Při procházce botanickou zahradou, kterou mám z domova jen 15 minut pěšky, jsem si už na jaře všimla skutečně majestátního stromu. Pochopitelně, že jsem si jej vyfotila. A teď na podzim jsem se o něm dozvěděla mnoho zajímavého.
Jmenuje se Ořešák černý. Latinsky-Juglas Nigra. Dorůstá až do výšky 40 metrů. Je odolný proti mrazu. Pochází z Ameriky, taky proto se mu říká Ořešák americký. Má krásné listy, které na podzim prozáří svojí žlutou barvou opravdu celou scenérii zahrady.
A hlavně jeho plody jsou jedlé. Stejně tak jako plody Ořešáku královského, který z nás zná úplně každý.
Pěstuje se hlavně jako okrasná dřevina. A dřevo z něj je opravdu kvalitní a na řezu má moc hezkou kresbu. Dost se využívá na výrobu dekorativních předmětů i u nás. V cizině k výrobě nábytku.
Indiáni používali skořápky ořechů k výrobě přívěsků a náhrdelníků. Skořápky jsou totiž velice tvrdé. Slupka je kožovitá, silná a světle zelená.
Používané části
- Plody, listy a pupeny
Léčebné využití
- Při zánětech dutiny ústní, při akné, při zvýšené potivosti nohou, při srdečních onemocněních, při zvýšeném cholesterolu, čistí krev, mírně snižuje tlak, snižuje hladinu cukru v krvi.
Ve vlasové kosmetice
- Při vypadávání vlasů, pro posílení vlasů, zabraňuje jejich maštění.
Domácí odvar
- 1 polévkovou lžíci oplodí dáme do 750 ml studené vody a přivedeme k varu. Povaříme 8 - 10 minut a necháme odstát. Potom scedíme a odvar rozdělíme na 3 dávky. Využíváme na obklady a oplachy pokožky. Nepoužíváme dlouhodobě.
Výluh
- 5 gramů (1 čajová lžička) drcených a sušených listů se nechá louhovat ve sklenici horké vody asi 1 hodinu. Do té doby, než bude voda tmavě hnědá. Potom přecedíme a používáme na - výplachy úst (antibakteriální účinky ) a zevně na problémy s vlasy.
Tinktura
Její výroba je velmi složitá. Vyrábí se výhradně z nedozrálých a ručně sklízených plodů. Proto je snazší ji koupit.
Léčivé účinky se nyní využívají i v homeopatii.
Informace jsem načerpala z různých zdrojů na netu a encyklopedií. Nyní na podzim jsem strom nevyfotila jako solitér. Snažila jsem se ho vyfotit začleněný do skupiny stromů. To kvůli jeho barvě listů a zachycení detailů - plodů a listů.