Spravedlivá mezi národy
Irena Sendlerová s dcerou. FOTO: commons.wikimedia.org

Spravedlivá mezi národy

12. 11. 2018

Kdo ji u nás vlastně zná? Kdo zná Irenu Sendlerovou? Bylo to Polka. Prohledal jsem americké, polské a izraelské webové stránky a dostupné publikace a sestavil popis tohoto dech beroucího příběhu, tohoto strastiplného a přece úžasného života…

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Řeřichová
Děkuji za připomínku statečné osobnosti. V rámci projektu Mene Tekel 2018 bylo věnováno I. Sendlerové několik programů. Dovoluji si připomenout, že v roce 2004 vyšla její biografie Matka dzieci Holocaustu. Historia Ireny Sendlerowej sepsaná Annou Mieszkowskou (česky vyšlo v roce 2010 jako Děti Ireny Sendlerové). Byly natočeny dokumenty Lžička štěstí (Łyżeczka życia, režie Michał Nekanda-Trepka) a Příběh Ireny Sendlerové (Historia Ireny Sendlerowej, režie Andrzej Wolf) .
Libor Farský
Chtělo by to více takových Oldů, kteří vědí jak na to a dají si takovou práci s vyhledáním vzpomínek na statečné jedince jako byla Irena. Čest její památce ...
Oldřich Čepelka
Ano, paní Kollinová (12. 11. v 10:28), ta prostřední fotografie je z doby, kdy I. S. věděla, že každý den jí hrozí smrt.
Zdenka Jírová
Již jsem podobný článek četla.
Hana Rypáčková
Díky, pro mne neznámá informace...
Jarmila Komberec Jakubcová
Děkuji za výborně napsaný článek. Ano Židé potřebují podporu i v této době.
Hana Nováková
Velmi hezky napsáno, taky jsem o ni neslyšela a Vy jste přispěl k dalším mým znalostem. Byla hezká v mládí a ani stáří ji neubralo na krásných očích a jemném úsměvu. Je třeba ji věnovat vzpomínku a nejen jí, ale i ostatním, kteří se nebáli a pomáhali kde se dalo, i když třeba zůstali beze jména.
Marie Faldynová
Jsem ráda, že jsem se dověděla další informace o této ženě. Židé potřebují podporu i v současné době. Nejvíc informací čerpám ze čtvrtletníku Slovo z Jeruzaléma.
Magda Škodová
Již v roce 2010 vyšla u nás kniha Děti Ireny Sendlerové a pokud je nesežete v knihkupectví, tak by ji měli mít v knihovně. Ale je to hodně smutné čtení.
Alena Vávrová
...vybavilo...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%