještě v Rakousku a Německu. Nizozemsko, Švýcarsko, Rakousko a Německo jsou státy s nejnižším podílem lidí nad 65 let žijících v jednočlenných domácnostech, kteří mají ve vlastnictví byt.

Tržní nájemné
Pětina lidí starších 65 let platí v zemích Evropské unie tržní nájemné. Nejvíce jich je v Nizozemsku (63,6 procent). Vysoký podíl tržního nájemného obývaného seniory je také v Dánsku (49,3 procenta). Také ho platí 47,5 procenta seniorů ve Švýcarsku, což je podobně jako v Německu či ve Švédsku. Česká republika má 15,5 procenta obyvatel ve věku 65 a více let bydlících v jednočlenných domácnostech. Tuto formu bydlení téměř nenajdeme v Makedonii, Chorvatsku, Estonsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku a Litvě.

Dotované nájemné
Dotované nájemné využívá 50 procent lidí starších 65 let v jednočlenných domácnostech na Kypru. Na Maltě a v Rakousku je to přes 30 procent, ve Spojeném království této výhody využívá 28,8 procenta. V Česku má redukovaný nájem 15,5 procenta jednočlenných domácností, což téměř odpovídá průměru Evropské unie. V Dánsku a Nizozemsku není redukované nájemné pro občany v této věkové skupině vůbec k dispozici. Téměř také neexistuje v Dánsku, Švédsku, Nizozemsku, na Slovensku a v Rumunsku.

Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Když já nemám čísla ráda – radši se nořím do písmen. :-)
Marie Doušová
Pokud nebydlíte ve vlastním bytě , nebo domku, tak v podnájmu jde skoro veškerý důchod na bydlení a na jiné věci už moc peněz nezbývá.
Irena Mertová
Zdá se že bydlet v ČR - hlavně v Praze - ve vlastním, je-li to možné, je jediná záchrana důchodce. Průměrný nájem bude asi vyšší než průměrný důchod, ne?
Jana Šenbergerová
Bydlíme v panelovém domě v bytě, který vlastním. Jsme moc spokojeni.
Zuzana Pivcová
Jedním z mých největších úspěchů bylo, když se mi koncem r. 1992 podařilo směnit 2+kk mimopražský za současnou garsonku v Praze. Protože od té doby, zvláště teď, už bych nikdy neměla šanci.
Jitka Hašková
Mám zkušenost z Londýna, kde jsem rok bydlela a bylo tam levnější platit hypotéku než nájem. Totéž platí v současnosti o Praze. Nájmy jsou příšerné, jsem ráda. že bydlím v vlastním bytě a nemusím žádat o příspěvek na bydlení. Mám kamarádku, také přes 70 jako já. Ta musí bydlet v činžovním domě, má menší byt 1+1 (já mám 3+1) a platí činži 2,5 x větší nežli já, je to více než její důchod a musí žádat o sociální příspěvek na bydlení.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%