Mám ráda kuchařské knihy - XX. díl
ilustrační foto:pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XX. díl

16. 11. 2018

Dobrý den, přátelé. 

Jak jsem tak probírala svojí sbírku kuchařských knih, tak jsem narazila i na 2 knihy s francouzskou kuchyní. Zalíbily se mi tam recepty na úpravu králíků.

Králík na citrónu ( 4 - 6 porcí )

  • 1 králík, 30 gr másla,100 gr slaniny, sůl, pepř, tymián, bobkový list, 2 cibule, 1/4 litru bujónu, 2 citróny

Králíka rozdělíme na porce a opékáme na nakrájené rozškvařené slanině. Osolíme, opepříme, přidáme tymián, bobkový list a jemně rozsekanou cibuli. Přelijeme bujónem připraveným z kostky, šťávou z jednoho citrónu a na mírném ohni zvolna dusíme asi hodinu. Přidáme druhý citrón, pečlivě umytý a nakrájený na kolečka, máslo a dusíme dalších 30 minut. Podáváme s těstovinami nebo s rýží.

Králík po bretaňsku ( 6 porcí )

  • 1 králík, 250 gr slaniny
  • marináda: 3,5 dcl bílého vína muscadet, sklenka bílého vína typu madeira, 10 šalotek,1 mrkev, stroužek česneku, bobkový list, tymián, sůl, pepř
  • do omáčky - 100 gr smetany, 1 žloutek

Dva dny před vlastní přípravou rozkrájíme králíka na porce a protýkáme jej na klínky nakrájenou slaninou. Uložíme do vhodné nádoby, přidáme víno, polovinu z celkového množství usekané šalotky, mrkev, všechno koření a marinujeme 2 dny. Občas kousky masa obracíme. Potom je vyjmeme, necháme okapat, osolíme a opečeme na másle se zbylou šalotkou. Zalijeme sklenkou marinády a přikryté dusíme na mírném ohni za občasného přelévání marinádou. Měkké maso vyjmeme a upravíme na mísu. Omáčku ještě chvíli vaříme, přidáme smetanu ušlehanou se žloutkem, povaříme a maso zalijeme. Můžeme zdobit malými opečenými toasty a podáváme s bramborem.

Králičí mereta po burbonsku ( pro 6 osob)

  • 2 mladí králíčci (jenom hřbet a zadek),8 dkg másla,12 cibuliček, 2 cl suchého bílého vína,1 dcl vody,1 lžíce mouky, sůl, pepř, bouquet garni, 2 žloutky,1 dcl smetany, půl citrónu, petrželka, 8 krajíčků bílého chleba

Oba hřbety i zadky rozkrájíme na malé kousky. Na kastrolu na másle je opečeme dozlatova, přidáme cibuličky, zaprášíme moukou, uděláme světlou jíšku, zalijeme i vínem a vodou. Osolíme, opepříme, přidáme bouquet garni a dusíme 50 minut pod pokličkou. Pak smícháme žloutky, smetanu, šťávu z citrónu, petrželku a přidáme do omáčky. Kousky králíka narovnáme do hluboké mísy, polijeme omáčkou a obložíme na másle opečenými plátky bílého chleba.

Bouquet garni (v překladu kompletní kytička) je svazeček z petrželky, tymiánu, bobkového listu a česneku, svázaný nití. To proto, aby se mohl kdykoliv z hrnce vytáhnout. Přivazuje se na ucho hrnce nebo kastrolu.

Králík v balíčku (pro 6 osob)

  • 1 králík o váze asi 120 dkg, 12 tenkých plátků soleného bůčku, 2 lžíce olivového oleje, sůl  pepř, tymián, majoránka nebo rozmarýn, 4 cibule, 4 rajčata

Králíka rozkrájíme na kousky. Snažíme se oddělit jednotlivé části, aniž bychom měli mnoho úlomků kostí. kousky posolíme, popepříme, dáme na ně trochu majoránky nebo rozmarýnu. Každý kousek zabalíme do plátku bůčku. Jednotlivé balíčky svážeme. Na zapékací misku dáme nadrobno nasekanou cibuli, rozložíme na ni králičí balíčky a rajčata nakrájená na čtvrtky. Pokropíme olejem a dáme do horké trouby. Pečeme až do vytvoření šťávy, kterou čas od času balíčky poléváme. Doba pečení závisí na velikosti a stáří králíka. Je třeba počítat s 30 - 45 minutami.

 

Přeji všem dobrou chuť.

 

Recepty jsem vybrala z těchto kuchařských knih:

Francouzská kuchařka - autorka D.Paukertová r.v. 1988   Francouzská kuchyně -autorka J.Martinicová r.v.1980

Fotografie pod článkem jsou z dámských časopisů a jsou podle mě velice půvabné.

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Díky za inspiraci. Králíka můžu a občas ho kupuji, nebo syn sežene i domácího. Když jsme byly děti, tak kdyby nebylo doma chovaných králíků (i za našeho přispění), pomalu bychom nevěděly, jak vypadá maso. Dědeček- nimrod posílal i polňáky... ;-))
Hana Rypáčková
Budu shánět králíka z domácího chovu na ňamku po bretaňsku...
Eva Mužíková
U mne vede králík v balíčku. Když jsem žila na vesnici, králičí maso jsme měli velice často, na různé způsoby... mňam..
Věra Ježková
Nikdy jsem ho nedělala, nikdo to po mně nechtěl. Jedla párkrát v životě. Zábrany nemám, ale vždycky si vzpomenu na králičí kůže sušící se na šňůře na venkově o prázdninách.
Marie Seitlová
Králík je super masíčko, kdysi je chovali rodiče a pak bratr. Měli jsme často, nyní jen ojediněle. Nemám zdroj od chovatele.
Naděžda Špásová
Králíka máme rádi, už mám jednoho v mrazáku, bude na vánoce. :-)
ivana kosťunová
Všechny recepty jsou napohled voňavé, šťavnaté, rozhodla bych se pro králíka po bretaňsku. Proč ? No podle receptu tam patří 3,5 dcl bílého vína muscadet a sklenka bílého vína madeira. A když už budou obě lahve otevřené, přece to víno nevyliju ? Bude minipárty s králíkem po bretaňsku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?