Vydatné podzimní polévky
Foto: autorka

Vydatné podzimní polévky

15. 11. 2018

Během letošního teplého a dlouhého léta jsem moc polévek neuvařila. Nikdo na ně neměl chuť. Ale jakmile se trochu ochladilo, zájem o polévky u nás doma opět vzrostl. Můj muž miluje polévky všeho druhu. A ty vydatné zvlášť. Já mu je zase ráda vařím. Má to i tu výhodu, že je ochoten si na nich pochutnávat i několikrát za sebou. Říká se, že tyto polévky jsou často lepší až druhý den, když se v nich všechny chutě a vůně trochu rozleží. Polévky milují i moji synové, i můj vnouček se při poslední návštěvě sháněl po té „dýňové“. A tak jsem připravila i pro vás tři recepty na naše nejoblíbenější podzimní polévky.

Praktická poznámka: Množství surovin u receptů je zhruba na 8 porcí polévky.

 

Dýňová polévka

Dýňová polévka je v mém polévkovém repertoáru ta nejmladší. Naučila jsem se ji vařit a jíst u mé snachy. Její příprava je však velmi jednoduchá a rychlá, zvlášť pokud nepočítáme dobu pečení v troubě a dobu na přípravu vývaru.

 

dynepol0.jpg

 

Suroviny:
1,5 litru vývaru, 1 menší dýně hokaido, 1 jablko, 1 cibule, 3 stroužky česneku, olivový olej, sůl, snítka rozmarýnu, mletý pepř, worcester, zakysaná smetana, pražená dýňová semínka, celerová nať na ozdobení

Dýni důkladně omyjeme, rozčtvrtíme, vydlabeme měkký vnitřek včetně semínek. Pár semínek si dáme stranou. Dýni můžeme, ale nemusíme loupat (část nechávám neoloupanou). Nakrájíme ji větší na kousky. Přidáme oloupané a na osminky rozkrájené jablko a hrubě pokrájenou cibuli. Oloupané stroužky česneku přidáme v celku. Osolíme, opepříme a přidáme větvičku rozmarýny. Dost pokapeme olivovým olejem a promícháme. Směs rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby rozehřáté asi na 190 st. C a necháme minimálně 45 minut péct. Není nutno ani míchat, ani podlévat.

Než se dýně upeče, je třeba mít připravený vývar. Já ho mívám v zásobě zmražený, takže ho jen rozmrazím a přivedu k varu. Dýňová semínka, která jsme si dali stranou, opražíme na oleji (ale můžeme je také koupit solená a opražená). Upečenou dýňovou směs přesuneme z plechu do vývaru a rozmixujeme ponorným mixérem. Zda úplně či ponecháme sem tam kousek, záleží již na nás. Přidáme lžičku worcesteru, čerstvě mletý pepř. Podle potřeby dosolíme.

Na talíři doplníme polévku lžící zakysané smetany, posypeme opraženými semínky a případně i posekanou celerovou natí.


Dršťková polévka

Přípravě této polévky jsem se dlouho vyhýbala, snad i proto, že jsem si v dětství pamatovala, jak moje babička pracně čistila a dlouze vařila dršťky. Když jsem však náhodně narazila u svého oblíbeného dodavatele masa na předvařené dršťky, nechala jsem se zlákat. A nelituji. S předvařenými dršťkami není téměř žádná práce a výsledek je perfektní.

 

drstkova0.jpg

 Suroviny:
800-900 g předvařených hovězích drštěk, 1 chilli paprička, 1-2 cibule, 2 lžíce sádla, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 1 vrchovatá lžička červené sladké papriky, sůl, mletý pepř, 5 celých pepřů, majoránka

Předvařené dršťky lehce propláchneme, vložíme do osolené vody s kuličkami pepře a vaříme až změknou. Trvá to asi 30 minut.

Zatím si připravíme cibulovou jíšku s paprikou. Cibuli pokrájenou na kostičky orestujeme na sádle. Poprášíme moukou a mícháme, až vznikne jíška požadované barvy. Odstavíme ze zdroje tepla, ale hned ještě přimícháme papriku. Jíšku rozředíme vodou a rozmícháme tak, aby v ní nebyly hrudky. Takto připravenou jíšku přilijeme k již měkkým vařícím se dršťkám, zamícháme a provaříme společně ještě 15 minut.

Do polévky přidáme nasekanou chilli papričku, pokud nemáme, tak trochu chilli koření a opepříme čerstvě mletým pepřem. Téměř na konci okořeníme v dlani rozemnutou majoránku. Můžeme také osvěžit pokrájenou jarní cibulkou.

 

Boršč

Na přípravu boršče existují stovky receptů. Připravila jsem pro vás ten, který mám léty prověřený a dobře vyzkoušený já. A předem upozorňuji, že boršč je jedna z nejpracnějších polévek, které znám. Nevařím ji tak často, většinou si na ni vzpomenu, když mají přijet synové s rodinami na návštěvu. Aby ta práce stála za to. Na přípravu této polévky používám největší polévkový hrnec, který mám.

 

xborsc0.jpg

 

Suroviny:
kousek uzeného masa s kostí. kousek hovězího masa, (i zbytky drůbežího či vepřového masa),3 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, kousek celeru, 1 petržel , 1 mrkev, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 – 2 červené řepy, 150 g hlávkového zelí, 1 konzerva sekaných rajčat, 1 lžíce sladké mleté papriky, 1 brambora, sůl, špetka tymiánu , několik kapek tabasca, zakysaná smetana

Základem boršče je dobrý masový vývar, na který použijeme uzené maso s kostmi (např. uzená žebra) a kousek hovězího masa (přední, zadní). Můžeme použít i kousek drůbežího či vepřového masa. Maso vložíme do studené vody, osolíme, přidáme pepře, nové koření a bobkový list. Pomalinku vaříme 2 až 3 hodiny. Jakmile je vývar hotov, maso z vývaru vyjmeme a dáme stranou.

Během přípravy vývaru si pokrájíme všechnu zeleninu (pozor, červená řepa barví!). Orestujeme ji na kostičkách slaniny, posypeme mletou paprikou, promícháme a vše vložíme do hotového vývaru. Přidáme i posekaná rajčata z konzervy. Vaříme, až zelenina změkne. Ke konci do polévky nastrouháme brambor na zahuštění, necháme přejít varem. Vložíme pokrájené maso a podle potřeby ještě polévku dochutíme (solí, tabascem, špetkou tymiánu).

Na talíři přidáme do polévky vrchovatou lžíci husté zakysané smetany. Na ozdobení se hodí kousek zelené natě.

Dobrou chuť! 

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Chodorová
Polévka je grunt, jak jsme slýchali od našich maminek, či babiček. Myslím si, že to platí i dnes, více jistě v chladném počasí, nebo při nachlazení. Polévky, které tu nabízí paní Vladislava ale nevařím, krom držtkové, kterou ale dělám z hlívy, a je výborná. Včera jsem dělala zelňačku, máme rádi i vývary, knedlíčkovou, slepičí, ale i další polévky, jako je gulášová, květáková, hrachová, houbová, rajská a další, a další. V jednom se ale shoduji s děvčaty pode mnou, mlékovou polévku bych nepozřela. Všem ale přeji dobrou chuť při každé polévce, která jim chutná.
Alena Vávrová
No vidíte, co osoba, to jiné chutě. Já zas nemusím vývary, leda drůbeží jako lék při nachlazení, nebo obyč. česnečku. Dám si občas ráda právě nějakou tu "husťajdu". V zimě vařívám před návštěvou rodiny v největším hrnci zelňačku, na podzim dýňovou, kulajdu s houbami, atd. Dršťkovou také nevařím, ani tak, ani jinak, ale na osvědčeném místě si ji ráda dám. Třeba v Klánovicích na farmářs. trhu, kam mne berou mladí. :-P
Eva Mužíková
Danko, tak to jsme na tom stejně. Mléčná polévka byla pro mne nepřekonatelné trápení.. brrr
Dana Puchalská
Já mám polévky ráda. Hovězí s knedlíčky, bramborovou, květákovou, gulášovou, frankfurtskou, dršt'kovou,slepičí ano. Ale boršč a jakákoliv rybí mi nikdy nechutnaly. Jako dítě jsem doslova nenáviděla mléčnou, protože po ní jsme dostávali ve školce rybí tuk. Fuj.
Elena Valeriánová
Z polévek mám nejraději vývar s knedlíčky, ale mám ráda i dršťkovou, jenže ji doma nevařím, protože ji nikdo jiný z rodiny nejí. A tak si ji dávám při mých častých cestách do Olomouce v jedné jídelně. A je vynikající.
Jana Šenbergerová
Všechny tři polévky miluji, i když je vařím jinak. Určitě by mi chutnaly i ty vaše. :-)
Naděžda Špásová
Tak z této nabídky bych si zcela určitě nevybrala, lépe řečeno, bych nepozřela. Boršč nesnáším od dětství. Ale ostatním přeji dobrou chuť.
Věra Halátová
Předevčírem jsem vařila hrnec boršče. Jezdila jsem jako průvodce do tehdejšího SSSR, především do Moskvy, tedy Ruska. Boršč mne naučili vařit tam, Rusové. Z uzeného ne. Oni totiž tehdy ani moc masa neměli. Ale to borše si někde sehnali kus hovězího a kus vepřového. Celer se do boršče nedává. Mrkev, petržel, světlé zelí, čevené zelí, paprika nakrájená, rajčata, rajský protlak. Červená řepa se uvaří zvlášť a dává se pak nakrájená uvařená. Maso se vaří se solí, černým kořením a s bobkovým listem. Ani tabasco ani tymián Rusové nepoužívali. Polévka se ničím nezahušťuje. Když dáte bramboru, polévka brzy zkvasí. Ale okyseluje se trochu octem. Horká se dává na talíře, navrch lžíci kysané smetany, rozetřený česnek a trochu vyskvěřeného špeku. Chleba k tomu. Je to velmi syté. Jako druhé jídlo se podávaly blíny. Měla jsem pětilitrový hrnec, jeden litr jednomu synovi, tři litry jsem rozdala přátelům a ten pátý litr jsme s druhým synem snědli. Dršťkovou také dělávám, ale ne z předvařených drštěk, ty už jsou zbaveny těch látek, které dělají tu polévku hustou. A dělám ji jinak, s kořenovou zeleninou. Majoránku nedávám. Zato dávám víc červené papriky, moje polévka je červená. A nedávám žádné chilli. Do dršťkové polévky strouhám muškátový oříšek.
Věra Ježková
Polévky ke štěstí nepotřebuju, ty husté už vůbec ne. Dýňovou jsem jednou ochutnala od přítele v restauraci a stačilo mi to, dršťkovou jedině bez drštěk. Takže zbývá boršč, který můžu. Je trochu jako německý Eintopf.
ivana kosťunová
Mám raději polévky řidší- vývar, ale dýňové polévce jsem už také přišla na chuť .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.